Ν. Αναστασιάδης: «Αντίο» με επίσκεψη στο Πάρκο Μνήμης

Ν. Αναστασιάδης: «Αντίο» με επίσκεψη στο Πάρκο Μνήμης

Στο Μάτι βρέθηκαν οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, με τον δεύτερο να έρχεται για τελευταία φορά στην Ελλάδα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε χθες ο κ. Νίκος Αναστασιάδης στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκαν τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα για τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στο Μάτι, τα οποία εκτελούνται χάρη σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποσκοπούσε και θα αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει στη σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών του γ.γ. του ΟΗΕ για την εξεύρεση ενός κοινού εδάφους, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», επισήμανε απευθυνόμενη στον Κύπριο Πρόεδρο η κ. Σακελλαροπούλου. «Παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε και ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως κοινός στόχος είναι «να πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «μέσα από την άψογη, στενή και μεθοδική διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο χώρες, έχουμε αν μη τι άλλο επιτύχει αποφάσεις του ΟΗΕ που δημιουργούν την ασπίδα για διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας πως έχουν σημασία και «οι κοινές προσπάθειες μέσα στην Ε.Ε.» έτσι ώστε «η όποια λύση, πέραν του να είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, να συνάδει απόλυτα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Και συμπλήρωσε πως αυτό είναι «κάτι που θα συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης αλλά και της προκοπής του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης κατά την επίσκεψή τους στο Μάτι, αφού ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών δημιουργίας ενός Πάρκου Μνήμης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς και κατασκευής ενός συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών «για να μπορέσουμε να στεγάσουμε σε υπερσύγχρονες κατοικίες συμπολίτες μας οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφική φωτιά», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός, φύτεψαν συμβολικά ένα δέντρο.

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έθεσε στη διάθεσή μας ένα πολύ σημαντικό ποσό» για το συγκεκριμένο έργο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πιάνουν τόπο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Νιώθω πραγματικά συγκίνηση γιατί μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να έχω μια συνολική αντίληψη του πόσο συμβολική αλλά και σημαντική είναι η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ελάχιστο στοιχείο αλληλεγγύης στον ελλαδικό Ελληνισμό που τόσο μας συμπαραστάθηκε σε κρίσιμες ώρες», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε πως για την αξιοποίηση των 10 εκατομμυρίων ευρώ που κατέθεσε η Κύπρος στο ειδικό ταμείο υπάρχει «άψογη και άριστη συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή