O Π. Πολάκης «δοκιμάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ

O Π. Πολάκης «δοκιμάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Ομόφωνα «όχι» στη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια από το Ε.Γ. – Τι είπαν τα μέλη του οργάνου – Θα είναι παρών στην Π.Γ.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συζήτηση σε αυστηρούς τόνους, με θυμό αλλά και λίγο «συναίσθημα» διεξήχθη για περίπου τρεις ώρες στην Κουμουνδούρου την Τρίτη. Οι κραδασμοί που προκαλεί ο Παύλος Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχείς και το κόμμα παλεύει να βγει από την εσωστρέφεια την πιο ακατάλληλη στιγμή. Με την πλειοψηφία να ζητεί «καθαρή λύση» αλλά με θεσμικό τρόπο η διευρυμένη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην Πολιτική Γραμματεία (που θα συνεδριάσει αύριο) τη μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος. «Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώς Μητσοτάκη», ανέφερε η απόφαση.

Σε βαρύ κλίμα η Ολγα Γεροβασίλη, η Πόπη Τσαπανίδου, η Εφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Ρένα Δούρου, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην Κουμουνδούρου σε διαφορετικές συνθήκες από ό,τι είχαν σχεδιάσει. Το «αντάρτικο» του Παύλου Πολάκη άλλαξε την προεκλογική ατζέντα προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα της διαγραφής του από το κόμμα έφερε στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, εκτός από το Εκτελεστικό Γραφείο και τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού (Νίκο Μπίστη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Ραγκούση, Νίκο Παππά), και τους Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Χρήστο Σπίρτζη.

Ο Παύλος Πολάκης θα έχει τελικά μια «δεύτερη ευκαιρία» αφού θα βρεθεί την Πέμπτη στην Π.Γ. στην οποία έτσι και αλλιώς είναι μέλος προκειμένου να εξηγήσει τη στάση του. «Αυτή είναι η θεσμική και ορθή διαδικασία», εξηγούσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου στην «Κ». Η παρουσία του στο κορυφαίο όργανο θα κρίνει το μέλλον του σε σχέση με τη διαγραφή του ή όχι στο κόμμα. Στελέχη, πάντως, που μίλησαν στην «Κ» δεν εμφανίστηκαν αισιόδοξα πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Θα παραπεμφθεί ύστερα, όπως αποφασίστηκε, στην Επιτροπή Δεοντολογίας την Παρασκευή ή το Σάββατο. Είναι σαφές πως η αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει αύριο στην Πολιτική Γραμματεία.

Ανοικτό παραμένει το σενάριο της διαγραφής – «Δεν μπορεί να εκβιάζεται από κανέναν η κομματική γραμμή που έχουμε συμφωνήσει», τόνισε ο Αλ . Τσίπρας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι στην «Ομπρέλα» συζήτησαν μόνο το θέμα της οριστικής διαγραφής του Παύλου Πολάκη εκφράζοντας τη διαφωνία τους με αυτό το ενδεχόμενο. Το θέμα της αναστολής ιδιότητας του μέλους για ένα χρονικό διάστημα έβαλαν, σύμφωνα με άλλες πηγές, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης. «Η νίκη απαιτεί από όλους όσοι δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα. Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις», ανέφερε η απόφαση του οργάνου που συγκλήθηκε την Τρίτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με στελέχη, δήλωσε σε αυστηρό τόνο πως «δεν μπορεί να εκβιάζεται από κανέναν η κομματική γραμμή σε αυτά που έχουμε συνομολογήσει». Το γεγονός πως ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει τις αναρτήσεις είναι κάτι που σχολιάστηκε στη συνεδρίαση και βάρυνε ακόμα πιο πολύ το κλίμα για τον βουλευτή Χανίων. «Υπογραμμίζουμε ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους», ανέφερε στο τέλος η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Με δεδομένο πως ο Παύλος Πολάκης δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ερώτημα που μπαίνει στην Κουμουνδούρου και προκαλεί επιπλέον προβληματισμό έχει σχέση με την επίπτωση της αποπομπής του από την εκλογική μάχη. Οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν. Ενα σκληροπυρηνικό κοινό που ακολουθεί τον βουλευτή Χανίων από το 2015 είναι σίγουρο πως θα απογοητευτεί, ωστόσο με θετικό μάτι θα δουν μια ενδεχόμενη διαγραφή του και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του κεντρώου χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή