Καλλιτέχνες: Πρόσκληση σε διάλογο από τον Γιατρομανωλάκη – «Να αποσυρθεί το Π.Δ. 85» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Καλλιτέχνες: Πρόσκληση σε διάλογο από τον Γιατρομανωλάκη – «Να αποσυρθεί το Π.Δ. 85» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

«Καλούμε όλους σε διάλογο, να καθίσουμε να δούμε τις εκκρεμότητες και να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού - Σ. Αναγνωστοπούλου: «Πρέπει να αναγνωριστούν τα πτυχία των ανθρώπων ως ΤΕ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα».

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση σε διάλογο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των καλλιτεχνών απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου με θέμα «Αμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022».

Ν. Γιατρομανωλάκης: Καλούμε όλους σε διάλογο

Οπως είπε ο Ν. Γιατρομανωλάκης, οι ευθύνες της Πολιτείας είναι πολλές και διαχρονικές και τα προβλήματα των καλλιτεχνών είναι «βαθιά συστημικά». Σημείωσε επίσης ότι το πρόσφατο Π.Δ. δεν προκάλεσε το ζήτημα, όμως έριξε αλάτι στις πληγές δεκαετιών, και, χωρίς να είναι αυτή η πρόθεση, έθιξε σε ηθικό επίπεδο τον κλάδο των καλλιτεχνών, ενώ προκάλεσε τη δυσπιστία τους απέναντι στην Πολιτεία και την κυβέρνηση. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι διατεθειμένη να βρει λύσεις. «Είναι η πρώτη κυβέρνηση που βάζει κάτω το θέμα, και η πρώτη που αναγνωρίζει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις διυπουργικές ομάδες εργασίας που έχει συστήσει η κυβέρνηση για το θέμα των πανεπιστημιακών σπουδών παραστατικών τεχνών, είπε ότι θα προτείνει να προσκληθούν πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σωματεία και σύλλογοι καλλιτεχνών. «Δεν θα υπάρξει λύση για αυτούς χωρίς αυτούς», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, ότι στις 31 Μαρτίου θα έχουμε έναν οδικό χάρτη με τεκμηριωμένη πρόταση προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας.

Τόνισε μάλιστα ότι η επόμενη κυβέρνηση, «όποια θα είναι αυτή», δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν: Θα έχει το πόρισμα των ομάδων εργασίας και θα το συνεχίσει το θέμα. «Μέχρι τότε, για να μην υπάρχει καμία ανησυχία, γιατί έχουν ακουστεί και πολλά, θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών, είτε είναι κρατικές είτε είναι ιδιωτικές, έχουν ακόμα το δικαίωμα προφανώς να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις στο τρίτο εξάμηνο πανεπιστημίων» διαβεβαίωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Οσο για το αίτημα απόσυρσης του Προεδρικού Διατάγματος, είπε ότι με σχετική πρόσφατη τροπολογία «εξαιρούνται ρητά από το Π.Δ. οι καλλιτέχνες στο Δημόσιο (…) Το αίτημα έχει ικανοποιηθεί και διά νόμου, πλέον».

Για τα επόμενα βήματα (της πρόσληψης και των μισθολογικών), «κυρίως για δήμους και για μέρη του Δημοσίου που αυτά δεν είναι λυμένα -γιατί στους δικούς μας φορείς είναι λυμένα», είπε ότι στόχος είναι η επίλυση. Εξέφρασε ακόμα την προσωπική γνώμη ότι «ΔΕ Ηθοποιών είναι λάθος και ΤΕ Ηθοποιών είναι λάθος, γιατί οι ηθοποιοί είναι κάτι άλλο και αλλιώς πρέπει να αξιολογούνται, να αμείβονται και να προσλαμβάνονται».

Τέλος, είπε ότι «εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί» και ότι «καλούμε όλους σε διάλογο, να καθίσουμε να δούμε τις εκκρεμότητες και να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο κόσμος του πολιτισμού είναι επί δύο μήνες στους δρόμους γιατί υπάρχει μια συνέχεια απαξίωσης

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, είπε: α) «Ζητάω, και δεσμεύομαι συγχρόνως, ως αξιωματική αντιπολίτευση, για την άμεση απόσυρση της κατηγορίας ΔΕ στο Π.Δ. και της τροπολογίας που αφορά τους καλλιτέχνες όταν προσφέρουν όχι μόνο καλλιτεχνικό έργο, αλλά και εκπαιδευτικό και διοικητικό». β) Ανωτατοποίηση, δηλαδή «ανώτατη δημόσια σχολή, για να έχουμε, επιτέλους, καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τις διυπουργικές ομάδες που συνέστησε η κυβέρνηση, είπε ότι οι περισσότεροι μετέχοντες είναι υπηρεσιακοί παράγοντες, ότι δεν συμμετέχουν σωματεία και ότι «τους έχετε ζητήσει σε έναν μήνα να έχουν πόρισμα (…)» ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε στην ώρα μηδέν, και δεν πρέπει οι σπουδαστές να χάσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά. (…) Πρέπει να γίνουν κινήσεις γρήγορα, για να αισθανθούν ότι ο αγώνας τους έπιασε τόπο: Απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Π.Δ. Αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ως ΤΕ και από εκεί και πέρα όλα τα άλλα τα συζητάμε».

«Πρέπει να αναγνωριστούν τα πτυχία των ανθρώπων ως ΤΕ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ο κόσμος του πολιτισμού είναι επί δύο μήνες στους δρόμους γιατί υπάρχει μία συνέχεια απαξίωσης με την κυβέρνησή σας: ώσπου να μπουν στα δικαιώματα που είχαν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στην πανδημία έπρεπε να περάσει πάρα πολύς καιρός γιατί δεν αναγνωρίζονταν ως εργαζόμενοι. Δεν υπήρχαν, ήταν αόρατοι» τόνισε επίσης η κ. Αναγνωστοπούλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή