Κώστας Καραμανλής: Χρονικό μιας ώριμης εξόδου

Κώστας Καραμανλής: Χρονικό μιας ώριμης εξόδου

O πρώην πρωθυπουργός σκεφτόταν να αποσυρθεί ήδη από την αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας του

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια αρκετά κλειστή ομάδα στενών συνομιλητών του, η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Οπως αποκαλύπτουν στην «Κ», ο πρώην πρωθυπουργός ήδη από την αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας είχε μπει σε διαδικασία να σκέπτεται πως φτάνει το τέλος αυτής της διαδρομής, 14 ολόκληρα χρόνια αφότου είχε αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος. Τότε μάλιστα σε μια ταραγμένη συνεδρίαση κατά τα εσωκομματικά του 2009, στην πάλαι ποτέ ακμάζουσα Ρηγίλλης, είχε πει, άρτι παραιτηθείς από την προεδρία, πως «όποιος πληγώσει το κόμμα θα έχει να κάνει μαζί μου». Από τότε τον διαδέχθηκαν τρεις αρχηγοί και ο Καραμανλής «κράτησε την υπόσχεσή του», λειτουργώντας πάντα ως συνεκτικός δεσμός του κόμματος και εγγυητής της ενότητας. Η κομματική πειθαρχία που επέδειξε αυτά τα χρόνια, ως «στρατιώτης», ήταν σε απόλυτη συστοιχία με την προσωπική κομματική διαδρομή του και το βαρύ όνομα που έφερε. Η φράση άλλωστε που είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνομιλία τους την περασμένη Τρίτη –«φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή»– εκφράζει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη φιλοσοφία, καθώς ο Καραμανλής δεν θα ήθελε ποτέ να αφήσει την παράταξη της οποίας ηγήθηκε επί 12 χρόνια σε στιγμές αστάθειας και εσωκομματικής αναταραχής.

Τα Ανώγεια

Με βάση τα παραπάνω, η άποψη ότι η απόφαση αποχώρησης του Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια ήταν προϊόν της δυσαρέσκειάς του για την υπόθεση των υποκλοπών δεν ευσταθεί. Η σκέψη προϋπήρχε. Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια, που ράγισε τη σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου, «προέκυψε αβίαστα» όπως λένε καλά γνωρίζοντες, για δύο λόγους: ο πρώτος είναι καθαρά θέμα προσωπικής οπτικής του πρώην πρωθυπουργού και ο δεύτερος προσωπικής υστεροφημίας. «Οτιδήποτε ερμηνεύεται ως αιχμή προς την κυβέρνηση είναι εντελώς εσφαλμένο, καθώς ο Καραμανλής στα Ανώγεια δεν συνομιλούσε με την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά μόνο με την προσωπική του ιστορία, βλέποντας και το κοινοβουλευτικό του τέλος να πλησιάζει».

Το δείπνο

Εις επίρρωσιν όλων των παραπάνω είναι όσα είχαν συζητηθεί στο ένα και μοναδικό τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών τον Ιούνιο του 2021, στην οικία Μητσοτάκη στον Λυκαβηττό. Η συζήτηση των δύο ανδρών είχε τότε επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφερθεί εκτενώς στα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνοντας δύο πράγματα: πρώτον, ότι η κύρωσή τους μπορεί να περιμένει, καθώς οι γείτονες δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και δεύτερον ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να βρεθεί στη δύσκολη θέση να ψηφίσει τα μνημόνια στο τέλος της κοινοβουλευτικής του διαδρομής, εκδηλώνοντας έτσι τις μύχιες σκέψεις του.

Ο πρώην πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2017 επέλεξε ουσιαστικά τη σιωπή. Από το 2019 έως σήμερα, όμως, έχει εκφωνήσει τέσσερις μεγάλες ομιλίες. Η πρώτη τον Οκτώβριο του 2019 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η επόμενη τον Νοέμβριο του 2019 στο Λονδίνο, η τρίτη τον Οκτώβριο του 2021 στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και η τελευταία τον Ιούνιο του 2022 στο Μέγαρο Μουσικής. Σε όλες, οι αναφορές του ήταν όχι στο κόμμα, αλλά στο έθνος και τα εθνικά θέματα, γεγονός που ερμηνεύεται ως προετοιμασία της εξόδου του.

Με τη Ν.Δ. να έχει ανακοινώσει το 95% σχεδόν των ψηφοδελτίων της και τη διάλυση της Βουλής να είναι προ των πυλών, η εκκρεμότητα της υποψηφιότητας Καραμανλή έπρεπε να κλείσει. Μια επαφή που είχε γίνει προ μηνός μεταξύ Καραμανλή και Μπρατάκου είχε προϊδεάσει το Μέγαρο Μαξίμου για τις προθέσεις του κ. Καραμανλή. Την τελευταία εβδομάδα συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπάθησαν δύο φορές να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς προφανώς η απόφαση του κ. Καραμανλή είχε ληφθεί και η συνάντηση ήταν άνευ σημασίας λίγο πριν από τις εκλογές.

Το μήνυμα ελήφθη και έτσι ήρθε το τηλεφώνημα από τον κ. Μητσοτάκη κατά το οποίο, θεσμικά, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την απόφασή του. Το γεγονός δε, πως η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή ξεκινάει με τη λέξη «αποφάσισα» είναι ενδεικτικό της αυστηρά προσωπικής επιλογής, δίχως επηρεασμό από κανέναν. Ακόμη και ο χρόνος της ανακοίνωσης επελέγη, λένε οι γνωρίζοντες, με προσεκτική προμελέτη. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να συνδεθεί η απόσυρσή του με το θέμα των υποκλοπών και να δώσει έτσι λαβή για μια φιλολογία που μπορεί να ζημίωνε το κόμμα.

Αυτό που είχε πει το 2009 το τήρησε έως την τελευταία του μέρα στον κοινοβουλευτικό βίο, κάτι που το Μαξίμου εκτίμησε. Η δήλωση άλλωστε του Κώστα Καραμανλή περί στήριξης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η θερμή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδειξε πως η αποχώρηση ήταν βελούδινη. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να παραστεί και στην κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου ίσως κάνει και σύντομο χαιρετισμό. Οσον αφορά την τελευταία «αιχμή» που είδαν κάποιοι στην ανακοίνωσή του, δηλαδή τη μη αναφορά στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκρούεται ως «αυθαίρετη ερμηνεία αυτόκλητων διερμηνέων». Η τελευταία δήλωση του Καραμανλή ως βουλευτή της εθνικής αντιπροσωπείας, φύσει και θέσει χωρούσε μόνο ένα όνομα: του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή