Ψηφίστηκε με αλλαγές το νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες»

Ψηφίστηκε με αλλαγές το νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες»

«Ναι» από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελλ. Λύση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποδοχή εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα σειράς παρατηρήσεων και προτάσεων από τον χώρο της αντιπολίτευσης και η βάσει αυτών τροποποίηση των αρχικών διατάξεων, διαμόρφωσε τελικώς χθες στο Κοινοβούλιο περιβάλλον αυξημένης πλειοψηφίας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μέσω του οποίου ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης: θετικά ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελλ. Λύση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που απείχε και από αυτή την ψηφοφορία, εξαρχής επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα με το επιχείρημα πως η επιλογή στο προς ψήφιση νομοθέτημα να υπάρξει πρόβλεψη για χωριστές δηλώσεις των υπόχρεων και των συζύγων τους, συνιστά κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργηθούν νησίδες αδιαφάνειας στον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης ο Κ. Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) είχε σύντομο σχετικό διάλογο με τον κ. Τσιάρα: «Λέτε ότι τα “πόθεν έσχες” των συζύγων των πολιτικών θα διασταυρώνονται. Ρωτώ και θέλω να το ξεκαθαρίσετε: θα δημοσιεύονται; Αυτό είναι κρίσιμο. Λέτε ότι θα δημοσιεύονται. Μάλιστα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν είναι καθαρό στο νομοσχέδιο». Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε αμέσως «κάνουμε νομοτεχνική για να είναι ξεκάθαρο», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει: «Να κάνετε μία νομοτεχνική ότι και θα συνδέονται και θα δημοσιεύονται».

Παρά τη δέσμευση του κ. Τσιάρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντήρησε το θέμα έως τη στιγμή που παρουσιάστηκε η επίμαχη «νομοτεχνική αλλαγή», με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά να υποστηρίζει πως η εν λόγω αλλαγή συνιστά «υποχώρηση της κυβέρνησης κάτω από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή, ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως τοποθετήσεις περί «υποχώρησης» απαξιώνουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο, προϊόν του οποίου υπήρξαν όχι μόνο η προαναφερθείσα νομοτεχνική αλλαγή, αλλά και το σύνολο των τροποποιήσεων που έγιναν σε άρθρα του νομοσχεδίου. «Είναι θετική η αποτίμηση της ποιότητας της συζήτησης που προηγήθηκε», υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας και πως παρεμβάσεις που έκανε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Καστανίδης «ανεβάζουν την ποιότητα του διαλόγου και της νομοθετικής εργασίας που θα πρέπει πάντα να κάνει η Βουλή».

Η Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25) είπε πως οι αλλαγές είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και πως «οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης καταλήγουν να είναι απλές καταγραφές εισοδημάτων, με παντελή συσκότιση αναφορικά με τις πηγές προέλευσης».

Από πλευράς ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα σχολίασε, μεταξύ άλλων, την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία: «Βολεύεται αυτό το διάστημα με την αποχή, γιατί αποφεύγει να πολλαπλασιάσει το ποσοστό των νομοσχεδίων που έχει ψηφίσει μέχρι τώρα, γιατί μέχρι τώρα έχει φτάσει και ξεπεράσει το 50%». Τέλος, ο Α. Μυλωνάκης (Ελλ. Λύση) σημείωσε ότι «υπάρχει μόνο έσχες» και όχι «πόθεν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή