Θεωρείο: Το διπλό μήνυμα Βενιζέλου

Θεωρείο: Το διπλό μήνυμα Βενιζέλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία εκτενή ανάρτηση, με αφορμή την εκδήλωση του Ινστιτούτου Γκαίτε που διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στα σχόλια για τον τίτλο της εκδήλωσης όπου θα συμμετάσχει, ο οποίος είναι «Μένουμε Ευρώπη;» και υπότιτλο «Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού σημείωσε πως δεν γνώριζε τον τίτλο, προσθέτει ότι δεν τον ενοχλεί το ερώτημα που τίθεται, στέλνοντας διπλό μήνυμα: τόσο προς τους εμπνευστές του τίτλου, λέγοντας πως η επιλογή αποτυπώνει πως έστω και εκ των υστέρων αποδέχονται πια τη σημασία του «Μένουμε Ευρώπη» ως αξιακού κώδικα, όσο και προς την πλειοψηφία, πως η τότε συλλογική αντίδραση σε όσα έπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει «λευκή επιταγή» για τη σημερινή κυβέρνηση.

Σχιστό όπως… Ελληνικό

Τετ α τετ με τον πρωθυπουργό είχε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία έχει δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της καλής συνεργασίας των δύο πλευρών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η προώθηση της επένδυσης στο Σχιστό που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 από τον Αρχιεπίσκοπο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ζήτημα, όπως μου μετέφερε αρμόδια πηγή, είναι να ξεπεραστούν διαδικαστικά εμπόδια, όπως είχε συμβεί και με το Ελληνικό, και να προχωρήσει η επένδυση.

Προκλητική επιστολή

Σκληρή απάντηση έδωσε στον Τούρκο ομόλογό της η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της συνέλευσης του Συμβουλίου. Λίγες μέρες πριν από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας έστειλε προκλητική επιστολή προς τον πρόεδρο της Συνέλευσης, Τίνι Κοξ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την υποτιθέμενη κακομεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Στην απάντησή της, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τις κατηγορίες του ομολόγου της «αβάσιμες, προκλητικές και υποκριτικές» και τόνισε πως η Τουρκία είναι η τελευταία που μπορεί να κουνάει το δάχτυλο.

Eφ’ όλης της ύλης

Συνάντηση θα γίνει αύριο μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις 6 το απόγευμα. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και η συζήτηση, όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα είναι «εφ’ όλης της ύλης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή