Κώστας Καραμανλής: Ώρα ανακοινώσεων ενόψει εκλογών

Κώστας Καραμανλής: Ώρα ανακοινώσεων ενόψει εκλογών

Ανακοινώνει τις αποφάσεις του για το εάν θα είναι υποψήφιος ο Κ. Καραμανλής

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας να δίνει το «παρών» σε εκδηλώσεις για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε χθες στην εκδήλωση «4 χρόνια έργο για την Παιδεία – Αλλαγή στην πράξη», στο Μέγαρο Μουσικής. Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του σημείωσε πως «αν υπάρχει ένα πεδίο όπου έχουμε χαώδεις διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Παιδεία», προσθέτοντας πως «η Ν.Δ. πρέπει να συνεχίσει για να μην επιστρέψουμε σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε». Σημειώνεται πως την ώρα της εκδήλωσης υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από τον χώρο. Η τακτική της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κεντρικές εκδηλώσεις υπουργείων αποτελεί μια κεντρική επιλογή. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες είχε δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ αντιστοίχως θα μιλήσει και σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας στα μέσα Μαρτίου. Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή στην πράξη της λογικής πως η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές με αιχμή το έργο της και επιζητώντας τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώνει τις αποφάσεις του για το εάν θα είναι υποψήφιος ο Κ. Καραμανλής – Εάν επιλέξει να αποχωρήσει, θα εκπέμψει μήνυμα στήριξης της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών να είναι πλέον θέμα ακόμη και λιγότερο του ενός μηνός, έρχεται εμφατικά στο προσκήνιο το ζήτημα της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή, το οποίο εξακολουθεί να εκκρεμεί. Νομοτελειακά οι αποφάσεις του πρώην πρωθυπουργού θα πρέπει να ανακοινωθούν σύντομα, καθώς τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει σε ποσοστό άνω του 95%. Πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις στην Παναγή Κυριακού λένε στην «Κ» πως η ανακοίνωση της απόφασης Καραμανλή θα γίνει «πολύ σύντομα». Ο πρώην πρωθυπουργός κρατάει έως τώρα «ερμητικά» κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς την παραμικρή διαρροή που θα «φωτογραφίζει» τις προθέσεις του. Το κλίμα ωστόσο που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα δείχνει πως η αποχώρησή του από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια είναι πλέον ένα πιθανό σενάριο, καθώς αφού δεν υπήρξε κινητικότητα έως σήμερα, είναι δύσκολο να υπάρξει τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, οι (μη) κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, δηλαδή το γεγονός ότι δεν έχει μπει σε κάποια προεκλογική διαδικασία, όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, δείχνει πως η πιθανότητα να απουσιάζει από την επόμενη Βουλή είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Επιπλέον, δεν είναι μυστικό πως η σχέση Μητσοτάκη και Καραμανλή μετά την περίφημη ομιλία στα Ανώγεια του πρώην πρωθυπουργού περνάει περίοδο «παγετού». Το Μαξίμου τότε θεώρησε πως ο κ. Καραμανλής προκάλεσε πρόβλημα στην κυβέρνηση κατακρίνοντας τους χειρισμούς του Μαξίμου.

Από την άλλη, στην Παναγή Κυριακού λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα διαφορετικό από όσα σημείωσε κάποιους μήνες μετά και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ουκ ολίγες φορές μίλησε για λάθος χειρισμούς και ζήτησε να πέσει φως στην υπόθεση. Οι τόνοι έκτοτε έπεσαν, ωστόσο το χάσμα παρέμεινε μέχρι και σήμερα, χωρίς πάντως να είναι αυτός ο λόγος μιας πιθανής αποχώρησης, καθώς ο κ. Καραμανλής βρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα 14 χρόνια αφότου αποχώρησε από την προεδρία και οι λόγοι μπορεί να είναι και προσωπικής φύσεως. Εφόσον πάντως το κλίμα περί αποχώρησης επιβεβαιωθεί και δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, τότε είναι βέβαιο ότι η ανακοίνωσή του δεν θα περιέχει αιχμές για το κόμμα, αλλά αντιθέτως θα στέλνει μήνυμα στήριξης της Νέας Δημοκρατίας. «Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της Ν.Δ. και φύσει και θέσει δεν υπάρχει περίπτωση να πληγώσει το κόμμα του λίγο πριν από την εκλογική μάχη», λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή