Υπερπτήση τουρκικών μαχητικών σε Χίο, Οινούσσες, Παναγιά

Υπερπτήση τουρκικών μαχητικών σε Χίο, Οινούσσες, Παναγιά

Εκτενής αναφορά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ερντογάν, που έκανε λόγο για «δεύτερη Αλωση».

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα αντανακλαστικά της Αθήνας τη στιγμή που η προσοχή της Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στραμμένη στο Ιόνιο, όπου συνετρίβη χθες το πρωί το Phantom που απογειώθηκε από την Ανδραβίδα, επιχείρησε να δοκιμάσει χθες η τουρκική αεροπορία. Ενα ζεύγος F-16 προχώρησε, μάλιστα, σε ακραίες προκλήσεις, καθώς πέταξε πάνω από τις ανατολικές ακτές της Χίου, την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να παρουσιάζει ως μεγάλο επίτευγμά του τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί και απαγγέλλει ποιήματα τα οποία μιλούν για «δεύτερη Αλωση της Kωνσταντινούπολης και ανάσταση του Μωάμεθ του Πορθητή». Στην εκδήλωση της οργάνωσης της νεολαίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη Μπιλέτζικ, ο κ. Ερντογάν μόλις ξεκίνησε την ομιλία του φρόντισε να προβληθεί ένα βίντεο με τον ίδιο να προσεύχεται εντός της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια να διαβάζει το εξής ποίημα:

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς, τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Αλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα. Ολος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Δεύτερη Αλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο». Μετά την προβολή του βίντεο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε στους νέους που πανηγύριζαν για όσα άκουγαν και ανέφερε: «Aκούσατε το ποίημα και έλεγε θα ανοίξει η Αγία Σοφία. Ανοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα τον Αλλάχ».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η επαναφορά του θέματος είναι και προεκλογικό ζήτημα, ωστόσο τονίζουν πως είναι κι ένα μήνυμα προς τις χώρες της Δύσης για την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ο κ. Ερντογάν για την Τουρκία. Τονίζουν πως ο ιδρυτής της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, είχε αποφασίσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο με πρώτο στόχο την προστασία του μνημείου, αλλά αυτή η ριζοσπαστική τότε απόφασή του ήταν και ένα μήνυμα προσέγγισης με τον δυτικό πολιτισμό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστηρίζει πως η Αγία Σοφία πρέπει να λειτουργεί ως τέμενος, γεγονός που ικανοποιεί την επιθυμία πολλών μουσουλμάνων. Το ερώτημα που θέτουν πάντως οι αναλυτές είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του προέδρου της Τουρκίας σε περίπτωση επανεκλογής του στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή