Διακόσια επιτελικά στελέχη στον πυρήνα του κράτους

Διακόσια επιτελικά στελέχη στον πυρήνα του κράτους

Ενα νέο ειδικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο «Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. επιτελικών στελεχών» ξεκινάει τον Φεβρουάριο, με στόχο την εκπαίδευση στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ώστε να καλύψουν νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο ειδικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο «Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. επιτελικών στελεχών» ετοιμάζεται να δώσει στο ελληνικό Δημόσιο την πρώτη «φουρνιά» εξειδικευμένων στελεχών, με στόχο να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να καλύψουν με επιτυχία τις νευραλγικές θέσεις του νέου κλάδου επιτελικών στελεχών. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου, με την εκπαίδευση να αφορά τη δεύτερη και τελική φάση περίπου 200 εισακτέων, που θα κατανεμηθούν σε τέσσερις ομάδες, ώστε να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου διαλέξεις διακεκριμένων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κοινή φάση σπουδών με δύο τμήματα (απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ και λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι) και ειδική φάση με τρία τμήματα ειδικοτήτων (νομοτεχνών, αναλυτών δημοσίων πολιτικών –δηλαδή στελεχών που επεξεργάζονται στατιστικά δεδομένα, πληροφορίες, έρευνες και μετρήσεις για την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής– και αναλυτών ψηφιακής πολιτικής, όπου οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους, αποκτώντας τα πολύτιμα εφόδια για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους ως policy makers της ελληνικής διοίκησης). «Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εκπαίδευση στην πράξη με άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όπως σχεδιασμό πολιτοκεντρικών ψηφιακών υπηρεσιών, εφαρμογή τεχνικών νομοπαρασκευής, προστασία και διαχείριση προσωπικών δεδομένων, αλλά και εισαγωγή ψηφιακής καινοτομίας, μοντελοποίηση και ανασχεδιασμό ψηφιακών διαδικασιών, προηγμένες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, blockchain και κυβερνοασφάλεια», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Εύη Δραμαλιώτη.

Θα τοποθετηθούν στην Προεδρία της Κυβερνήσεως και σε 17 υπουργεία ως νομοτέχνες και αναλυτές δημοσίων και ψηφιακών πολιτικών.

Ενδεικτικό της απαιτητικής διαδικασίας είναι πως η εισαγωγική γραπτή δοκιμασία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε online εξ αποστάσεως, με χρήση των πλέον σύγχρονων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), αποτελώντας έτσι τον πιλότο για περαιτέρω αξιοποίηση σε κρίσιμες διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου. Στη διαδικασία συμμετείχαν 642 υποψήφιοι υψηλών τυπικών προσόντων εκ των οποίων οι 200 πέρασαν στην τελική φάση. «Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό τεστ πολλαπλής επιλογής, που σχεδιάστηκε με ειδική μεθοδολογία. Συγκεκριμένα, εντός δίωρης εξέτασης οι υποψήφιοι απάντησαν σε εκατό ερωτήσεις που απαιτούν κριτική – αναλυτική σκέψη αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίες αναλύονται σε 25 ερωτήσεις γενικής φύσης και σε 25 ερωτήσεις ανά ειδικότητα (νομοτέχνη, αναλυτή ψηφιακών πολιτικών και αναλυτή δημοσίων πολιτικών), με ειδικό συντελεστή βαρύτητας ανάλογα με την ειδικότητα», λέει η κ. Δραμαλιώτη. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι πιστοποιημένοι επιτυχόντες θα τοποθετηθούν στον πυρήνα της διακυβέρνησης, δηλαδή στην Προεδρία της Κυβερνήσεως, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, καθώς και σε 17 υπουργεία.

Case study για το Δημόσιο

Η καινοτόμος διαδικασία, που γίνεται για πρώτη φορά και έχει στόχο να γίνει case study με τελικό σκοπό την ευρύτερη εφαρμογή της, αξιολογώντας τις ανάγκες του Δημοσίου, αποτελεί κομμάτι του νόμου για το επιτελικό κράτος (4622/19). Εμπνευστής είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ανέλαβε το ΥΠΕΣ και ο υπουργός Μάκης Βορίδης, με την πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ Εύη Δραμαλιώτη και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, την τεχνογνωσία της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Expertise France και του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT