Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση μέσω της Ελλάδας

Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση μέσω της Ελλάδας

Πυρά κατά της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αναφορές και στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας για ένταξη της Φινλανδίας, αλλά όχι της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πυρά κατά της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αναφορές και στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας για ένταξη της Φινλανδίας, αλλά όχι της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, αναφερόμενος στην προχθεσινή παρουσίαση των θέσεων των «έξι» σχετικά με την εξωτερική πολιτική, καταλόγισε ευθύνες στην αντιπολιτευτική συμμαχία: «Χαιρετίζουν την Ελλάδα λέγοντας ότι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα μας για την προστασία των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο», είπε. Επιπλέον επιτέθηκε στους αντιπάλους του και για την υπόθεση των F-35. «Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο εξαρτάται από την παραίτηση της χώρας μας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε πολλά θέματα, χαιρετίζουν όσους παραδέχονται στο πιο υψηλό επίπεδο ότι είναι συνειδητά και συστηματικά εχθρικοί προς την Τουρκία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα για «εχθρικές ενέργειες» εναντίον της Τουρκίας και ισχυρίστηκε πως τα ελληνικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της χώρας και παρενοχλούν τα τουρκικά μαχητικά. Εν συνεχεία, υποστήριξε πως η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες στρατιωτικοποιώντας τα νησιά που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Κατηγόρησε την Αθήνα για «εχθρικές ενέργειες» – Συναγερμός για πιθανό χτύπημα σε δυτικούς στόχους στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Σουηδία! Μην προσπαθείς άδικα. Δεν θα πούμε “ναι” στην είσοδό σου στο ΝΑΤΟ όσο εσύ επιτρέπεις το ιερό μου βιβλίο, το Κοράνι, να καεί, να σκιστεί, και εφόσον εσείς και οι σωματοφύλακές σας επιτρέπετε να συμβεί αυτό. Και η προοπτική μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά δεν είναι θετική για τη Σουηδία. Και αυτό να το ξέρετε!».

Εν τω μεταξύ, τα προξενεία πολλών δυτικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη κλείνουν ή εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους. Το προξενείο της Γερμανίας παραμένει κλειστό εξαιτίας αυξημένης απειλής για επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού και γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Η σουηδική πρεσβεία στην Αγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν επίσης κλειστά για το κοινό, ανέφερε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Επίσης, το βρετανικό προξενείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη. Τα προξενεία του Βελγίου αλλά και της Ιταλίας παραμένουν κλειστά για τους ίδιους λόγους.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε φόρουμ καταλόγισε για ακόμη μία φορά στην Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «όταν η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών», υπογράμμισε σε μια αποστροφή της ομιλίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή