Σε κλοιό απομόνωσης η Λιβύη

Σε κλοιό απομόνωσης η Λιβύη

Το κόστος της σύμπλευσης με την Τουρκία και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνδειξη της διπλωματικής απομόνωσης της κυβέρνησης της Τρίπολης ακόμα και μεταξύ των αραβικών κρατών αποτελεί η αποτυχία πραγματοποίησης προπαρασκευαστικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στη λιβυκή πρωτεύουσα. Από τις 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου οι 15 δεν παρέστησαν, όπως άλλωστε ούτε ο γ.γ. του οργανισμού, Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ.

Το «σαμποτάζ» στην εκδήλωση που οργάνωσε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάτζλα αλ Μανγκούς την περασμένη Κυριακή αποτελεί, κατά τις εκτιμήσεις έμπειρων παρατηρητών, μια σαφή εκδήλωση δυσαρέσκειας από όλες τις σημαντικές αραβικές χώρες για την πολιτική της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας η οποία υπαγορεύεται από τα συμφέροντα τρίτων, και δη της Τουρκίας και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η παρουσία ελάχιστων αντιπροσωπειών (Αλγερία, Τυνησία, Κατάρ, Παλαιστινιακή Αρχή, Ομάν, Σουδάν, Κομόρες και εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Αφρικανικού Συνδέσμου) στη Λιβύη ανάγκασε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης να αλλάξει ακόμα και την περιγραφή της διοργάνωσης, μετονομάζοντάς τη «διερευνητική συνάντηση». Μάλιστα, οι αραβικές χώρες που παρέστησαν δεν έστειλαν καν τους υπουργούς Εξωτερικών τους.

Απέτυχε η προσπάθεια πραγματοποίησης προπαρασκευαστικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στην Τρίπολη.

Ο διπλωματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» για την Τρίπολη είναι η Αίγυπτος, καθώς η επόμενη προγραμματισμένη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, όπου υπήρχε ελάχιστη πρόθεση να γίνει «προπαρασκευαστική» συνάντηση γι’ αυτόν τον σκοπό υπό την αιγίδα μιας κυβέρνησης η οποία έχει από καιρό ξεπεράσει τα όρια της εντολής που έλαβε.

Σε αγαστή συνεργασία με την Αίγυπτο κινήθηκαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Η διπλωματική αποτυχία της κυβέρνησης Ντμπέιμπα καταγράφεται, επίσης, περίπου ταυτόχρονα με την παρουσία στο Κάιρο του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπερνς βρέθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και στη Λιβύη, όπου είχε επαφές τόσο στην Τρίπολη όσο και στη δυτική Λιβύη και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η περιοδεία του κ. Μπερνς δημιούργησε κινητικότητα και στην Αγκυρα όπου δραστηριοποιήθηκε και ο Τούρκος επικεφαλής της ΜΙΤ σε μια προσπάθεια να αναγνώσει τι ακριβώς επιθυμεί η Ουάσιγκτον στη Λιβύη και πώς αυτό επηρεάζει τα τουρκικά συμφέροντα.

Εν τω μεταξύ, χθες η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, επανέφερε κάποια σημεία από μια πρόσφατη συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είπε –μεταξύ άλλων– ότι η ένταξη της Ελλάδας «στην ομάδα των ηγετών των αντιρωσικών δράσεων ήταν περίεργη και καθρεφτίζει την επιβαλλόμενη γραμμή της επιθετικής αντιπαράθεσης και όχι το συμφέρον των Ελλήνων». Ο κ. Λαβρόφ βρέθηκε χθες στη Νότια Αφρική, στην οποία έφθασε χθες βράδυ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σήμερα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με την ομόλογό του της Νότιας Αφρικής Ναλεντί Παντόρ στην Πραιτώρια, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου θα επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο SAHETΙ, παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πραιτώριας, κ. Δαμασκηνού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή