Κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας υπέγραψαν χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις των δύο πλευρών σε «στρατηγικού χαρακτήρα» και εμβαθύνει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το δεδομένο, μάλιστα, ότι η Ιαπωνία αναλαμβάνει φέτος την προεδρία στην ομάδα G-7, ούσα η τρίτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της επίσκεψης. Στην κοινή δήλωση υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών «απ’ όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας» και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Οι συμφωνίες, που διευρύνουν –όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές– το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, είναι οι εξής: α) μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, β) διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας, γ) μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και της αντίστοιχης ιαπωνικής Nippon Export & Investment Insurance (NEXI), δ) μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) και ε) επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πιο σημαντική για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους. Οσον αφορά τους πέντε άξονες της στρατηγικής συνεργασίας, αυτοί αφορούν: α) την πολιτική συνεργασία, β) τη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS (Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας), ενώ υπάρχει ρητή αναφορά σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo διά της βίας ή καταναγκασμού, γ) την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε 10 τομείς προτεραιότητας, όπως η ναυτιλία, η οικονομία, οι επενδύσεις και το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα και η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός, δ) συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και ε) συνεργασία σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η πρόληψη καταστροφών και η κλιματική αλλαγή.
Αναβάθμιση σχέσεων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Κισίντα σημείωσε την ιδιαίτερη χαρά του για την κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας, με την οποία «οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός». Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο», ενώ κατά τις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, που «αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου που προβλέπεται για την Ευρωζώνη». Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ιάπωνα ομόλογό του και για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο «και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», ενώ εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ιαπωνία έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με σημαντικούς επιχειρηματίες και εμπορικούς αντιπροσώπους, ενώ θα μιλήσει και σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο.