Ελληνοτουρκικά: Επιμονή στην ακραία ρητορική από την Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Επιμονή στην ακραία ρητορική από την Άγκυρα

Επανήλθε στο ζήτημα των νησιών και στους εξοπλισμούς ο Χ. Ακάρ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά υψηλούς τόνους κρατούν Τούρκοι αξιωματούχοι τόσο κατά της Δύσης όσο και κατά της Ελλάδας, σε μια ατμόσφαιρα με σαφή χαρακτηριστικά εμπρηστικής προεκλογικής ρητορικής. Από την Αθήνα καταγράφονται ορισμένες απαντήσεις, ιδιαίτερα όταν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο σε γενικές γραμμές γίνεται η επιλογή να μην εμπλέκονται οι ελληνικές αρχές σε ανταλλαγή κατηγοριών με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Καρς, κατηγόρησε την Ελλάδα πως «συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση». Παράλληλα, είπε πως «ενοχλούν την Τουρκία η στρατιωτικοποίηση των νησιών όπως και οι προκλητικές ομιλίες, κινήσεις και δραστηριότητες κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων σε μέρη κοντά στην Τουρκία». Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως «η Ελλάδα επιδιώκει κάποιες τεχνητές συμμαχίες ή εμπλέκεται σε ένα μάταιο εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Είχαν προηγηθεί σφοδρότατες αντιδυτικές «κορώνες» και από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «παζάρι» στο θέμα των F-16 και των F-35. Μίλησε για «δήθεν φίλους και συμμάχους» που λένε ότι «εμείς θέλουμε αλλά τι θα γίνει στη Γερουσία δεν ξέρουμε». Και συμπλήρωσε: «Εσείς ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε; Ποιον πάτε να ξεγελάσετε; Εσείς ποιο παιχνίδι παίζετε;», κατέληξε.

«Στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα», σημείωναν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Η Ελλάδα επέλεξε να αντιδράσει, ιδίως στις νέες αμφισβητήσεις του στάτους κβο στο Αιγαίο από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ενδεικτικά, ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν. Υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες. Στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «η Αγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το “ανερχόμενο προφίλ” της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. Είναι το “ανερχόμενο προφίλ” μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή