Ελλάδα, ασφάλεια και ενέργεια – Τι συζήτησε ο κ. Μητσοτάκης με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου

Ελλάδα, ασφάλεια και ενέργεια – Τι συζήτησε ο κ. Μητσοτάκης με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου

Σημαντικές επαφές του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου – Παρέμβαση για το μεταναστευτικό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις άριστες σχέσεις που διανύει η ελληνοαμερικανική σχέση αντικατοπτρίζουν οι επαφές τις οποίες είχε χθες στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, υπενθυμίζεται, τη Δευτέρα θα δεξιωθεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου υπό τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ. Συνολικά ένας βουλευτής και 16 γερουσιαστές, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ και ο Κρις βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής και παλαιός υποστηρικτής της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, συνομίλησαν με τον κ. Μητσοτάκη και για την επικείμενη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν. Η διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου απαρτίζεται συνολικότερα από πρόσωπα τα οποία αντιλαμβάνονται τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ έχουν αντιταχθεί και στην άνευ προϋποθέσεων ανοχή Γερουσίας και Βουλής στο σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν να πωλήσει F-16 στην Τουρκία.

Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης διοργανώνει δείπνο προς τιμήν του κ. Μπλίνκεν, ενώ το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μαζί με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια θα εγκαινιάσουν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ.

Στις συζητήσεις και στις επαφές που είχε στο Μόναχο ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, παράλληλα, χθες το απόγευμα σε συζήτηση για τη μετανάστευση με θέμα «Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες», σε ένα πάνελ στο οποίο μίλησαν, ακόμη, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον, η πρωθυπουργός της Τυνησίας, Νάτζλα Μπουντέν Ρομντχάνε και η Βερόνικα Εσκομπάρ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός κινείται σταθερά στη γραμμή της ανάδειξης της μετανάστευσης ως ενός ζητήματος ευρωπαϊκού που, από την περιγραφή του, απαιτεί κοινή λύση στο πλαίσιο της Ε.Ε. Αυτή η γενικότερη γραμμή επιβεβαιώθηκε, κατά την κυβέρνηση και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εκεί αναγνωρίστηκαν βασικές ελληνικές θέσεις που αφορούν τόσο την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. όσο και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Για την Αθήνα το μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα το οποίο, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παραμένει σε απόλυτη εξάρτηση από την καλή θέληση της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δείγματα, είναι σαφές πως το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προσφυγικές πιέσεις μετά τους πρόσφατους σεισμούς, προκαλεί σκέψεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Με Βούτσιτς – Ράμα

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης είχε επαφές και με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, μάλιστα με τρόπο ενεργό και παρεμβάσεις και στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, η Αθήνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο διευκόλυνσης των επαφών ανάμεσα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής πρότασης για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες. Χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός του στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει σε Ελληνες της Γερμανίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε η Ν.Δ., καθώς η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή