Ρούμεν Ράντεφ στην «Κ»: Κοινή ευθύνη Αθήνας–Σόφιας η ασφάλεια της περιοχής

Ρούμεν Ράντεφ στην «Κ»: Κοινή ευθύνη Αθήνας–Σόφιας η ασφάλεια της περιοχής

Συμφωνίες για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία θα υπογράψει σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ»

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία θα υπογράψει σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ». Ο κ. Ράντεφ αναφέρει ότι αν η Βόρεια Μακεδονία δεν αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να συμπεριλάβει τους Βουλγάρους σε ισότιμη βάση με τους άλλους λαούς της χώρας, πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει.

– Θα συμμετάσχετε στην υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας;

– Οι δύο νέες συμφωνίες συνεργασίας που θα υπογραφούν σήμερα δείχνουν τη συνέπεια των προσπαθειών μας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Το μνημόνιο συνεργασίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης θα δημιουργήσει την απαραίτητη βάση για την υλοποίηση ενός έργου που θα επιτρέψει τη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα Στενά έχουν ήδη κατακλυστεί από έντονη κίνηση και αυτή η νέα διαδρομή θα προσφέρει ανακούφιση. Το μνημόνιο συνεργασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου θα επιτρέψει στους Ελληνες προμηθευτές φυσικού αερίου να δεσμεύσουν χώρο στην υπόγεια αποθηκευτική εγκατάσταση Chiren στη Βουλγαρία. Σε εξέλιξη βρίσκεται έργο για την επέκτασή του σε 1 δισ. κυβικά μέτρα. Από την πλευρά τους οι Βούλγαροι προμηθευτές φυσικού αερίου θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν θυρίδες και χωρητικότητα αποθήκευσης, καθώς και την ικανότητα επαναεριοποίησης από τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτές τις ευκαιρίες σε μια ορατή αλλαγή για τους πολίτες μας, όπως ήδη κάναμε με την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων της γραμμής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB την 1.10.2022. Συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική και να ενισχύουμε την ανάπτυξη διασυνοριακών ενεργειακών υποδομών και κοινών επενδυτικών έργων μεγάλης κλίμακας. Η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG κοντά στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2023 ως πύλη στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε πλήρη συνέργεια με την IGB.

– Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, μπορούν η Βουλγαρία και η Ελλάδα να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής;

Αν η Βόρεια Μακεδονία δεν τροποποιήσει το σύνταγμά της, πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει.

– Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ως μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν κοινή ευθύνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Η διμερής και περιφερειακή συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ιδίως σε περιόδους κρίσεων. Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας έχει κόψει πολλές αλυσίδες εφοδιασμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει αποδείξει πόσο σημαντικές είναι η αναβάθμιση της συνδεσιμότητας των υποδομών και η εγγύηση εναλλακτικών οδών εφοδιασμού. Πέρυσι γίναμε μάρτυρες ορισμένων πολύ πειστικών παραδειγμάτων από αυτή την άποψη. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει πρόσβαση στη Βουλγαρία στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον περασμένο Απρίλιο, καθώς η Gazprom διέκοψε απότομα την παροχή φυσικού αερίου για εμάς, ήταν ένα από αυτά τα παραδείγματα. Ομοίως, η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι ζήτημα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Η επένδυση σε υποδομές μεταφορών θα εξασφάλιζε καλύτερη οικονομική, εμπορική και ενεργειακή συνδεσιμότητα, ενώ έχει επίσης σημαντικές δυνατότητες να παρέχει ενισχυμένη ασφάλεια και άμυνα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

– Η Βουλγαρία έχει ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η χώρα σας έπρεπε να αναδιατάξει την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας δεκαετιών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πιστεύετε ότι οδεύουμε προς μια περίοδο συνεχούς τριβής με τη Ρωσία;

– Εχετε δίκιο. Η Βουλγαρία είχε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία (καθώς και με την Ουκρανία). Στα τέλη του 19ου αιώνα η Ρωσία είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την επανίδρυση του ανεξάρτητου βουλγαρικού κράτους και των θεσμών του. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Βουλγαρία πάντα προσπαθούσε να εδραιώσει την κυρίαρχη θέση της μεταξύ των σύγχρονων ευρωπαϊκών εθνών. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και της σοβιετικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη, η Βουλγαρία έκανε αποφασιστικά την επιλογή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Παρά τις όποιες ευαισθησίες για τον ρόλο της Ρωσίας στην Ιστορία μας, που μπορεί να υπάρχουν ακόμη σε τμήματα της κοινωνίας μας, η Βουλγαρία καταδικάζει κατηγορηματικά τον παράνομο, επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της και σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην επικράτειά μας. Πλησιάζουμε σε μια πολύ θλιβερή επέτειο ενός έτους αυτού του βάναυσου πολέμου. Πιστεύω ακράδαντα ότι απαιτείται συλλογική πίεση για να τερματιστεί αυτή η τρομερή τραγωδία και να σταματήσει η αδυσώπητη βία, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωσή της, το συντομότερο δυνατόν. Η ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα πρέπει να συμβαδίζει με ενεργές διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων και τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία;

– Η Βουλγαρία ήταν πάντα ανοιχτή σε διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία. Ημασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το νέο βαλκανικό κράτος το 1992 και ήμασταν πάντα εκεί για να στηρίξουμε τα Σκόπια ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η ισχυρή μας πεποίθηση είναι ότι το μέλλον της περιοχής μας ανήκει στην Ε.Ε. Η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησαν με την πρόταση της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία προέβλεπε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τη γείτονά μας. Ολοι περιμένουμε από μια υποψήφια χώρα, η οποία έχει δηλώσει την επιθυμία της να είναι μέρος της Ε.Ε. και των αξιών της, να δεσμευθεί για τη διασφάλιση και την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησε να τροποποιήσει το σύνταγμά της και να συμπεριλάβει τους Βουλγάρους σε ισότιμη βάση με τους άλλους λαούς που ζουν σε αυτή τη χώρα. Επαναλαμβάνω, αυτή είναι μια υποχρέωση που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει η Βόρεια Μακεδονία κατά την αποδοχή του πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Χωρίς αυτό το βήμα, η πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες γίναμε μάλλον μάρτυρες μιας οπισθοδρόμησης στη φιλοδοξία της Βόρειας Μακεδονίας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς διαπράχθηκαν μια σειρά εγκλημάτων μίσους εναντίον ντόπιων Βουλγάρων. Οι πυροβολισμοί εναντίον βουλγαρικών πολιτιστικών συλλόγων στη Βόρεια Μακεδονία και η βία κατά των Βουλγάρων εκεί δείχνουν μια κατάσταση η οποία είναι πιο κοντά στο σκοτεινό παρελθόν των Βαλκανίων παρά στο ευρωπαϊκό μέλλον τους. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να κάνει ενεργά βήματα προς έναν γνήσιο εκδημοκρατισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή