Ειδικό Δικαστήριο: Η πρόταση της εισαγγελέως για τον Νίκο Παππά

Ειδικό Δικαστήριο: Η πρόταση της εισαγγελέως για τον Νίκο Παππά

Η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή υποστήριξε ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ενοχή του πρώην υπουργού

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για την υπόθεση των χειρισμών του στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες πρότεινε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή. Επίσης πρότεινε και την απαλλαγή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, που δικάζεται ως συνεργός του πρώην υπουργού στο αδίκημα παράβασης καθήκοντος.

Οπως υποστήριξε η εισαγγελέας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν, καθώς δεν προέκυψε η σε βάρος τους κατηγορία.

Ειδικότερα, όπως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο υπέρ της ενοχής του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, κάνοντας λόγο για «κονιορτοποίηση του κατηγορητηρίου».

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου, αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών δεδομένων (μάρτυρες, έγγραφα και λοιπά), υποστήριξε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας και εκ μέρους του δικαζόμενου υπουργού δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, που μετείχε στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε ως ένας από τους τέσσερις συνολικά υπερθεματιστές.

«Από καμία πλευρά, υπογράμμισε η εισαγγελέας, δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, έως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος ή οτιδήποτε άλλο.

Μετά το τέλος του διαγωνισμού ως υπερθεματιστής μεταξύ των τεσσάρων ήταν και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (γιος του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα), ενώ η αρμόδια επιτροπή έλεγξε και πάλι τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό, χωρίς να εντοπιστεί κάτι μεμπτόν».

Κατά την εισαγγελέα, δεν προέκυψε από μάρτυρες ή άλλο αποδεικτικό μέσο οποιαδήποτε παρέμβαση του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό, ενώ τόνισε πως το γεγονός ότι η εταιρεία του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε τελικά να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει την τηλεοπτική άδεια, είναι απόδειξη που κατά την άποψή της «καταρρίπτει το κατηγορητήριο».

«Δεν όφειλε, υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός, ο Νίκος Παππάς να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Αντίθετα, είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με τη διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας.

Αλλωστε το γεγονός ότι τελικά δεν έλαβε άδεια η εταιρεία Καλογρίτσα, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα, καταρρίπτει πλήρως το κατηγορητήριο.

Εδώ πρέπει να σταματήσουμε την έρευνα για την παράβαση καθήκοντος για τον Νικόλαο Παππά»,τόνισε η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή.

Σε ό,τι αφορά τα πολυσυζητημένα ηλεκτρονικά μηνύματα που προσκομίστηκαν στη δίκη από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα, η κ. Σμυρλή πρότεινε να μη ληφθούν υπόψη, όπως και η κατάθεση εις βάρος του Νίκου Παππά από τον επιχειρηματία του Χρήστου Καλογρίτσα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του συγκατηγορουμένου του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι ενεργούσε παρασκηνιακά για να εκτελέσει το σχέδιο δημιουργίας του τηλεοπτικού σταθμού».

Η εισαγγελέας μίλησε για αστική διαφορά μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και τον όμιλο Χούρι για τα 3 εκ. ευρώ ( δόθηκαν για την εγγυητική επιστολή για να λάβει μέρος στο ο υιός Καλογρίτσα στον διαγωνισμό) τονίζοντας «δεν προκύπτει κάτι για σχέση Νίκου Παππά – Καλογρίτσα» επισημαίνοντας ότι «το Ειδικό Δικαστήριο ασχολήθηκε κακώς με την αστική διαφορά, λέγοντας «δεν μας ενδιαφέρει ούτε αν είναι εικονική ούτε αν είναι πραγματική».

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Χρ.Καλογρίτσας επιχειρεί με την δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου να ανατρέψει την σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους Χούρι και τον υποχρέωσε να πληρώσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, μέσα στο Δικαστήριο, για μαύρο χρήμα προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η εισαγγελέας, χαρακτήρισε την μάρτυρα «αναξιόπιστη» και την μαρτυρία της «αστήρικτη». «Υπήρξε όψιμη και για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού» είπε η εισαγγελέας.

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Για «πολιτική υπόθεση» και «πολιτική δίωξη» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Επικρατείας, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του πριν από την αγόρευση – πρόταση της εισαγγελέως Ολγας Σμυρλή ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο πρώην υπουργός, που δικάζεται για παράβαση καθήκοντος με συγκατηγορούμενο τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, στη δήλωση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει.

«Θεωρώ χρέος μου να καταθέσω ενώπιόν σας την εκτίμησή μου. Η θέση μου για την παρούσα υπόθεση είναι από την αρχή της ξεκάθαρη. Είναι μια υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά.

Αμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μια προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά, καθώς και το κόμμα στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί.

Κατηγορήθηκα από τους πολιτικούς μου αντιπάλους μέχρι και για δωροληψία σε έναν διαγωνισμό που φρόντισα να φέρει στο Ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ελάμβαναν οποιοδήποτε ποσό για ένα δημόσιο αγαθό. Και, για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική Ιστορία, οι πολιτικοί διώκτες μου αναγκάστηκαν να αποσύρουν την εν λόγω ατιμωτική κατηγορία που οι ίδιοι κατασκεύασαν».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υπερασπίζεται ως συνήγορος τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, σε δήλωσή του επισήμανε ότι ο ίδιος, αν και ήταν στέλεχος του κόμματός του στη Βουλή για τις «οιονεί» δικαστικές υποθέσεις, «σε τούτη την υπόθεση αρνήθηκα να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή γιατί δεν ήθελα η μία ιδιότητά μου να συγκρούεται ή να εκμεταλλεύεται την άλλη». Αναφερόμενος στη δήλωση του Νίκου Παππά ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, τη χαρακτήρισε «δίκην απολογίας», που στοχεύει να πολιτικοποιήσει τη δίκη και να περιθωριοποιήσει την παράβαση καθήκοντος».

Γ. Μαντζουράνης: Κονιορτοποιήθηκε πλήρως το κατηγορητήριο

«Με τη σημερινή ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρου 86 παρ. 4 Σ, κ. Ολγας Σμυρλή, κονιορτοποιήθηκε πλήρως το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην Υπουργού, κ. Νίκου Παππά, σε όλα τα σημεία του. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου θα αξιολογήσουν με τη δέουσα προσοχή την απολύτως εμπεριστατωμένη Εισαγγελική Πρόταση με αυστηρώς νομικά κριτήρια», δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή