Μητσοτάκης: τρεις δεσμεύσεις για τη νέα τετραετία

Μητσοτάκης: τρεις δεσμεύσεις για τη νέα τετραετία

Με τρεις βασικές εξαγγελίες, που αφορούν τη νέα τετραετία, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη θεματική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα «οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης».

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρεις βασικές εξαγγελίες, που αφορούν τη νέα τετραετία, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη θεματική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα «οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης».

Πρώτον, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως το 2024 –εφόσον βεβαίως έχει εκλεγεί εκ νέου πρωθυπουργός– θα φέρει το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είπε πως «είναι στις προθέσεις μας και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για τη δεύτερη τετραετία». Τρίτον, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις φόρων μελλοντικά, εστιάζοντας ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στα όσα έχουν ήδη γίνει κατά την τρέχουσα διακυβέρνηση, λέγοντας πως μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, ενώ επισήμανε πως προστέθηκαν και έκτακτες μειώσεις φόρων, όπως η κατάργηση της φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ, ενώ συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις. Επίσης, σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες. Εν κατακλείδι, και δίνοντας ένα πολιτικό στίγμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως επέστρεψε στη μεσαία τάξη όσα τους πήρε ο κ. Τσίπρας, κάτι που το είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

«Pause» για νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, μείωση εργοδοτικών εισφορών και φόρων – Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης πριν από τις εκλογές.

Ερωτηθείς, πάντως, εάν είναι στις προθέσεις του να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης πάτησε (προσωρινά) φρένο. Οπως είπε, όλα θα κριθούν στα τέλη Φεβρουαρίου που θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο ή μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης, να πατήσουμε το pause και να δούμε τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Οπως για παράδειγμα το market pass», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνιστώντας «αυτοσυγκράτηση και υπομονή» και προσθέτοντας πως «αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή αυτά τα 3,5 χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αναφερόμενος στις πολλαπλές κρίσεις. Στην παραπάνω απάντηση εμπίπτει και η πιθανότητα επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε το θέμα για τα τέλη Φεβρουαρίου, λέγοντας πως δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ως εκ τούτου είναι μια συζήτηση πρόωρη.

Επενδυτική βαθμίδα

Σε ερώτηση της «Κ» για την επενδυτική βαθμίδα και το κατά πόσον αυτή επηρεάζεται από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «βεβαίως και οι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές» και «πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί ξανά θα είναι ζήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορούν να πουν με την ίδια σιγουριά και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», πρόσθεσε, καταλήγοντας πως «αν υπάρξει αστάθεια ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με τα κιάλια». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια, σημειώνοντας πως ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία».

Τέλος, ερωτηθείς για το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» που αναφέρει συχνά ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτό που επικαλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ήταν προϊόν λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, που μάλιστα του είχαν επιβάλει οι δανειστές», ενώ σήμερα η δική του κυβέρνηση έχει «μαξιλάρι» 39 δισ. ευρώ όχι από υπερφορολόγηση, αλλά από την παραγωγική οικονομία, «τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πρόβλημα».

Επίσκεψη στο Τόκιο με επιχειρηματικό άρωμα

Επίσημη επίσκεψη στο Τόκιο θα πραγματοποιήσει από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συναντήσεις με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο της Βουλής Χιρογιούκι Οσόντα. Σημαντικό κομμάτι της επίσκεψης του πρωθυπουργού αποτελεί το επιχειρηματικό σκέλος, καθώς θα έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υφ. Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η επικεφαλής του Enterprise Greece Βίκυ Λοΐζου, ο Αλέξης Πατέλης, η αν. εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αννα – Μαρία Μπούρα. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι και επιχειρηματική αποστολή.

Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης του περασμένου Οκτωβρίου του κ. Μητσοτάκη με πολυπληθή αντιπροσωπεία μεγάλων επιχειρήσεων από την Ιαπωνία στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε είχε συζητηθεί η πιθανότητα για απευθείας επενδύσεις από ιαπωνικές επιχειρήσεις την Ελλάδα, ενώ στόχος είναι να αυξηθούν και οι εξαγωγές από τη χώρα μας στην Ιαπωνία. Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο του 2020 επίσκεψη του κ. Φραγκογιάννη στην Ιαπωνία, με την πανδημία έναν μήνα μετά να βάζει φρένο στα όσα είχαν συζητηθεί τότε για την ενδυνάμωση των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή