Mήνυμα Τσούνη σε Τουρκία: Ανεκτές μόνο η ειρήνη και σταθερότητα

Mήνυμα Τσούνη σε Τουρκία: Ανεκτές μόνο η ειρήνη και σταθερότητα

«Δεν είναι ώρες για να ανεβάζουμε τους τόνους», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι υπάρχει απογοήτευση για τη ρητορική της Τουρκίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mόνο ειρήνη και σταθερότητα είναι ανεκτά στην περιοχή, διαμήνυσε σχετικά με το κλίμα έντασης που επικρατεί με την Τουρκία ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Στην ερώτηση τι έχουν να περιμένουν από τις ΗΠΑ οι Έλληνες σε περίπτωση που ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του, ο κ. Τσούνης απάντησε: «Οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την περιοχή και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό. Τελεία και παύλα».

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο MEGA, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποφυγή της σύγκρουσης και δήλωσε πως ο Aμερικανός πρόεδρος καταλαβαίνει και αγαπά την Ελλάδα, και επιθυμεί σταθερότητα στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ κατανοούν την κατάσταση κι αν κληθούμε θα φανούμε πολύ βοηθητικοί και προσηλωμένοι για την αποφυγή της σύγκρουσης. Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια και οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την περιοχή. Έχει εργαστεί και με τους δύο ηγέτες. Γνωρίζει τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ και δεκαετίες. Καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Θα σας πω επίσης ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν καταλαβαίνει κι αγαπά την Ελλάδα και επιθυμεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο Αμερικανός πρέσβης επέμεινε στην ανάγκη διαλόγου με αμοιβαίο σεβασμό ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ενώ σημείωσε με νόημα ότι ένας διπλωμάτης πολλές φορές δεν μπορεί να μιλήσει δημοσίως με την ίδια γλώσσα.

Οι δυο χώρες έχουν ικανούς διπλωμάτες, είπε, και μπορούν να μιλήσουν για να κατευνάσουν τις εντάσεις.

Τόνισε, πάντως, ότι όλοι είναι απογοητευμένοι από τη ρητορική που χρησιμοποιείται από την Τουρκία. Γι΄αυτό, συμπλήρωσε, είναι αναγκαίος ο διάλογος , για να αλλάξει το παράδειγμα και να σταματήσει η συγκρουσιακή ρητορική.

«Αυτή την ώρα όλοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν είναι ώρες για να ανεβάζουμε τους τόνους», συνέστησε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή