Δρομολογούνται εξελίξεις με ΕΑΒ

Δρομολογούνται εξελίξεις με ΕΑΒ

Προπομπός της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 49% της ΕΑΒ είναι η σημερινή παρουσίαση της Lockheed Martin στην Τανάγρα, όπου θα παρουσιαστούν οι υποδομές που κατασκευάστηκαν από την αμερικανική εταιρεία στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπομπός της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 49% της ΕΑΒ είναι η σημερινή παρουσίαση της Lockheed Martin στην Τανάγρα, όπου θα παρουσιαστούν οι υποδομές που κατασκευάστηκαν από την αμερικανική εταιρεία στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ελλάδα. Σημαντικό στοιχείο της σημερινής παρουσίασης θα είναι, βέβαια, και ένα ακόμη εκσυγχρονισμένο F-16 Viper που θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία, ανεβάζοντας τον αριθμό στα συνολικά 5 (από τα 83 που αναβαθμίζονται). Το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε χθες την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΕΑΒ σε ποσοστό έως 49% και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προτάσεις μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε χθες την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή – Ενδιαφέρον από τη Lockheed Martin.

Χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του αεροναυπηγικού τμήματος της Lockheed Martin, Γκρεγκ Ούλμερ, συνομίλησε με δημοσιογράφους, εκφράζοντας αρχικά το ενδιαφέρον της εταιρείας για τη διαδικασία. Αλλωστε ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο πελάτη της ΕΑΒ. Ο κ. Ούλμερ υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή τα νέα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 είναι τα πλέον σύγχρονα μαχητικά αυτού του τύπου σε ολόκληρη την Ευρώπη, τονίζοντας ότι σε σημαντικό βαθμό θα έχουν τα ίδια συστήματα με τα F-35. Ο κ. Ούλμερ και ο παρών αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας, σημείωσαν ότι για το πρόγραμμα των F-35 απομένει η απάντηση από αμερικανικής πλευράς (Letter of Offer and Acceptance). Αυτή τη στιγμή η αμερικανική εταιρεία συνομιλεί με την Π.Α. για το ποια βάση είναι πιθανότερο να φιλοξενήσει τα F-35 (Αραξος, Ανδραβίδα, Λάρισα, Σούδα).

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πότε μπορεί να παραλάβει κάποια χώρα ένα νέου τύπου F-16 αν η παραγγελία γινόταν σήμερα, ο κ. Ούλμερ εκτίμησε ότι η παράδοση δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από το 2027-28. Η απάντηση του κ. Ούλμερ σκιαγραφεί σε σημαντικό βαθμό και –περίπου– το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των τουρκικών F-16, εάν και όταν η υπόθεση αυτή προχωρήσει από αμερικανικής πλευράς. Αναφορά από τους επιτελείς της Lockheed έγινε και στα C-130 της Π.Α., τα οποία χρειάζονται είτε εκσυγχρονισμό είτε αντικατάσταση. Οπως σημείωσε ο κ. Πλέσσας, ο εκσυγχρονισμός κάποιων C-130 και ενδεχομένως η προμήθεια νέων, αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο αργά ή γρήγορα θα τεθεί. Υπενθυμίζεται ότι τα C-130 της Π.Α. αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαθεσιμότητας, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην αναζήτηση λύσεων που θα τα καταστήσει ξανά λειτουργικά. Η ΕΑΒ αποτελεί ένα από τα εργοστάσια τα οποία κατασκευάζουν τμήματα του C-130 για την παγκόσμια παραγωγή. Από την πλευρά της Lockheed έγινε αναφορά και στην αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 που αποφάσισε η Αθήνα, αλλά και στο ενδεχόμενο η συνεργασία με την Ελλάδα να επεκταθεί και στον τομέα των ιπτάμενων τάνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή