Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές – Η δήλωσή του

Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές – Η δήλωσή του

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε και επίσημα ο Κώστας Καραμανλής, όπως πρώτη είχε μεταδώσει νωρίτερα η «Κ»

Ο πρώην πρωθυπουργός κλείνει έτσι έναν πολυετή κύκλο στον δημόσιο βίο, καθώς πρωτοεξελέγη το 1989.

Οπως αναφέρει στη δήλωσή του: 

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα.

Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Ελληνες πολίτες».

«Φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή»

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ, όπως σημειώνουν πηγές του Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής θα είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Κώστας Καραμανλής είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή, είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Μητσοτάκης: «Τον ευχαριστώ, θα είναι παρών στην εκλογική μάχη»

Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική.

Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας.

Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά.

Το χρονικό της απόφασης  

Οπως έγραφε νωρίτερα η «Κ», ο πρώην πρωθυπουργός κρατούσε έως τώρα «ερμητικά» κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς την παραμικρή διαρροή που θα φωτογράφιζε τις προθέσεις του. Το κλίμα, ωστόσο, που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα έδειχνε πως η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ήταν πλέον ένα πιθανό σενάριο.

Ταυτόχρονα, οι (μη) κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, δηλαδή το γεγονός πως δεν έχει μπει σε κάποια προεκλογική διαδικασία, όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, φωτογράφιζε πως η πιθανότητα ο πρώην πρωθυπουργός να μην είναι στην επόμενη Βουλή είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Επιπλέον, δεν είναι μυστικό πως η σχέση Μητσοτάκη και Καραμανλή, μετά την περίφημη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στα Ανώγεια, περνά περίοδο παγετού.

Οι τόνοι έπεσαν έκτοτε, ωστόσο το χάσμα παρέμεινε μέχρι και σήμερα, χωρίς πάντως να είναι αυτός ο βασικός λόγος της αποχώρησης, καθώς ο κ. Καραμανλής βρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα 14 χρόνια αφότου αποχώρησε από την προεδρία και οι λόγοι μπορεί να είναι και προσωπικής φύσεως.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή