Βουλή: Σύγκρουση με φόντο τα μουσεία

Βουλή: Σύγκρουση με φόντο τα μουσεία

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας – Τροπολογίες ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ για την πρώτη κατοικία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής, το οποίο εγκρίθηκε τελικά με τις ψήφους της κυβερνώσας πλειοψηφίας, εκδηλώθηκε χθες στη Βουλή ακόμη μια πολύωρη πολιτική σύγκρουση, παρουσία μάλιστα ορισμένων πολιτικών αρχηγών, η οποία επεκτάθηκε και σε άλλες υποθέσεις της συγκυρίας, όπως η σχετική με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου.

Η σύγκρουση ξέσπασε αφενός μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που σύσσωμη αμφισβήτησε την ορθότητα των επιλογών της πλειοψηφίας για τα μουσεία, αλλά και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος στο πλαίσιο της απόφασής του για αποχή από τις ψηφοφορίες δεν συμμετείχε ούτε στη χθεσινή για το προαναφερθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού- να δέχεται βέλη από όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει υψηλά τους τόνους της κριτικής του προς την κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση, πέραν των τριών ονομαστικών αναφορών του στην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επί Α. Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, εκ νέου για κυβέρνηση «καθεστώτος πολιτισμικής βαρβαρότητας», αλλά και της «βαρβαρότητας της εργασιακής ζούγκλας, των παρακολουθήσεων και των εκβιασμών, της λεηλασίας του εισοδήματος και τώρα των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

«Καθεστώς ιδρύουν αυτοί που επιχειρούν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας», απάντησε άμεσα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπενθυμίζοντας παράλληλα –όπως έπραξε αργότερα και ο Δημ. Κουτσούμπας– μεταξύ άλλων το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ «ξεπούλησαν 11.000 μνημεία στο Υπερταμείο».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλός «στην καπηλεία των λαϊκών αγώνων», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη να απαντάει στο ΚΚΕ ότι άλλες πολιτικές επιλογές κάνει «η δικιά μας η Αριστερά».

Το ΠΑΣΟΚ και το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσαν χθες τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας απέναντι στους πλειστηριασμούς, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης υπενθύμισε πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το κόμμα του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Απευθυνόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Φτάνει πια ο εμπαιγμός των ανθρώπων που κάποτε σας πίστεψαν. Εχετε δεσμευτεί σε αυτή τη λεηλασία».

Εκ μέρους της Ελλ. Λύσης ο Β. Βιλιάρδος υποστήριξε πως «η μία κυβέρνηση νομοθετεί και η άλλη εφαρμόζει εις βάρος των Ελλήνων και προς όφελος τόσο των ξένων όσο και των τραπεζών».

Τελικώς, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η Ν.Δ., ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή