Συνωστισμός στον δίαυλο του Εβρου

Συνωστισμός στον δίαυλο του Εβρου

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε κόμβο για μεταφορά νατοϊκών δυνάμεων προς Βορράν, λόγω συναγερμού στη Μολδαβία

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς πάνω από τα Καρπάθια αρχίζουν να συσσωρεύονται σύννεφα πολέμου, ο δίαυλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αρχίζει να υπερθερμαίνεται. Η διέλευση εφοδιοπομπών του ΝΑΤΟ προς και από την καυτή ζώνη της εμπόλεμης Ουκρανίας αναμένεται από τις επόμενες ημέρες να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Η επικίνδυνη αστάθεια στη Μολδαβία ανεβάζει κατακόρυφα τον στρατιωτικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης. «Θα υπάρξει από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Αυγούστου μια πρωτοφανής κινητικότητα, σε επίπεδο στρατιωτικού εφοδιασμού, των δυνάμεων της Συμμαχίας στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, και πιο πάνω, σε μια περίοδο που συσσωρεύονται σύννεφα πολέμου στα σύνορα της Ρουμανίας», είπε στην «Κ» πηγή που παρακολουθεί τα «ροτέισον» του ΝΑΤΟ, μέσω Αλεξανδρούπολης, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην Αλεξανδρούπολη μετέβη τη Δευτέρα και η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Γουόλαντερ, που συνόδευε τον Αντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αμερικανίδα υπουργός επισκέφθηκε, μαζί με τον ομόλογό της Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον πρέσβη της χώρας της στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, την έδρα της 12ης Μεραρχίας καθώς και τους χώρους του λιμανιού, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ για τις επικείμενες διελεύσεις.

Υπό άλλες συνθήκες, η μετακίνηση εφοδιοπομπών θα ήταν μια διαδικασία «ρουτίνας», στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται διαρκώς στον άξονα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έως τη Σλοβακία και την Πολωνία. Πλέον, όμως, στην επικίνδυνη εξίσωση της ουκρανικής σύγκρουσης προστέθηκε μια νέα παράμετρος, αυτή της διαφαινόμενης αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, η ηγεσία της οποίας ενοχοποιεί ευθέως τη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει ανεπτυγμένες δυνάμεις στη Μολδαβία, καθώς κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως πρόκληση από τη Ρωσία και πιθανότατα θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση. Την επιτηρεί όμως από τη γειτονική Ρουμανία, όπου έχει έτοιμο να επέμβει έναν άριστα εξοπλισμένο πολυεθνικό «Σχηματισμό Μάχης» τουλάχιστον 7.000 ανδρών, υπό τον Γάλλο διοικητή Tricand de la Goutte, δύναμη που ανεφοδιάζεται σε μεγάλο βαθμό μέσω Αλεξανδρούπολης.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Μολδαβία, που μόλις πρόσφατα έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο φιλοδυτικός προσανατολισμός της, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους Δυτικούς. Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της χώρας των 2.700.000 κατοίκων, Μάγια Σάντου, απέπεμψε την πρωθυπουργό Ναταλία Γαβρίλιτσα δηλώνοντας πως «ήρθε η ώρα να φύγει λόγω των πολλαπλών κρίσεων που προκαλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία» και διόρισε στη θέση της τον έως τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ντορίν Ρετσεάν. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχων των αρχών ασφαλείας για προσπάθεια της Ρωσίας και του ίδιου του Πούτιν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ενώ στο ίδιο πνεύμα υπήρξαν και σχετικές δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μάλιστα μίλησε για επικείμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση στη Μολδαβία. Τον πολιτικό σεισμό ακολούθησαν διαδηλώσεις χιλιάδων Μολδαβών, οι οποίοι ξαφνικά βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κισινάου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια – κατά την κυβέρνηση κατέβηκαν υποκινούμενοι από το ισχυρό φιλορωσικό κόμμα. Χώρα φτωχή, πολιτικά διχασμένη σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς, η Μολδαβία έχει στρατηγική θέση στα σενάρια που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σημειώνει η ιταλική il Tempo, καθώς ένα τμήμα της, στο οποίο υπερισχύουν συντριπτικά οι φιλορώσοι, αυτό της Υπερδνειστερίας, έχει de facto αποσχιστεί και φιλοξενεί στα εδάφη του ισχυρή ρωσική στρατιωτική δύναμη με πυραύλους και βαρύ οπλισμό. Καθώς ο νέος Μολδαβός πρωθυπουργός στις πρώτες κιόλας δηλώσεις του ήγειρε θέμα απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία, η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν άμεση και σκληρή. Διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ αξίωσε από τις Αρχές της Μολδαβίας «να είναι προσεκτικές για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία» και χαρακτήρισε «πολύ τεταμένες» τις σχέσεις των δύο πλευρών, κατηγορώντας την ηγεσία του Κισινάου για καλλιέργεια «αντιρωσικής υστερίας» στον πληθυσμό.

Στη Συμμαχία έχει σημάνει συναγερμός για την αστάθεια που υποδαυλίζει η Μόσχα στη Μολδαβία.

Σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον και με ανησυχητικά σημάδια για μεταφορά, διά της αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, της έντασης προς τον Νότο, η στρατιωτική, και όχι μόνο, σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζεται.

Πλην των στρατιωτικών σχεδιασμών, έχουν αρχίσει ήδη προετοιμασίες στις υποδομές του και για τη χρήση του στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ουκρανίας. Oλα συντείνουν στο ότι ο δίαυλος της Αλεξανδρούπολης προορίζεται για βασική αρτηρία μεταφοράς υλικών και πάσης φύσεως φορτίων προς και από την κατεστραμμένη Ουκρανία, και γι’ αυτό επιχειρείται η ταχεία αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που τη συνδέει με τα προς Βορρά οδικά δίκτυα και λιμάνια (Κωνστάντζα, Βάρνα, Μπουργκάς, εκβολές του Δούναβη, Βαλτική).

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, με κορυφαίες την «Atlantic Resolve 23» και την «Defender Europe 23», και οι «κάννες» των όπλων θα είναι στραμμένες βορειοανατολικά προς το δέλτα του Προύθου ποταμού, όπου πάει να ανάψει και άλλη φωτιά. Και οι δύο ασκήσεις θα ανεφοδιαστούν μέσω Αλεξανδρούπολης.

Η Ελλάδα στο Κισινάου

Αξιωματούχοι, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν κ.ά., ταξίδεψαν τον τελευταίο καιρό στο Κισινάου για να υπογραμμίσουν τη στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στον δυτικό προσανατολισμό της Μολδαβίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Κισινάου το τριήμερο 28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Κισινάου και θα έχει συναντήσεις με μέλη της εκεί ολιγάριθμης ελληνικής μειονότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή