Το αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία της Αθήνας όπου μπορείς να μεταφερθείς στην… εποχή του Γκαίτε. Καθώς βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου της οδού Ομήρου, δεν παρεισφρέουν τα σήματα της κινητής τηλεφωνίας και του Ιντερνετ, με αποτέλεσμα οι θεατές να αφοσιώνονται στην παρακολούθηση των ομιλητών. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο την περασμένη Πέμπτη κατά την πολύκροτη εκδήλωση με τίτλο «”Μένουμε Ευρώπη”; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου», που διοργάνωσαν το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Πρωτοβουλία «Ωρα Μηδέν» για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Οταν μιλούν καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου και ο Ξενοφώντας Κοντιάδης, είναι καλό τα κινητά να παραμένουν ανενεργά. Διότι τα νοήματα είναι πολλά και δύσκολα.
Η εκδήλωση φορτώθηκε με πολλά νοήματα προτού ακόμη αρχίσει. Αποδοκιμάστηκε από το «αντισύριζα» μέτωπο ως παγίδα των συριζαίων που εγκλώβισε όχι μόνο τον καθηγητή Αλιβιζάτο, αλλά ακόμη και έναν εμπειροπόλεμο πολιτικό σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, θέλοντας να ανταποδώσει την καλοκαιρινή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή να υιοθετήσει τις επιστημονικές απόψεις του για τις υποκλοπές, αποδέχθηκε την πρόσκληση. Με την παρουσία του παγιδεύτηκε να «σηματοδοτήσει» το τέλος του υπερδεκαετούς πολέμου με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανασύσταση του ίδιου μετώπου για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών με τους «τσιπραίους» στη θέση της «μητσοτακικής» και της «ποταμίσιας» Νέας Δημοκρατίας.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Νίκος Μπίστης (με πανηγυρικό κόκκινο κασκόλ), Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μουζέλης, Μιχάλης Καλογήρου και Πέτρος Κόκκαλης, ήταν εκεί για να υποδεχθούν τον Βενιζέλο. Φρόντισαν πάντως να μην εκδηλώσουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι η «έκτακτη εμφάνιση» του κεντροαριστερού αντιπάλου τους ισοδυναμούσε με μομφή κατά της Ν.Δ. Φρόντισαν επίσης να μην προκαλέσει αθέλητους συνειρμούς με την παρουσία του ο ίδιος ο Τσίπρας. Ούτε ο Βενιζέλος έδειξε ότι χαιρόταν, αλλά κάτω από την «καθηγητική» αυστηρότητά του απολάμβανε απεριόριστα το γεγονός ότι οι ιστορικοί του αντίπαλοι συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν.
Η Αννα Διαμαντοπούλου δημοσιοποίησε τη διαφωνία της με ανάρτησή της δύο μέρες πριν από την εκδήλωση. «Βαγγέλη, εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή “υποστήριξης” ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Τελεία και παύλα». Ο Βενιζέλος, ο οποίος νουθέτησε την Αννα εις διπλούν, υπενθυμίζοντας το πλούσιο «πολεμικό μητρώο» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε και με την ομιλία του λέγοντας: «Μένουμε Ευρώπη τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία: Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αρχές, κράτος δικαίου, θεμελιώδη δικαιώματα».
Βλέπουν υποκρισία
Η πρώην επίτροπος, αλλά και η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, που επίσης προέβη σε αιχμηρή ανάρτηση, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται και παραμονεύει φορώντας φιλοευρωπαϊκή προβιά. Μάλλον δεν έχουν πολύ άδικο, αφού π.χ. οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ ομιλητές του πάνελ, Ιφιγένεια Καμτσίδου και Δημήτρης Χριστόπουλος, διοχέτευσαν όλη την αγωνία τους για τους θεσμούς μόνο στις «επιδόσεις» της Ν.Δ. στη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Η πενταετία Τσίπρα παραμένει γι’ αυτούς τυλιγμένη μέσα στο «ηθικό πλεονέκτημα». Ο Βενιζέλος, όμως, μοιάζει να θεωρεί ότι, ως πάπας του αγώνα για μια Ελλάδα στην Ευρώπη, μπορεί να εκδίδει μόνος του συγχωροχάρτια στους αμαρτωλούς, χωρίς να ρωτάει το κονκλάβιο.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Νίκος Μπίστης (με πανηγυρικό κόκκινο κασκόλ), Γιάννης Ραγκούσης, ήταν εκεί για να υποδεχθούν τον Eυάγγελο Βενιζέλο.
Μα, ξέχασε ο Βενιζέλος ότι δοκίμασαν να τον σπιλώσουν στην υπόθεση Novartis; Δεν το ξέχασε. Και μάλιστα ανέφερε δηκτικά τη φράση «σκευωρία Novartis» στην ομιλία του, εισπράττοντας απόλυτη σιγή από τους παρόντες αρχιερείς του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ίδιοι αρχιερείς (και οι ακαδημαϊκοί συνοδοιπόροι τους που ειδικεύονται στη «στρατηγική αφωνία») οι οποίοι πρόθυμα ανέχθηκαν (και ως βουλευτές ψήφισαν) όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και τώρα δήθεν ανησυχούν για την ποιότητα των θεσμών σε τέτοιο βαθμό ώστε να κλειστούν επί τρίωρο στο «Γκαίτε» για να ακούσουν τον Βενιζέλο και τον Αλιβιζάτο να εξηγούν τη ζημία των υποκλοπών στη Δημοκρατία. Πόσο ειλικρινές μοιάζει αυτό;
Στην εκδήλωση, ο Κοντιάδης μίλησε για «βαθύ κράτος εγκιβωτισμένο μέσα στο επιτελικό κράτος» και η Καμτσίδου αναρωτήθηκε «για ποιο φιλελεύθερο κράτος μιλάμε όταν δεν μπορείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο;». Ο Βενιζέλος μίλησε για μέγα θέμα όταν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας εν αγνοία του πρωθυπουργού οι αρχηγοί του στρατεύματος που είναι υπεύθυνοι για την εθνική ασφάλεια. Και ο Αλιβιζάτος είπε με νόημα ότι «κινδυνεύεις να παγιδευτείς ο ίδιος στους μηχανισμούς που στήνεις για να παγιδεύσεις τους αντιπάλους σου». Από την άλλη πλευρά οι ομιλητές, άλλοι από ευπρέπεια και άλλοι λόγω αμνησίας, δεν ανέφεραν τίποτα για τις παρακολουθήσεις της «πρώτης φοράς» ή για την ηγετική (και πολακική) μελαγχολία για τους αρμούς των θεσμών που δεν ελέγχθηκαν.
Κάποιοι ψιθύριζαν ότι ο Τσίπρας ενδεχομένως να έκανε αιφνιδιαστική εμφάνιση στην εκδήλωση. Δεν συνέβη για να μην «κάψει» την «προσέγγιση» προς την οποία τον συμβουλεύουν κυρίως ο Ραγκούσης και ο Μπίστης. Η παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, δείχνει ότι οι κηδεμόνες της πολύφερνης νύφης της Κεντροαριστεράς διερευνούν για μια ακόμη φορά τις πιθανότητες να την παντρέψουν με τους «ζαίους».
Τελικά, έπρεπε ο Βενιζέλος να τιμήσει το «παρεάκι» όσων τον διέσυραν επί χρόνια; «Αν το αποτέλεσμα ήταν να με ακούσουν, τότε ναι, άξιζε», φέρεται να απάντησε σε συνομιλητή του που τον κατηγόρησε για «πολιτική απιστία». Και συνέχισε εξηγώντας πως είτε θα φερθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ όπως στον Κασιδιάρη και θα πούμε ότι αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, είτε θα αποφασίσουμε να σπάσουμε την τεχνητή έλλειψη συναίνεσης.
Γιατί η έλλειψη συναίνεσης είναι «τεχνητή;», ρωτήθηκε ο Βενιζέλος. «Γιατί τα κόμματα συμφωνούν σε όλα», απάντησε και πρόσθεσε: «Θα διαχειριζόταν διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ τις οικονομικές ενισχύσεις της πανδημίας;». Η απάντηση θα μπορούσε να είναι «ναι». Μήπως ο Τσίπρας δεν διαχειρίστηκε εντελώς «διαφορετικά» κρίσεις όπως το Μάτι; Δεν είναι η φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία για τους βέρους συριζαίους συμβιβασμός και όχι αξία; Μήπως οι «άλλοι» δεν είναι ούτε αρκετά ικανοί, ούτε αρκετά δημοκράτες, ούτε αρκετά Ευρωπαίοι;
Ο Βενιζέλος, βεβαίως, το είπε ευθέως στο τέλος: «Μη νομίζετε ότι αν παραιτηθεί ο Μητσοτάκης θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Διαμορφώνεται ένα κύμα εθελοτυφλούντων και οπαδών των υποκλοπών. Γιατί; Γιατί μεγάλο κομμάτι πολιτών δεν θέλει να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Κι αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό έγινε θέμα το αν έπρεπε να έρθουμε σε μια εκδήλωση με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη” με ερωτηματικό».