«Πάγος» στην εκλογολογία από το Μαξίμου

«Πάγος» στην εκλογολογία από το Μαξίμου

«Άκαιρη η συζήτηση για εκλογές». Οι όποιες διεργασίες στο Μαξίμου έχουν «παγώσει» με εντολή Μητσοτάκη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καμία συζήτηση πολιτικού περιεχομένου, όπως είναι για παράδειγμα ο χρόνος των εκλογών και η διαχείριση της επόμενης μέρας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας και να γίνουν οι κηδείες των πολιτών που έχασαν άδικα τη ζωή τους, δεν μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Τα πολιτικά ερωτήματα μετά την ανείπωτη τραγωδία είναι μεν υπαρκτά, κυρίως όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, αλλά από το Μαξίμου σημειώνουν σε κάθε τόνο πως δεν θα μπουν αυτή την ώρα στη συγκεκριμένη συζήτηση, χωρίς καν να έχουν αναγνωριστεί όλες οι σοροί. Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως τα στελέχη της Ν.Δ. δεν βγήκαν στα κανάλια κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους.

Επειδή ωστόσο, όπως προειπώθηκε ο χρόνος είναι αμείλικτος και τα συνταγματικά περιθώρια για τις εκλογές συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κληθεί να λάβει αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το θέμα θα έρθει ξανά στο τραπέζι από τα μέσα της εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός πάντως, με δεδομένο ότι δεν έχει ανακοινώσει κάτι επισήμως, συνεπώς δεν θα πάρει κάποια «απόφαση», θα έχει τα εξής δεδομένα στο τραπέζι του, όπως έγραφε και χθες η «Κ»: Το πρώτο είναι να προχωρήσει στο βασικό χρονοδιάγραμμα της 9ης Απριλίου, δίνοντας παράτασης μιας εβδομάδας στη λειτουργία της Βουλής, αναπληρώνοντας τις ημέρες του εθνικού πένθους. Σε αυτή την περίπτωση η Βουλή θα κλείσει στις 17 Μαρτίου και ο προεκλογικός χρόνος θα είναι το μίνιμουμ, δηλαδή 21 ημέρες έως την 9η Απριλίου, κάτι που ταιριάζει και στη διαχρονική λογική Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες θα συμπληρώνονται 40 ημέρες από την τραγωδία αποτελεί για κάποιους ανασταλτικό παράγοντα, αλλά υπάρχει και η ανάποδη ανάγνωση: πως η εξάρτηση του χρόνου των εκλογών από το μνημόσυνο των αδικοχαμένων πολιτών αποτελεί έμμεση εκμετάλλευση της μνήμης τους. Εφόσον πάντως ο πρωθυπουργός αποφασίσει πως θα πάει σε εκλογές στις 9 Απριλίου, μπορεί να τις προκηρύξει έως τις 19 Μαρτίου.

Περί τα μέσα της άλλης εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες.

Το σενάριο της 23ης Απριλίου έχει την αντικειμενική δυσκολία πως οι δεύτερες εκλογές θα συμπέσουν με την έναρξη των Πανελλαδικών, καθώς πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν μετ’ επιτάσεως πως χρειάζονται τουλάχιστον 40 ημέρες μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Η 23η Απριλίου μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρξει διαβεβαίωση πως ο χρόνος μεταξύ των δύο εκλογών μπορεί να συντμηθεί και να γίνουν οι δεύτερες στις 28 Μαΐου. Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να μην προχωρήσει σε εθνικές εκλογές στις 9 Απριλίου, τότε η 14η ή η 21η Μαΐου για πρώτες κάλπες είναι ένα ακόμη σενάριο, με τις δεύτερες να πηγαίνουν αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα θα κληθεί να θέσει επί τάπητος όλα τα δεδομένα και να αποφασίσει την τελική ημερομηνία των εκλογών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή