Μητσοτάκης για Τουρκία: Είμαστε γείτονες, πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον

Μητσοτάκης για Τουρκία: Είμαστε γείτονες, πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον

«Προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε τους εγκλωβισμένους», είπε στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον σεισμό στην Τουρκία: «Μπροστά μας υπάρχουν απαιτητικές μέρες», πρόσθεσε και χαρακτήρισε δυνατή την εικόνα με τους Ελληνες και τους Τούρκους διασώστες.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι από τις στιγμές που πρέπει προσωρινά να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση που έχουμε μπροστά μας» τόνισε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην καταστροφή που προκλήθηκε στην Τουρκία μετά τους ισχυρούς σεισμούς.

«Οι Ελληνες και οι Τούρκοι είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε σε πολιτικό επίπεδο τις διαφορές μας, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πολίτες της Τουρκίας. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλεόνασμα συμπόνιας μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο δυνατή εικόνα από έναν Ελληνα και έναν Τούρκο διασώστη που σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι», υπογράμμισε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε με  αποστολή ομάδας διάσωσης στο πεδίο -επιχειρεί στην πόλη Χάταϊ-, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε μια χώρα με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των σεισμών και γνωρίζουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πως ο χρόνος είναι σημαντικός – πρέπει οι ομάδες διάσωσης να σπεύδουν, εάν θέλουμε να προλάβουμε να σώσουμε ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες κάτω από απαίσιες συνθήκες».

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις των κρίσεων, αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι σε τελική ανάλυση είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον – δεν είναι πρώτη φορά που είχαμε σεισμούς, και το 1999 βοηθήσαμε, και εκείνοι μετά μας βοήθησαν». Και συμπλήρωσε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, γεμάτες προκλήσεις. Συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές – η προτεραιότητα είναι να διασώσουμε τους εγκλωβισμένους».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στη Συρία, είπε ότι «είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση εκεί» και ότι «συνεργαζόμαστε με τις διεθνείς οργανώσεις» για την αποστολή βοήθειας.

«Αυτή τη στιγμή, ό,τι κάνουμε δεν αφορά τη γεωπολιτική, αλλά να σώσουμε ανθρώπους που απεγνωσμένα ζητούν τη βοήθεια μας», είπε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να γίνουν οι διευθετήσεις για τη μεταφορά της βοήθειας στη Συρία, είτε μέσω Ε.Ε. είτε μέσω ΟΗΕ. Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτές οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν σε διμερές επίπεδο. Δεν είχαμε επικοινωνία με τη Δαμασκό, έχουμε εστιάσει στη βοήθεια στην Τουρκία».



Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή