Οικονόμου: Δεν είμαστε αρνητικοί σε ενδεχόμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Οικονόμου: Δεν είμαστε αρνητικοί σε ενδεχόμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Σε κάθε προεκλογική εκστρατεία, η τηλεμαχία είναι ζήτημα διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

8' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι, σε κάθε προεκλογική εκστρατεία, είναι ζήτημα διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων. 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας οι Ελληνες είχαν την ευκαιρία να δουν αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις, συζητήσεις και διαλόγους στο Κοινοβούλιο, τόσες που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές στις 9 Απριλίου, με βάση τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν αργούν, απάντησε πως «ό,τι λέει ο πρωθυπουργός το εννοεί». Ερωτηθείς, δε, πόσα υπουργικά συμβούλια έχουμε μπροστά μας, σημείωσε ότι αυτό θα καθοριστεί ανάλογα με την τακτικότητα των ζητημάτων μέχρι να διαλυθεί η Βουλή, κάτι που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς πώς «διαβάζει» την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές, απάντησε «τη διαβάζω όπως την έγραψε». «Δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Στηρίζει την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την παράταξη που υπηρετεί με συνέπεια 50 χρόνια και θα είναι στην πρώτη γραμμή για την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ.», συμπλήρωσε.

Βολές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για διατάξεις που εκσυγχρονίζουν τη διαδικασία και κάνουν πιο λειτουργικό το πλαίσιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε, επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ότι, «παρά τα αδιαμφισβήτητο όφελος για τους πολίτες, γύρισε την πλάτη και επέμεινε στην κοινοβουλευτική απουσία που επέβαλε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος νομίζει ότι το κόμμα του είναι κάτι ιδιαίτερο και μπορεί να προσβάλει τη δημοκρατία, περιφρονώντας και υποβαθμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Τον κατηγόρησε ευθέως για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και είπε ότι απέδειξε πως παίρνει διαζύγιο και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. «Απέδειξαν ότι είναι μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στον διχασμό, αλλά μονίμως απόντες από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Αλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά», σημείωσε.

«Η διεθνής συγκυρία, όπως γνωρίζουμε, έχει γεννήσει πολλά νέα προβλήματα, ενώ παράλληλα έχει οξύνει πολλά άλλα, τα οποία, στο παρελθόν, η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε κάτω από το χαλί, τα άφηνε να χρονίζουν και να βασανίζουν τους πολίτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακούει την κοινωνία, ακούει τους πολίτες, σκύβει στα προβλήματα που τους απασχολούν και παράγει λειτουργικές και αμοιβαία επωφελείς λύσεις στο πλαίσιο των περιθωρίων της χρηστής διοίκησης και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Γιατί, για εμάς, πολιτική -όπως έχουμε πει και κυρίως όπως έχουμε αποδείξει- είναι η επίλυση των προβλημάτων, και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, είναι η ειδοποιός διαφορά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο πολιτική είναι η τοξικότητα, ο διχασμός, άντε και οι εύκολες υποσχέσεις», πρόσθεσε.

Επίσκεψη Μπλίνκεν

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τα βασικά συμπεράσματα από τις συναντήσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Οπως τόνισε, αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Στάθηκε, δε, στα παρακάτω σημεία:

  • Ξεχωριστή σημασία έχει η αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και η μετεξέλιξή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, ανέφερε ο Γ. Οικονόμου.
  • Οπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τους σεισμούς στη γειτονική χώρα ανάμεσα στους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας μετά την άμεση ανταπόκριση και αρωγή της χώρας μας, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για να βελτιωθούν οι διμερείς μας σχέσεις.
  • Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες αξιοποίησαν -όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν- αυτήν την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή, αλλά και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές μας αξίες, αλλά και στα συμφέροντά μας. Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας με τις ΗΠΑ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακά ζητήματα, στην άμυνα και την ασφάλεια, στις ανθρωπιστικές προκλήσεις, στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών, στην ενέργεια και στο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, συνολικά στους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας.
  • Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες -όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν- συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας μας, αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την προμήθεια αμυντικού υλικού και F-35.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ.
  • Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και συνολικότερα στην Ευρώπη και τη διαφοροποίηση, ανάγκη που ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος στην περιοχή μας, και το οποίο εκτός από όλα τα άλλα αναδεικνύει και τη σημασία των δικών μας προγραμμάτων για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η κυβέρνησή μας, με την αξιόπιστη, αλλά και συνεκτική εξωτερική πολιτική, έχει σταθερά ενισχύσει τη διεθνή θέση της πατρίδας μας, αναβαθμίζει το κύρος της, εμπεδώνει τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο και κατοχυρώνει τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο Γ. Οικονόμου μίλησε για τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες στο νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Εξήγησε ότι, ανάμεσα στα άλλα, «με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες δίνεται οριστική λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες ολόκληρες βρισκόντουσαν σε ομηρία, με τις περιουσίες τους μετέωρες και ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση. Δεύτερον, βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και συγκεκριμένα διευρύνεται το πεδίο της εφαρμογής του».

Εξήγησε ότι εντάσσονται νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονταν από τη φορολογική διοίκηση, παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να εντάσσει σε αυτήν τη διαδικασία τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής, εισάγεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της συναίνεσης ή της μη συναίνεσης της προτεινόμενης ρύθμισης τόσο από τους χρηματοδοτικούς φορείς όσο και από τους οφειλέτες. Επίσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες και παραγράφεται η ποινή προεξόφλησης.

Ακόμη, παρατείνεται η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 των ακινήτων σε περιοχές που είχαν χτυπηθεί από φυσικές καταστροφές, παρατείνονται οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα ομογενών και καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για όσους απασχολούνται σε πλωτές δεξαμενές φυσικού αερίου.

«Καλάθι του Νοικοκυριού»

Οσον αφορά το διευρυμένο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι διανύει, από την Τετάρτη, τη 17η εβδομάδα εφαρμογής, με τις τιμές να διαπιστώνονται σταθερές ή μειωμένες στο 91% των προϊόντων που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του, αλλά και με σημαντικές προσθήκες. Από χθες, το καλάθι είναι διευρυμένο κατά εννέα κατηγορίες προϊόντων και μπήκε σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι», που θα ισχύσει έως το Μεγάλο Σάββατο με νηστίσιμα προϊόντα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι, κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Αθηνών, ξεκίνησε πιλοτικά «Καλάθι του Νοικοκυριού» για όλη τη Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. «Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι» σημείωσε.

Οπως υπογράμμισε, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν την Τετάρτη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 864 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 97 (11%) η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%), παραμένει σταθερή και σε 75 (9%) αυξήθηκε.

Ακόμη ανέφερε ότι από αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει πλήρη αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία κάθε καλαθιού ανά αλυσίδα ώστε να βλέπουν οι καταναλωτές ποιες αλυσίδες μείωσαν και πόσο και ποιες αύξησαν και πόσο τις τιμές.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι, «ενώ εμείς ως χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μην υπάρχει διεθνής ακρίβεια, όποιος λέει το αντίθετο ψεύδεται, μπορούμε όμως κι έχουμε κάνει πολλά για να περιορίσουμε το πρόβλημα».

Σημείωσε ότι «δεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα» και αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της κοινωνίας λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, αλλά και της ακρίβειας στην αγορά, με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το Market Pass, τους ελέγχους στην αγορά.

«Το πρόβλημα παραμένει αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν αγωνιζόμασταν εναντίον του, αν δεν εφαρμόζαμε τις πολιτικές που περιέγραψα. Η κυβέρνηση δεν χάνει τον στόχο της, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων και ο περιορισμός των επιπτώσεών τους στη ζωή των πολιτών. Ολη μας η προσοχή, όλη μας η ενέργεια εστιάζεται εδώ και μήνες στον τομέα αυτό», σημείωσε.

Ο Γ. Οικονόμου πρόσθεσε πως απόδειξη είναι το γεγονός ότι χθες, με τη συμπλήρωση της δεύτερης ημέρας που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα για το Market Pass, είχαν εγκριθεί μέχρι το βράδυ πάνω από 1,2 εκατ. αιτήσεις. Μέτρο που προέρχεται από τους πόρους που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τη φορολόγηση υπερκερδών σε δύο επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί το 85% των ελληνικών νοικοκυριών.

Ερωτηθείς για το ζήτημα με τη Σοφία Νικολάου, είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι και ότι είναι γνωστές οι εκδοχές της ίδιας, καθώς και η ανακοίνωση της Ν.Δ., ενώ σημείωσε πως τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή