ΚΟΜΜΑΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Προτεραιότητα η συσπείρωση ενόψει κάλπης

Το αφήγημα της σταθερότητας και της δυνατότητας του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη προβάλλουν συνεχώς από την Κουμουνδούρου ως απάντηση στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία

ΣΥΡΙΖΑ: Προτεραιότητα η συσπείρωση ενόψει κάλπης

Το αφήγημα της σταθερότητας και της δυνατότητας του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη προβάλλουν συνεχώς από την Κουμουνδούρου ως απάντηση στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία. Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «το 2023 θα είναι ένα έτος ριζικής και βαθιάς πολιτικής αλλαγής με εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Η εικόνα που έχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η συσπείρωση του κόσμου της Κεντροαριστεράς θα είναι ταχεία το επόμενο διάστημα, ως απάντηση των πολιτικών της κυβέρνησης. Υποστηρίζουν πως ο «μπαμπούλας» της τρίτης κάλπης και της ακυβερνησίας θα πιέζουν τη γαλάζια παράταξη που δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία της, ειδικά όταν μιλάει για «κυβέρνηση των ηττημένων».

Πολυεπίπεδη επίθεση στην κυβέρνηση από την Κουμουνδούρου, η οποία προβάλλει το αφήγημα της σταθερότητας με σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές.

Επιχειρώντας να επιταχύνουν τη φθορά της πλειοψηφίας και να φανεί από την πρώτη κάλπη πως η επίτευξη της αυτοδυναμίας είναι ένα άπιαστο όνειρο, το «σφυροκόπημα» από την αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζεται σε καθημερινή βάση και σε πολλούς άξονες. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας η Εφη Αχτσιόγλου, σε σχέση με την τροπολογία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανέφερε πως «οι τράπεζες και τα funds εξακολουθούν να μη δεσμεύονται σε τίποτα και να μπορούν ελεύθερα να μη ρυθμίζουν τα χρέη των πολιτών, όπως πράττουν μέχρι σήμερα». Η τομεάρχης Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που να αναστέλλει την εκτέλεση πλειστηριασμών. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, ο Ανδρέας Ξανθός έθεσε με διαφορετικό τρόπο το εκλογικό δίλημμα του κόμματος: «Ισχυρό ΕΣΥ για δωρεάν, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα ή συρρίκνωσή του προς όφελος των επιχειρηματιών υγείας;». Με μια δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας σε βάρος της συγκέντρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό. Η επίθεση με πυροβόλο όπλο σε καφετέρια στη Νέα Ιωνία, όπου ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, ήταν η αφορμή ο Χρήστος Σπίρτζης να δηλώσει πως «η κοινωνία βιώνει καθημερινά τη δράση της μαφίας, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοινώνει μείωση της εγκληματικότητας και σιωπά στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις».

Τα πρώτα μέτρα μιας προοδευτικής κυβέρνησης περιέγραψε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον «Max FM 93,4» Πάτρας: «Θα είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ, κάτι που θα δώσει φθηνό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε.