Η «γαλάζια» χημεία των 248

Τα κριτήρια και οι στοχεύσεις του «κάστινγκ» στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας είναι σχεδόν έτοιμα σε πανελλαδικό επίπεδο, με τη βασική τριάδα κατάρτισής τους, τους Θανάση Νέζη, Γιάννη Μπρατάκο και Παύλο Μαρινάκη, να περιμένει τις τελικές εγκρίσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. H τρόικα των ψηφοδελτίων έχει ξεκινήσει την εντατική δουλειά εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, προετοιμάζοντας σχολαστικά την κατάρτισή τους, εξετάζοντας εκατοντάδες βιογραφικά και περνώντας από ακτινογραφία όλες τις υποψηφιότητες.

Τι λέει ο τόπος

Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι σε όλη τη χώρα θα είναι 419. Από αυτούς, οι 156 είναι εν ενεργεία βουλευτές και οι 15 θα είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αρα η επιλογή αφορά 248 πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα. Για την επιλογή των υποψηφίων, εξηγεί στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, υπήρχε μία βασική αρχή που ίσχυε αρχικά για όλους οριζοντίως και αποτέλεσε τον κανόνα Νο 1, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και προέλευσης του υποψηφίου. Ο κανόνας αυτός είχε να κάνει με το τι έλεγε η τοπική κοινωνία για το ποιόν και το ήθος του υποψηφίου. Ουσιαστικά και για τους 248 έχουν διεξαχθεί «επιτόπια ρεπορτάζ» από τα στελέχη της Πειραιώς, που σκιαγράφησαν το προφίλ του προσώπου που θα επιλεγόταν για να μπει στο ψηφοδέλτιο. Η έρευνα αφορούσε ακόμη και ενδελεχές ψάξιμο στα social media του κάθε υποψηφίου για να εξαχθεί ολοκληρωμένο συμπέρασμα για το πρόσωπο και τη δημόσια εικόνα του. Τελικός στόχος είναι να διαμορφωθούν ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα με «καθαρά και σοβαρά στελέχη που προσωποποιούν τις αρχές του κόμματος», λένε οι ίδιες πηγές.

Οι έξι κατηγορίες

Μετά τον βασικό κανόνα Νο 1, υπήρξε επιμέρους επιλογή των υποψηφίων με βάση έξι βασικές κατηγορίες πολιτών που θα πρέπει όλες να συνυπάρχουν αρμονικά. Η κατάρτιση άλλωστε των ψηφοδελτίων, λένε οι ίδιες πηγές, αποτελεί ένα παζλ που θα πρέπει κάθε κομμάτι του να μπει σωστά, ώστε να βγει στο τέλος το σωστό αποτέλεσμα.

Η πρώτη κατηγορία αφορά παλαιούς υποψηφίους. Στελέχη δηλαδή που είχαν κατέλθει και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και δεν κατάφεραν να εκλεγούν και τα οποία θα είναι ξανά στις λίστες. «Η απόφαση αυτή δηλώνει τη συνέχεια του κόμματος» και «την ομαλή μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, που χαρακτηρίζει «ραχοκοκαλιά» των ψηφοδελτίων τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ενα δεύτερο γκρουπ αφορά στελέχη με τοπικό εκτόπισμα. Στη Νέα Δημοκρατία και στο Μαξίμου ακολούθησαν μια διαφορετική πολιτική σε σχέση με το 2019, δίνοντας μεγάλη έμφαση σε τοπικά στελέχη που έχουν απήχηση στις κοινωνίες όπου ζουν. Επαγγελματίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές και δημοσιογράφοι, αλλά και πολίτες που έχουν μετρηθεί σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δήμους που η Νέα Δημοκρατία δεν είχε πάει καλά στις τελευταίες εκλογές του 2019. «Σε αυτούς τους δήμους αναζητήσαμε εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που θα ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.

Στην Α΄ Αθηνών, από τους 17 υποψηφίους οι εννέα είναι γυναίκες και οι οκτώ άνδρες.

40 κάτω των 40

Τρίτη κατηγορία στην οποία δόθηκε έμφαση είναι οι νέοι. Η προσπάθεια ξεκίνησε με την επιλογή του ίδιου του γραμματέα Παύλου Μαρινάκη, που είναι 35 ετών, και είχε συνέχεια στις εκλογικές λίστες. Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. έχει πανελλαδικά 40 υποψηφίους κάτω των 40 ετών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη εκπροσώπηση έχει και η κρίσιμη δεκαετία των 40-50 ετών. Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη, καθώς αφενός η Ν.Δ. έχει προβληματική σχέση με τις μικρότερες ηλικίες, αφετέρου η επιλογή των νεαρών στελεχών δεν έπρεπε να έχει μόνο ως διαβατήριο τα κομματικά ένσημα της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, αλλά και μια, έστω και βραχεία, επαγγελματική πορεία. Η εποχή άλλωστε που μόνο το πέρασμα από την κομματική νεολαία αρκούσε έχει παρέλθει.

Τέταρτο κριτήριο επιλογής των υποψηφίων ήταν το φύλο, καθώς το Μαξίμου ήθελε διακαώς να στρατολογήσει γυναίκες. Πρόκειται για ένα ακόμη «αγκάθι» της Ν.Δ. που ξεκινάει από τη βάση και αποτυπώθηκε έως την κορυφή της διακυβέρνησης, στο υπουργικό συμβούλιο, όπου οι γυναίκες ήταν πολύ λίγες. Το επιτελείο του Μαξίμου ήθελε αυτή τη φορά να είναι παραπάνω γυναίκες στα ψηφοδέλτια, ξεπερνώντας ακόμη και το 40% της «υποχρεωτικής ποσόστωσης». Αυτό φαίνεται πως επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση την κομβική Α΄ Αθηνών, όπου οι γυναίκες είναι περισσότερες, αφού από τους 17 υποψηφίους οι 9 είναι γυναίκες και οι 8 άνδρες.

Πέμπτη κατηγορία επιλογής είναι η συμπερίληψη. Αυτό μεταφράζεται στη συμμετοχή στελεχών από κοινωνικές ομάδες με αναπηρία, όπως είναι η Δήμητρα Αράπογλου στα νότια, μία γυναίκα χωρίς ακοή, πολύτεκνες μητέρες, αλλά και Ρομά, όπως η Ισμήνη Λαζαροπούλου, γραμματέας του Πανελλήνιου Μορφωτικού Συλλόγου Ελλήνων Αθιγγάνων. «Τα ψηφοδέλτιά μας αποτελούν καθρέφτη της κοινωνίας και θέλαμε να έχουμε φυσιολογικούς ανθρώπους που δίνουν πρωτίστως τη μάχη της καθημερινότητας», λένε στην «Κ» κομματικές πηγές.

Οι μεταγραφές

Η έκτη κατηγορία έχει… ολίγον ΠΑΣΟΚ. Η λογική της διεύρυνσης, έντονη και στο Μαξίμου, υπάρχει εντός των ψηφοδελτίων, αλλά με μέτρο. Από τους 248 υποψηφίους υπάρχουν περίπου 20 «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από κορυφαία στελέχη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέχρι μικρότερα στελέχη σαν αυτά που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα: τον Απόστολο Σπυρόπουλο και την Ελευθερία Φτακλάκη, πρώην τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η ποσόστωση είναι προσεκτική, καθώς στην Πειραιώς και στο Μαξίμου θέλουν μεν τη διεύρυνση αλλά τέτοια ώστε να καθησυχάζει όσους φοβούνται «γενετική αλλοίωση» της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με την επαγγελματική και κοινωνική πορεία τους, αξιοποιήθηκαν πολλά στελέχη που προέρχονται από την κομματική της βάση, όπως τομεάρχες, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής αλλά και παλαιοί πρόεδροι νομαρχιακών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τάσος Γαϊτάνης, ένα καθαρόαιμο κομματικό στέλεχος με επαγγελματική όμως πορεία.

Τέλος, μία μικρή αλλά σημαντική κατηγορία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που θα «κυνηγήσουν» τον σταυρό. Πλην του κ. Πιερρακάκη (Α΄ Αθηνών) και του κ. Χρυσοχοΐδη (Δυτικός Τομέας Αθηνών) που προαναφέρθηκαν, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και η Μαρία Συρεγγέλα (Δυτική Αθήνα), η Δόμνα Μιχαηλίδου (Α΄ Πειραιώς), ο Στέλιος Πέτσας και η Σοφία Ζαχαράκη (Ανατολική Αττική), ο Νίκος Παπαθανάσης (Βόρειος Τομέας Αθηνών) και ο Τάκης Θεοδωρικάκος (Νότιος Τομέας Αθηνών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή