Μπαράκ Ομπάμα: Θα μας ξαναπεί «γεια σας» – Τον Ιούνιο στην Αθήνα

Μπαράκ Ομπάμα: Θα μας ξαναπεί «γεια σας» – Τον Ιούνιο στην Αθήνα

Επιστρέφει στην Αθήνα ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Ιούνιο, για να συμμετάσχει στο SNF Nostos Conference

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Εξι χρόνια έχουν περάσει από τότε που είχαμε ακούσει τον Μπαράκ Ομπάμα να μας λέει –στα ελληνικά– τις λέξεις «γεια σας», «καλησπέρα», «φιλοξενία», «φουστανέλα», «σπανακόπιτα» και «φιλότιμο», να αναφέρεται στον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη –«αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας»– αλλά και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, από το πόντιουμ του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεσηκώνοντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το κοινό. Οσοι είχαμε παρακολουθήσει είτε από κοντά είτε μέσω της ζωντανής μετάδοσης την ομιλία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ έχουμε ακόμη την ανάμνηση ενός συγκλονιστικού λόγου για τη Δημοκρατία λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση που είχε αναδείξει νικητή τον Ντ. Τραμπ. «Ο πιο σημαντικός τίτλος στη Δημοκρατία δεν είναι του πρωθυπουργού ή του προέδρου, αλλά αυτός του πολίτη», είχε πει μεταξύ άλλων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή είδηση για επιστροφή του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, τον ερχόμενο Ιούνιο, με αφορμή τη διεξαγωγή συνεδρίου στην πόλη του προγράμματος Obama Foundation Leaders, έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό. Ο κ. Ομπάμα θα συμμετέχει επίσης στο SNF Nostos Conference (21, 22 και 23 Ιουνίου) στο ΚΠΙΣΝ όπου θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατικής κουλτούρας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο. Θυμίζεται ότι το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει τόσο την κατασκευή του Obama Presidential Center στο Σικάγο όσο και την υλοποίηση του προγράμματος Obama Foundation Leaders.

Κεντρικό θέμα του SNF Nostos Conference θα είναι η ψυχική υγεία. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θέματα όπως η βαθιά επίδραση της τεχνολογίας και ο ρόλος των video games στην ψυχική υγεία, η κανονικοποίηση της βίας και η επίδρασή της στα παιδιά, η επιδημία της μοναξιάς και οι συνέπειές της, η επίδραση της ψυχικής υγείας στην οικονομία μετά την πανδημία, η ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία, το ψυχικό τραύμα σε γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα trafficking, αλλά και η ανάπτυξη νέων, υποσχόμενων θεραπειών και η εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε αυτές. Το SNF Nostos Conference αποτελεί μέρος του SNF Nostos, που διοργανώνεται από το ΙΣΝ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου. Η ανοιχτή προς όλους διοργάνωση περιλαμβάνει τους Διαλόγους του ΙΣΝ, το SNF Nostos Run και συναυλίες με διεθνείς καλλιτέχνες.