Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης

Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας και υπέγραψε δύο μνημόνια με τη γειτονική χώρα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συμφωνίες που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, μετά την υπογραφή δυο μνημονίων με τη γειτονική χώρα.

Στα μνημόνια αυτά περιλαμβάνεται και η διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Μπουργκάς. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, οι συμφωνίες αυτές θα καταστήσουν τις δύο χώρες ενεργειακούς παρόχους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρώτο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και αφορά τα πεδία ασφάλειας, εφοδιασμού και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οπως είπε, η εξέλιξη αυτή γίνεται επίκαιρη λόγω και της γεωπολιτικής συγκυρίας.

«Ο ρωσικός αναθεωρητισμός σκοντάφτει στη γενναία άμυνα του ουκρανικού λαού, αλλά προκαλεί οικονομικό πόνο μετατρέποντας την ενέργεια σε μέσο κρατικού εκβιασμού. Οι Βούλγαροι το γνωρίζουν καλά γιατί πέρσι η Ρωσία διέκοψε το φυσικό αέριο στη γειτονική χώρα», είπε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο, αναφέροντας την υπογραφή μνημονίου για την ασφάλεια αποθήκευσης και τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι εταιρείες ενέργειας των δύο χωρών μπορούν να εξυπηρετούνται από τις εγκαταστάσεις του Σιρέν στη Βουλγαρία και στη Ρεβυθούσα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια.

«Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία, η οποία, όμως, έχει ευρωπαϊκό βεληνεκές καθώς μετατρέπει τις χώρες μας σε ένα σταυροδρόμι διακίνησης αερίου προς όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πως η εν λόγω συμφωνία έρχεται σε συνέχεια μιας άλλης συνθήκης που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Ιταλία, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα εναλλακτικό δίκτυο στρατηγικής σημασίας.

Ο αγωγός Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς

Το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας αφορά το πετρέλαιο και «τη χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, αφορά τη διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Μπουργκάς (και όχι το αντίθετο, όπως επρόκειτο να γίνει με το προηγούμενο ανάλογο εγχείρημα), ο οποίος θα εφοδιάζει τη Βουλγαρία με ενεργειακούς πόρους.

Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης-1

«Ο νέος αγωγός αναβιώνει υπό το φως των νέων συνθηκών ως αγωγός Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς, όχι ως Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, προσφέροντας νέες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού. Οχι γιατί υποκαθιστά τα δεξαμενόπλοια που πρέπει να διέρχονται τα στερνά του Βοσπόρου, αλλά έτσι θα προστίθεται και σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις, όπως ο IGB και ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Απώτερος στόχος είναι να φτάσει το φυσικό αέριο ακόμα και στην Ουκρανία» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, τέλος, ότι προχωρά η πλωτή μονάδα αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφέρθηκε και σε άλλες ανάλογες εγκαταστάσεις, «ώστε να μπορούμε να εξάγουμε στις γειτονικές χώρες. Στην περιοχή μας διαμορφώνεται ένα νέο πυκνό δίκτυο ενεργειακών δρόμων στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κρίσιμο ρόλο να παίξουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μπορούν να προσφέρουν ευρύτερες υπηρεσίες στην Ε.Ε.», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, και κατέληξε: «Μπορούμε να γίνουμε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Ο Βούλγαρος πρόεδρος

Από την πλευρά του, ο Ρ. Ράντεφ, αφού τόνισε ότι η παραδοσιακή συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε περισσότερο με τα δύο μνημόνια, ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πρόσβαση στη Ρεβυθούσα.

«Υπενθυμίζω πόσο σημαντικά πράγματα υλοποιήσαμε στη σχέση και τη συνεργασία μας τον τελευταίο χρόνο», σημείωσε, και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των συνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και στην αύξηση των ποσοτήτων εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

«Ολα αυτά υπερβαίνουν τις διαστάσεις μιας διασυνοριακής συμφωνίας. Ελλάδα και Βουλγαρία αποδείχτηκαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Και συμπλήρωσε: «Η συνεργασία αυτή αλλάζει τον χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις δύο χώρες. Η υπογραφή των δύο μνημονίων είναι η συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται από Ελλάδα και Βουλγαρία στην ίδια κατεύθυνση».

Τα δύο μνημόνια

Το πρώτο μνημόνιο προβλέπει τη σύμπραξη των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών στο πεδίο της ασφάλειας και του εφοδιασμού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αποθηκεύουν αέριο στις εγκαταστάσεις του Σιρέν στη Βουλγαρία, ενώ, αντίστοιχα, βουλγαρικές εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. «Ετσι, και οι δύο χώρες θα έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές για την ενεργειακή τους ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το δεύτερο μνημόνιο αφορά το πετρέλαιο. «Αθήνα και Σόφια δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου αγωγού που θα συνδέει τα δύο κομβικά λιμάνια, την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς, αλλά και δύο θάλασσες, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «ένα σχέδιο που αναβιώνει υπό το φως νέων συνθηκών, όχι ως αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά ως αγωγός Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς, προσφέροντας στη Βουλγαρία εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή