Πρόταση δυσπιστίας: Οι στρατηγικές κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην «πρόβα εκλογών»

Πρόταση δυσπιστίας: Οι στρατηγικές κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην «πρόβα εκλογών»

«Πρόβα εκλογών» αναμένεται να αποτελέσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας για την κυβέρνηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν οι σφοδρές συγκρούσεις και η τοξικότητα - Την Παρασκευή οι ομιλίες των αρχηγών και η ψηφοφορία.

10' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόβα εκλογών» αναμένεται να αποτελέσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας για την κυβέρνηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν οι σφοδρές συγκρούσεις και η τοξικότητα. Η διαδικασία άρχισε χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με ψηφοφορία στη Βουλή.

Από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το βάρος δίνεται στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, για την οποία προκλήθηκε η πρόταση δυσπιστίας, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να κατονομάζει τα παρακολουθούμενα από την ΕΥΠ πρόσωπα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται να αξιοποιηθούν οι πρόσφατες αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Χρήστο Καλογρίτσα, η υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis «Μάξιμου Σαράφη» και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, ενώ θα επιχειρηθεί να συγκριθούν οι περίοδοι διακυβέρνησης Μητσοτάκη και Τσίπρα. Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας άρχισε άμεσα χθες, καθώς ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Αναμέτρηση σε τοξικό κλίμα 

Της Δώρας Αντωνίου

Μια μικρογραφία της προεκλογικής αντιπαράθεσης, μήνες πριν από τις εκλογές, εξελίσσεται από χθες το απόγευμα στη Βουλή. Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι εξαιρετικά υψηλοί καταγγελτικοί τόνοι που χρησιμοποίησε, αλλά, ταυτόχρονα, η υποδοχή του αιτήματος από την κυβέρνηση και η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προϊδεάζουν για σκληρή αντιπαράθεση καθώς και για τη στρατηγική με την οποία προσέρχονται στη «μάχη» τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η κυβέρνηση κινείται με λογική εφ’ όλης της ύλης σύγκρισης πεπραγμένων, με αντιπαράθεση συνολικά των δύο περιόδων διακυβέρνησης. Αλλωστε, με βάση τις δημοσκοπικές επιδόσεις, το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται. Κατά κοινή παραδοχή εν πολλοίς διότι είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της διακυβέρνησης 2015-2019. Και πέρα από τη «μεγάλη εικόνα», στη δεδομένη συγκυρία υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα επί των οποίων θεωρείται ότι μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο που γίνονται για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, τα όσα ακούγονται για σακούλες με μαύρο χρήμα, τα sms που διακινούνται, η εικόνα διάχυτης διαπλοκής που αναδύεται, θα είναι ένα από τα «όπλα» στην κυβερνητική φαρέτρα της συζήτησης στη Βουλή. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση της «νεκρής Μαρίας» στον Εβρο και η στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο, όπως και η υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis «Μάξιμου Σαράφη». Την ίδια στιγμή, σε μια συνολική αντιπαράθεση για την ικανότητα διακυβέρνησης, τα όσα ακούγονται σε μια άλλη δικαστική αίθουσα, οι συγκλονιστικές καταθέσεις των επιζώντων στο Μάτι, δεν ευνοούν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην υπόθεση των υποκλοπών επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Απάντηση από Ν.Δ. με Καλογρίτσα, Novartis και σύγκριση κυβερνητικών πεπραγμένων.

Ενδεχομένως ως απάντηση στην αντικειμενικά πιεστική συγκυρία αλλά και στην παρατεταμένη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί οφέλη από την κυβερνητικά φθορά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με «όχημα» την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων επιχειρεί να αναδείξει ως κεντρικό πολιτικό διακύβευμα τις διαχωριστικές γραμμές με τη «Δεξιά της εκτροπής». Απευθυνόμενο και στο θυμικό των μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρων, που είναι εξοικειωμένοι με αυτή την ορολογία και αυτό τον διπολισμό του πολιτικού συστήματος σε προηγούμενες δεκαετίες. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είναι σαφές ότι θα επιδιώξει να πλήξει προσωπικά τον πρωθυπουργό, στον οποίο απέδωσε και χθες ευθύνες.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας άρχισε χθες το απόγευμα προκειμένου να ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει στη συνέχεια για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Πρόταση δυσπιστίας: Οι στρατηγικές κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην «πρόβα εκλογών»-1
Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι εξαιρετικά υψηλοί καταγγελτικοί τόνοι που χρησιμοποίησε και, ταυτόχρονα, η υποδοχή του αιτήματος από την κυβέρνηση και η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης προϊδεάζουν για σκληρή αντιπαράθεση. [INTIME NEWS]

Κυρ. Μητσοτάκης: Εγώ επιδιώκω τη σύγκριση

Του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου

Λίγη ώρα αφότου ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής πως προχωράει σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης και την απάντηση της τελευταίας μέσω του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ο πρωθυπουργός έκανε το πρώτο του σχόλιο από την Κρήτη, όπου βρισκόταν για την ανακοίνωση του αναπτυξιακού σχεδίου για το νησί. «Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον ή μπορούμε να βουλιάξουμε τη χώρα στην τοξικότητα, στον διχασμό και στην πόλωση», είπε επί της αρχής και πρόσθεσε πως «πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τσίπρας μόλις κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει, αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν από τις εκλογές». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μια πάρα πάρα πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, αυτό είναι δεδομένο, αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Εγώ δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω τη σύγκριση», κατέληξε.  

Οι τρεις λόγοι  

Πράγματι, στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τρεις λόγους:  

• Πρώτον, θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο η ατζέντα πηγαίνει εκεί που επιδιώκουν: σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, καθώς ποτέ οι συζητήσεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών στην εθνική αντιπροσωπεία δεν είναι μονοθεματικές. Με δεδομένο δε, πως στην κυβέρνηση έχουν απαντήσει για το θέμα των υποκλοπών και διά στόματος πρωθυπουργού έχουν παραδεχτεί τους λάθος χειρισμούς, στην κυβέρνηση θεωρούν ιδανική ευκαιρία τη συζήτηση στη Βουλή ώστε να υπάρξει ολική σύγκριση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων: της νυν και της πρώην, κάτι που αποτελεί κεντρική προεκλογική στρατηγική.  

• Ο δεύτερος λόγος που θεωρούν την πρόταση δυσπιστίας θετική είναι, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πως στο τέλος της ημέρας θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την Παρασκευή, ανεξαρτήτως του πώς θα έχει κινηθεί η συζήτηση, 156 βουλευτές θα «ψηφίσουν» την κυβέρνηση, κάτι που 60 –ή το πολύ 90– ημέρες πριν από τις εκλογές θα ενδυναμώσει την εικόνα της.  

• Ο τρίτος λόγος που επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας «θα αναγκαστεί να απαντήσει για πράγματα για τα οποία έως τώρα κρύβεται». Ο λόγος για τις βαλίτσες με μαύρα χρήματα που έχει καταγγελθεί πως πήγαιναν στο κόμμα κατά τη διάρκεια της πολύκροτης υπόθεσης Καλογρίτσα. Την πρόθεση αυτή έδειξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης.  

Αναφορά στον Ράμμο

Ο πρωθυπουργός κατά την εν λόγω ομιλία του προς κομματικά στελέχη στο Ηράκλειο, αναφέρθηκε αρχικά στο έργο της κυβέρνησής του συνολικά και δη, σε όσα έχουν γίνει στην Κρήτη. Από τις αναφορές του δεν έλειψαν τα μηνύματα στην Αγκυρα. «Ας μάθουν ότι κάθε “γιουρούσι” που επικαλούνται, μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τις υποκλοπές σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί το λάθος και κατέληξε με ένα σχόλιο για τον κ. Ράμμο, λέγοντας ότι «τελικά θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του».   

Από εκεί και πέρα η ομιλία του είχε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στον τρόπο που πολιτεύεται. Αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας στον Εβρο, έως την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική των ανοικτών συνόρων, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση για τον φράχτη στον Εβρο. Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του».

«Η Βουλή θα αποφασίσει: με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η τελευταία κορυφαία διαδικασία της κοινοβουλευτικής περιόδου, που ξεκίνησε το 2019, θα είναι πιθανότατα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε το σημαντικότερο όπλο που κατέχει, τονίζοντας στο τέλος της σαραντάλεπτης ομιλίας του πως είναι «το πρώτο βήμα της πορείας προς τον λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. Η Βουλή για τρεις ημέρες θα συζητήσει, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ ακόμα και αν θέλει να το βάζει διαρκώς στα πόδια. Θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις, θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει, θα αναγκαστεί να απαντήσει. Και η Βουλή θα αποφασίσει: με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε μια συγκεκριμένη αντιπολιτευτική στρατηγική σχετικά με το θέμα των υποκλοπών. Ξεκίνησε από το αίτημα προς την ΑΔΑΕ να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στον δημόσιο βίο. Ακολούθησε η επίσκεψη στον Χρήστο Ράμμο όπου του γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα των ερευνών και ο κύκλος ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κορύφωση της επίθεσης προς την πλειοψηφία αποτέλεσε η πρόταση δυσπιστίας, με το κείμενο που κατατέθηκε στο προεδρείο να αναφέρει πως η κυβέρνηση «συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ».

Η χθεσινή σφοδρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό συνέπεσε με την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από οκτώ χρόνια, σημείωναν στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πιστεύουν στους συμβολισμούς. Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εγκέφαλο και αρχηγό του εγκληματικού δικτύου», προσθέτοντας πως είναι «εγκέφαλος του παρακράτους που φυσικά γνώριζε ποιους άκουγε». «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει από την Αρχή να διεξαχθεί έλεγχος ώστε να διαλευκάνει αν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση από την ΕΥΠ, με διάταξη υπογεγραμμένη από την αρμόδια εισαγγελέα, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Λάγιος και κ. Αλεξόπουλος. «Η απάντηση που έλαβα σε αυτόν τον κλειστό φάκελο επίσημα ήταν έξι στα έξι. Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνα της ΑΔΑΕ ανέφερε πως για τον Κωστή Χατζηδάκη τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021. Τα υπόλοιπα πρόσωπα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022. Το ερώτημα που απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένεται να επαναφέρει στην ομιλία του την Παρασκευή είναι: «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας; Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο υπουργός Ενέργειας;».

Κομματικές πηγές σχολίαζαν πως με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την πρόταση δυσπιστίας επιβεβαιώνει ότι φοβήθηκε διαρροές από την παράταξή του. Συμπλήρωναν μάλιστα πως πέρα από την πολιτική απομόνωση της Ν.Δ. η πλειοψηφία θα αναγκαστεί επί τρεις ημέρες να υπερασπιστεί «το παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα».

Διμέτωπες επιθέσεις

Δεδομένη θεωρείται η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αύριο, από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πλην όμως με πολιτικό σκεπτικό το οποίο διαφοροποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει χθες, διά του προέδρου του, τη συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή. Από πλευράς του ΠΑΣΟΚ η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα παρακολουθεί ένα παιχνίδι πόλωσης και τοξικότητας, αλλά θα παρέμβει αποφασιστικά και θεσμικά όπως άλλωστε σταθερά κάνει ως μια δύναμη βαθιά δημοκρατική και υπεύθυνη», ενώ η κ. Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «βαδίζουν ο ένας στα χνάρια του άλλου». «Η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι δεδομένη και διαρκής, αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και το σύνολο των προβλημάτων που συσσωρεύονται στις πλάτες του λαού», τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, και μεταξύ άλλων προστίθεται: «Αυτή η μομφή, όμως, δεν εξαιρεί κανένα από τα κόμματα που, είτε προηγούμενα από τη θέση της κυβέρνησης είτε τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης, υπηρετούν τα κρίσιμα βάθρα αυτής της πολιτικής, ακόμη και στο επίμαχο ζήτημα των υποκλοπών, συνδιαμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης και στηρίζοντας το σημερινό σάπιο σύστημα και το κράτος του».

Νωρίτερα, από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος σημείωνε: «Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική έγινε επάγγελμα και τα δύο κόμματα (σ.σ. ενν. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθούν να δημιουργήσουν πόλωση για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους. Κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας. Κανείς από όλους εσάς εδώ μέσα δεν επιθυμεί διαφάνεια». Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για τους χειρισμούς του. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Ι. Βαρουφάκης, επισήμανε: «Ωτακουστής πρωθυπουργός σε χώρες όπως Βρετανία-Γερμανία, θα είχε αναγκαστεί σε παραίτηση. Προφανώς και θα υπερψηφίσουμε τη μομφή στον Κ. Μητσοτάκη. Μόνο που δεν αρκεί. Απαιτείται μομφή συνολικά στην ολιγαρχία και τις μυστικές της υπηρεσίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή