«Ο Γιώργος Παπανδρέου; Αδυνατώ να καταλάβω τι κάνει»

«Ο Γιώργος Παπανδρέου; Αδυνατώ να καταλάβω τι κάνει»

Ο θόρυβος για τις επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και οι ερμηνείες που δίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίπαλοι και φίλοι, όλοι συμφωνούν: ο Γιώργος Παπανδρέου είναι sui generis. Εχει στον τρόπο που πολιτεύεται δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν επιτρέπουν την ασφαλή κατηγοριοποίησή του κάπου. Είναι αυτό πλεονέκτημα; Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτή η δυσκολία «ανάγνωσης» των κινήσεών του δίνει στον πρώην πρωθυπουργό τη δυνατότητα αιφνιδιασμού με τις επιλογές του. Και, όντως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει καταφέρει να αιφνιδιάσει. Αλλοτε ευχάριστα, άλλοτε δυσάρεστα. Με αμφιλεγόμενη, ωστόσο, επιτυχία.

Το «αδυνατώ να καταλάβω τι κάνει», που απαντάει παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση γύρω από τη σεναριολογία που ξεσήκωσε η πληροφορία ότι ο ΓΑΠ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ίσως η πλέον αναμενόμενη αντίδραση δεδομένης της διαδρομής και μιας σειράς επιλογών του κ. Παπανδρέου. Η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να απο-δαιμονοποιήσει τα σενάρια που άρχισαν να κυκλοφορούν για κυοφορούμενες υπόγειες συνεννοήσεις συγκυβέρνησης, για πιθανή διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, για κινητικότητα του πρώην πρωθυπουργού προς ίδιον όφελος. «Δεν θα ποινικοποιήσουμε τις κοινωνικές επισκέψεις», ήταν το σχόλιο συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προέκυψε από την εκτίμηση ότι σκοπίμως επιχειρήθηκε να εργαλειοποιηθεί μια συνάντηση, στο πλαίσιο κοινωνικής υποχρέωσης, προκειμένου να εμφανιστεί το κόμμα ότι κινείται ήδη με συγκεκριμένες επιλογές για την επομένη των εκλογών. Πάντως, για τον φόβο των Ιουδαίων, στάλθηκε προς πάσα κατεύθυνση ένα σαφές μήνυμα: «Ολα τα κομματικά όργανα έχουν εγκρίνει τη γραμμή του προέδρου και τη στηρίζουν όλοι. Δεν έχουμε δει κάποιον εκτός γραμμής».

«Δεν θα ποινικοποιήσουμε τις κοινωνικές επισκέψεις», ήταν το σχόλιο συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μπορεί αυτό να είναι ευσεβής πόθος και κάτι, όντως, να κρύβεται πίσω από τη συνάντηση Παπανδρέου – Τσίπρα; «Οχι», απαντούν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Και προσθέτουν ότι όποιος γνωρίζει τον τρόπο που κινείται, ξέρει ότι δεν έχει πρόβλημα να μιλήσει με οποιονδήποτε, ό,τι κι αν του έχει κάνει στο παρελθόν. «Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από μια συνάντηση τυχαία σε κοινωνικό επίπεδο και την ανταλλαγή λίγων λέξεων. Ούτε ήταν προγραμματισμένο, ούτε υπήρξε κάποια συνέχεια». Παραπέμπουν, δε, σε όσα σταθερά επαναλαμβάνει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπανδρέου και σε όσα είπε στο Αίγιο την περασμένη Τετάρτη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογηθεί γιατί, θέλοντας να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ κατέφυγε σε αριστερό ξέπλυμα των ευθυνών της Ν.Δ.». Πρόσθεσε δε ότι «σε πολλές περιπτώσεις (ο ΣΥΡΙΖΑ) ταυτίστηκε με δεξιές αντιλήψεις και πρακτικές μόνο και μόνο για την εξουσία, ακόμα και με επιλογές που έπληξαν τους θεσμούς».

«Ο Γιώργος Παπανδρέου ουδέποτε αποδέχθηκε ότι είναι εκτός παιχνιδιού. Θέλει να κινείται και να δείχνει ότι είναι παρών στις εξελίξεις», λέει έμπειρο πολιτικό στέλεχος του κεντρώου χώρου. Και σε αυτή την επίμονη ανησυχία του πρώην πρωθυπουργού αποδίδει μια σειρά από κινήσεις του: το ότι αποφάσισε, έστω και την τελευταία στιγμή, να διεκδικήσει το 2021 εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, «ενώ μέχρι τότε καθόταν ήσυχος». Το ότι διατηρεί μια πολιτική αυτονομία εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με το ΚΙΔΗΣΟ. «Το κάνει και ο Θοδωρής Μαργαρίτης με την Ανανεωτική Αριστερά και θα έλεγα πολύ πιο δημιουργικά», είναι το σχόλιο που συνοδεύει την παρατήρηση. Το ότι σταθερά επιδιώκει να καταγράφεται με τις παρεμβάσεις του ως αντιδεξιός πόλος, «προφανώς επενδύοντας και στο θυμικό του παραδοσιακού ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ».

Παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει, πάντως, τη χρονική συγκυρία. «Το να συναντάς τον Τσίπρα ενώ η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, θέλει προσοχή ακόμα κι αν πρόκειται για κοινωνική εκδήλωση. Δεν μπορείς να παραγνωρίσεις ότι αυτό θα προκαλέσει σχόλια», αναφέρει. Εκτιμά, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει βάση στα σενάρια που κυκλοφόρησαν για συνεννόηση για τις μετεκλογικές κινήσεις και πολύ περισσότερο για συγκεκριμένες θέσεις. «Ο Παπανδρέου είναι πολύ εγωιστής. Θεωρεί ότι είναι πολύ πάνω από τον Τσίπρα και δεν θα έμπαινε ποτέ σε συζήτηση για προσωπικά ανταλλάγματα, για να διεκδικήσει κάτι για τον εαυτό του», εκτιμά. Και θεωρεί ότι μετά την περιπέτεια του ΚΙΔΗΣΟ και την πορεία της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές το 2015, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα κινηθεί ξανά σε λογική διάσπασης του ΠΑΣΟΚ γιατί «κινδυνεύει να χάσει και το ακροατήριο που του έχει απομείνει». Είναι αμφίβολο, άλλωστε, πόσοι από την ομάδα στελεχών που τον ακολούθησαν στο ΚΙΔΗΣΟ και συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά του, θα συμφωνούσαν με την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο δεδομένης της στάσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πρώτα, «άγρια» μνημονιακά χρόνια. Το ίδιο στέλεχος υπενθυμίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σπεύσει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του 2015, λίγους μήνες μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονταν σε οριακό σημείο. «Πίστευε τότε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει με την εμπειρία που είχε ο ίδιος, αλλά δεν νομίζω ότι εισέπραξε την αποδοχή που θεωρούσε ότι θα έχει», σχολιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή