Γεραπετρίτης: Ο Τσίπρας περιφρονεί την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία

Γεραπετρίτης: Ο Τσίπρας περιφρονεί την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία

Στο ερώτημα περί του χρόνου των εκλογών, επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν Απρίλιο ή Μάιο»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για αποχώρηση του κόμματός του από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, η ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη και τα μετεκλογικά σενάρια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1.

Στο πρώτο ερώτημα, ειδικότερα, γιατί η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τραμπισμό, δεδομένου ότι ο τ. Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό, στέλνοντας τους υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής:

«Νομίζω, ας μην βιαζόμαστε, μπορεί να το δούμε και αυτό. Υπάρχει και μία προληπτική αμφισβήτηση της ακεραιότητας των εκλογών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούμαι πως έχουμε να δούμε πολλά μπροστά μας. Υπάρχουν κοινοβουλευτικοί θεσμοί, και ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών, να έχουμε όλοι την κατανόηση ότι σεβόμαστε τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Που δεν είναι απλώς μια συνθήκη, η οποία έχει να κάνει με την πολιτική. Είναι μια συνθήκη της δημοκρατίας. Όταν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί με συγκεκριμένη εντολή τετραετίας, με πολύ υψηλό ποσοστό από τον ελληνικό λαό, όταν την περασμένη μόλις, εβδομάδα, είχαμε ψηφοφορία σε ψήφο δυσπιστίας – που είναι το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου – είναι αδιανόητο τρεις μέρες μετά να έρχεται και να αμφισβητεί αυτού του τύπου την κοινοβουλευτική νομιμότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι πρακτικά θα απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια περιφρόνηση της ίδιας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», επεσήμανε και συνέχισε:

«Το πολίτευμά μας είναι συντεταγμένο και λειτουργεί με κοινοβουλευτικούς κανόνες. Οι δυνατότητες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εξαντληθεί με την πρόταση δυσπιστίας που ανέδειξε τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων. Η κίνηση αυτή είναι υπονομευτική του κοινοβουλευτισμού και πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι οι θεσμοί δεν είναι ένα θεατρικό παιχνίδι αλλά μια συνθήκη επιβίωσης της δημοκρατίας μας».

Ερωτηθείς για την επικείμενη ρύθμιση που θα αφορά στο κόμμα Κασιδιάρη, υπογράμμισε πως «η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βρουν το θάρρος να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να εμποδίσουν τα κόμματα εκείνα, τα οποία εκμεταλλεύονται την ανοχή της δημοκρατίας για να έλθουν στο τέλος να αμφισβητήσουν την ίδια τη λογική της. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα έλθει στη Βουλή με συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα πατάει πάνω στην υφιστάμενη διάταξη. Σήμερα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου, από το 2021, υφίσταται διάταξη η οποία εμποδίζει κάποιον που έχει καταδικασθεί για εγκληματική οργάνωση, να συμμετέχει στην ηγετική ομάδα ενός κόμματος. Πάνω σε αυτή τη διάταξη θα κινηθούμε, έτσι ώστε να εμποδισθούν οι ολοκληρωτισμοί που φαίνεται ότι επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η επόμενη Βουλή θα έχει στους κόλπους της άτομα που την επιβουλεύονται».

Επιπλέον, «εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικασθεί ως εγκληματική οργάνωση, δεν μπορούν να ηγούνται πολιτικού κόμματος. Είτε φαινομενικά, είτε πραγματικά. Δεν εμποδίζεται κανένας να είναι υποψήφιος, δεν μπορεί όμως να είναι στην ηγετική ομάδα. Υπάρχει και μια βασική λογική στα ζητήματα αυτά» ανέφερε εξηγώντας συγχρόνως ότι «το ίδιο το Σύνταγμα, στο άρθρο 29, απαιτεί ότι τα κόμματα πρέπει να εξυπηρετούν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Εάν αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολιτικά κόμματα, τα οποία, προϊόντος του χρόνου έχουν αναπτύξει εγκληματική οργάνωση, δεν ομιλούμε για λειτουργία πολιτικού κόμματος, αλλά κοινή οργάνωση του ποινικού δικαίου. Η ώσμωση ποινικής εγκληματικής οργάνωσης και κόμματος δεν μπορεί να υπάρξει», διεμήνυσε επίσης.

Στο κεφάλαιο των μετεκλογικών σεναρίων, υπογράμμισε την «στρατηγική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας» που είναι «να κερδηθούν οι εκλογές, οι οποίες είναι ένα σύνολο. Οι πρώτες εκλογές είναι εκείνες οι οποίες αναδεικνύουν τον πρωθυπουργό. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση δίνουμε όλη μας την δύναμη, πιστεύοντας ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και μια αυτοδύναμη Ελλάδα».

Στο ερώτημα περί του χρόνου των εκλογών, επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν Απρίλιο ή Μάιο».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή