Με «σηκωμένα τα μανίκια» στη Βουλή

Με «σηκωμένα τα μανίκια» στη Βουλή

Πλήρες πρόγραμμα νομοθετικού έργου στην Ολομέλεια – Διαμαρτυρίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον εντατικό ρυθμό επεξεργασίας νομοσχεδίων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλήρες πρόγραμμα νομοθετικού έργου, οι ρυθμοί του οποίου προκαλούν ακόμα και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρίες αναφορικά με την πυκνότητά του, συνεχίζονται από Δευτέρα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τρίτη εβδομάδα πλέον να συντηρεί το παράδοξο της αυτοεξαίρεσής του από τις ψηφοφορίες επί των νομοθετημάτων.

Πρώτο κατά σειρά σχέδιο νόμου που εισέρχεται στην Ολομέλεια, τη Δευτέρα, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ακολουθεί την Τρίτη το νομοσχέδιο αρμοδιότητας Εθνικής Αμυνας μέσω του οποίου κυρώνεται σύμβαση δωρεάς προς το Δημόσιο από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κύκλωψ», για τη «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου». Την αμέσως επομένη, έχει προγραμματιστεί η τελική συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν. 4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία».

Σε δημόσια διαβούλευση, επίσης, βρίσκονται νομοθετήματα των υπουργείων: α) Παιδείας με ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, β) Εσωτερικών, μεταξύ άλλων για το «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα», γ) Δύο αρμοδιότητας του Δικαιοσύνης, αφενός για τη «Xωροταξική αναδιάταξη των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης και ίδρυση δικαστικών σταθμών τηλεματικής», και αφετέρου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»). Την ίδια στιγμή, έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση των νομοθετημάτων «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας» (Πολιτισμού και Αθλητισμού), καθώς και «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου» (Οικονομικών).

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν και νομοσχέδια για το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου (Πολιτισμού), όπως και του Δικαιοσύνης για τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Ως γνωστόν, με απόφαση του προέδρου του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υιοθετήσει από τις 31 Ιανουαρίου την παράδοξη τακτική να μετέχει σε όλες τις διαδικασίες νομοθετικού έργου (προτείνει φορείς προς ακρόαση, ασκεί κριτική κ.λπ.), αλλά όχι στις ψηφοφορίες – τακτική η οποία έχει δεχθεί απαξιωτικές βολές και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θ. Δρίτσας σε συζήτηση επί νομοθετήματος του ΥΕΘΑ διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα για τον εντατικό ρυθμό επεξεργασίας νομοσχεδίων: «Γιατί να καταπονηθεί άλλο η Βουλή, οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, οι βουλευτές, οι συνεργάτες; Να υπάρχει μία άνεση χρόνου. Είναι καψώνι χωρίς λόγο». Αλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συχνά αμφισβητούν το δικαίωμα μιας «απερχόμενης κυβέρνησης» να αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η πλειοψηφία, όπως την Παρασκευή διά στόματος του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρα στη Βουλή, απαντά ότι η θητεία της κυβέρνησης άρα και το νομοθετικό έργο της συνεχίζεται έως την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, και πως οι υπουργοί δεν έχουν κατεβάσει τα μολύβια εν αναμονή της κάλπης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή