Οι ελληνικοί εξοπλισμοί στο μικροσκόπιο της Άγκυρας

Οι ελληνικοί εξοπλισμοί στο μικροσκόπιο της Άγκυρας

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας – Στην ατζέντα και οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας θα συζητηθούν στο σημερινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» αναφέρει ότι «τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και οι ελληνικές προκλήσεις στο Αιγαίο εκτιμάται ότι θα εξεταστούν. Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προβλέπεται να συζητηθούν επίσης οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με το πρακτορείο, θα συζητηθούν και τα ζητήματα που αφορούν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και ζητήματα αντιμετώπισης των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK και FETÖ.

Eν τω μεταξύ, η Τουρκία σχεδιάζει να ναυπηγήσει τρεις φρεγάτες κλάσης Istif εντός 36 μηνών. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ. Τρία τουρκικά ναυπηγεία θα συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πάντως, απογοήτευση προκαλεί στην Αγκυρα η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά τα F-35. Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τα F-35, γεγονός που είχε προκαλέσει κάποιες προσδοκίες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την πιθανή επιστροφή της Αγκυρας στο πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν για να κλείσουν σταδιακά τα θέματα που έχουν προκύψει λόγω της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την καταλληλότητα της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35. Το υπουργείο Αμυνας εξέδωσε τη δήλωση (σ.σ. για τον δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων). Αυτή είναι μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα οδηγήσουμε σταδιακά τα στοιχεία αυτού του προγράμματος προς το τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή