Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πεζοδρομιακή δημοκρατία

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε πεζοδρομιακή δημοκρατία

Χωρίς να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές, το «προεκλογικό μπαλκόνι» έχει ήδη στηθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβάζει τους τόνους χαρακτηρίζοντας «πεζοδρομιακή δημοκρατία» την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη ανέβηκε η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων, με τον πρωθυπουργό χθες να κάνει σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματικά στελέχη και πολίτες στον Μαραθώνα. Ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως δεν συνηθίζει να αναφέρεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να μη σχολιάσει «τη θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα» του κ. Τσίπρα «ο οποίος με τις χθεσινές (σ.σ. προχθεσινές) δηλώσεις του περιφρονεί ανοιχτά το Κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη». Ο κ. Μητσοτάκης, ανεβάζοντας περαιτέρω τον πήχυ της αντιπαράθεσης, προέτρεψε «να του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι “πεζοδρομιακή” δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης πως «μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μην μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά, καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μας θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή, με τα γνωστά χυδαία συνθήματα».

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς προεκλογικούς τόνους, τον κάλεσε να «αφήσει στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους». Το προεκλογικό μοτίβο συνεχίστηκε σε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού, καθώς επανέλαβε την πρόταση να υπάρξει αντιπαράθεση επί πραγματικών επιχειρημάτων και «να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας», καθώς «τέσσερα χρόνια ήταν πρωθυπουργός».

Ενόψει των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συγκριθούν τα κυβερνητικά πεπραγμένα του με εκείνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «βόμβα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές, δίχως αυτή τη φορά να μιλήσει για τον χρόνο διεξαγωγής τους, αλλά για τον τρόπο, δηλαδή την απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε «βόμβα» που πρέπει να απενεργοποιηθεί. «Οι δήμοι, οι οποίοι ήταν τα πρώτα θύματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να κυβερνάς χωρίς να έχεις πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θέλουμε να περάσουμε την ίδια διαδικασία και ως χώρα», είπε και έδωσε το σύνθημα της πρώτης κάλπης: «Για εμάς δεν υπάρχουν δύο κάλπες. Υπάρχει μία κάλπη, η εθνική κάλπη που θα στείλει το μήνυμα του ποιον θα θέλει ο ελληνικός λαός να έχει ως κυβέρνηση την επόμενη μέρα», ανέφερε, εστιάζοντας στην αισιοδοξία που πρέπει να υπάρχει, αλλά κρούοντας και τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα αλαζονείας. «Θα δώσουμε τον αγώνα με την ικανοποίηση που μας δίνει το σημαντικό δημοσκοπικό μας προβάδισμα, αλλά και με τη μετριοφροσύνη ενός κόμματος που δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο».

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του είχε τοποθετηθεί προγραμματικά απαριθμώντας τα όσα έχει πράξει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τετραετίας και καλώντας διαρκώς τον κ. Τσίπρα σε προγραμματική σύγκριση. Ο πρωθυπουργός εστίασε στο ότι η κυβέρνηση, παρά τις εξωγενείς κρίσεις, τήρησε τις υποσχέσεις της, όπως η μείωση των φόρων, η μείωση της ανεργίας, και ζήτησε η Νέα Δημοκρατία να είναι πάλι αυτοδύναμη για να εξασφαλίσει την αυτοδύναμη Ελλάδα. Κλείνοντας επανέλαβε πως «εάν η πρόκληση για εμάς της πρώτης τετραετίας ήταν να μειώσουμε τους φόρους, η μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας, που θα το κερδίσουμε, θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή