Απάντηση Τσίπρα στην κριτική για την αποχή

Απάντηση Τσίπρα στην κριτική για την αποχή

Τον τόνο της προεκλογικής περιόδου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το δημοτικό γυμναστήριο του Περιστερίου, στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τόνο της προεκλογικής περιόδου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το δημοτικό γυμναστήριο του Περιστερίου, στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για «επικίνδυνο καθεστώς Μητσοτάκη», για «καθεστώτα που πέφτουν από τον λαό με πάταγο» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «δεν χρησιμοποίησε τις παρακρατικές μεθόδους από λάθος ή αστοχία. Ηταν μέθοδος διακυβέρνησης», ανέφερε εμφατικά.

Απαντώντας στη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από τον Μαραθώνα προσωπικά προς τον ίδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αδίστακτο, που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του, ακόμη και την ηγεσία του στρατεύματος. Το ψέμα, η διαστρέβλωση, οι κατασκευές και η λάσπη είναι ίσως το λιγότερο από όλα όσα αναμένουμε μέχρι τις εκλογές». Διερωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν σηκώνει το γάντι των εκλογών αφού διατείνεται πως έχει τόσο μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως ο πρωθυπουργός «φοβάται σαν το διάολο το λιβάνι τη λαϊκή ετυμηγορία γιατί γνωρίζει ότι την επομένη των εκλογών δεν θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου». Εκτίμησε μάλιστα πως θα επιστρατεύσει κάθε μέσο προκειμένου να μη φύγει από την εξουσία.

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μη συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες της Βουλής μέχρι τις εκλογές τονίζοντας πως «δεν θα νομιμοποιούμε την πλειοψηφία της εκτροπής. Δεν θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση». Στέλνοντας μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή που θα επιβάλει την επόμενη ημέρα τον σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης». Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τους μισθούς, τη φορολογία, την υγεία, την παιδεία και τη δικαιοσύνη στο κράτος.

«Δεν θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση», ανέφερε από το Περιστέρι, στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών.

Κριτική από τα κόμματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην πρωτοβουλία του να μην παρίσταται στις ψηφοφορίες της Βουλής, πλην της διάταξης για τη Χρυσή Αυγή. Ο Δημήτρης Μάντζος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του την κίνηση δίνει στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το δικαίωμα να είναι εκεί από την αρχή έως το τέλος των συνεδριάσεων και να ψηφίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση». Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην ΕΡΑ, χαρακτήρισε την κίνηση ως μια προεκλογική φωτοβολίδα με απέραντη υποκρισία, καθώς, όπως τόνισε, «τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα συνέπραττε με τη Ν.Δ.». Η Ελληνική Λύση ανέφερε πως «οι μάχες ενάντια στην κυβερνητική ασυδοσία δίδονται εντός του Κοινοβουλίου» και ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω Twitter πως «το Ζάππειο τελικά εμπνέει ρεσιτάλ υποκρισίας από τις αξιωματικές αντιπολιτεύσεις».

Στην Κουμουνδούρου λειτουργούν πλέον σαν να έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και επιχειρούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτός είναι ο λόγος που η Πόπη Τσαπανίδου έβαλε πολύ νωρίς το θέμα της τηλεμαχίας με τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Μητσοτάκης, που περιφρονεί τη δημοκρατία, που άκουγε το μισό πολιτικό σύστημα και τους αρχηγούς της Αμυνας χωρίς να εξηγήσει το γιατί, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αν θέλει συγκρίσεις και διάλογο, μπορεί να τον έχει. Αύριο κιόλας. Ας έρθει σε μια τηλεμαχία. Επτά χρόνια τώρα το αποφεύγει. Νομιμοποίηση της εκτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., όμως, δεν θα έχει», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή