Τσίπρας – Ανδρουλάκης: Η κόντρα μεταφέρθηκε και στις Βρυξέλλες

Τσίπρας – Ανδρουλάκης: Η κόντρα μεταφέρθηκε και στις Βρυξέλλες

Στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών μεταφέρθηκε χθες η κόντρα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να σπάσει ο «πάγος» ούτε στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη φέρεται να αντάλλαξαν μόνο έναν τυπικό χαιρετισμό στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών.

Και η παρουσία τους δεν ήταν ανέφελη, καθώς προκλήθηκε ένα νέο μίνι επεισόδιο μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσερχόμενος στο PES, κατήγγειλε την κυβέρνηση τονίζοντας πως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης.

«Την άλλη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ολομέλειά του θα συζητήσει τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ». Εμφανώς ενοχλημένοι εμφανίστηκαν στο ΠΑΣΟΚ, που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανέφερε πως η διαδικασία της επόμενης Τετάρτης πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία του Ν. Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Προφανώς, δεν θέλησε ο κ. Τσίπρας, ούτε σήμερα, να διασκεδάσει το “ψεκασμένο” κομματικό αφήγημα ότι… ατονεί το ενδιαφέρον του Ν. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το σκάνδαλο των υποκλοπών», σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος.

Στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες οι κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης.

O Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνόδου εστίασε στην κρίση ακρίβειας και ενέργειας. Επέμεινε στην κοινή έκδοση χρέους, σύμφωνα με την πρόταση του Πάολο Τζεντιλόνι και στην ανάγκη οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος.

Υπογράμμισε τη σημασία να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με υιοθέτηση του χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημόσιων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, υγεία κ.λπ. Για το μεταναστευτικό επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να έχουμε ορθώς υποδεχθεί τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς στην Ευρώπη σε λιγότερο από έναν χρόνο και την ίδια στιγμή να μην προωθείται δυναμικά μια συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχής και επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και χώρες της Β. Αφρικής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, το οποίο θα στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες με έμφαση στην παραγωγική τους βάση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο PES αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των πολιτών με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών και με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε για το μεταναστευτικό ότι ο κανόνας της πρώτης χώρας εισόδου δεν λειτουργεί και πως οφείλει η Ε.Ε. να καταλήξει σε ένα κοινό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», με ένα υποχρεωτικό σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή