Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη: Άκαρπες οι επαφές με τα κόμματα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη: Άκαρπες οι επαφές με τα κόμματα

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» στη συζήτηση για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανακοινώθηκε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συστήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διεφάνη και κατά τη χθεσινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσουν σε μια επιτροπή η οποία έχει επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως «δεν γίνεται ο ελεγχόμενος να είναι ταυτόχρονα και ελεγκτής» και χαρακτήριζαν προπομπό τη «σπουδή του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος, πριν αρχίσει η έρευνα». Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση λέγοντας πως «αν ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα» και αυτό που επιθυμεί ο πρωθυπουργός είναι «ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει». Η ανακοίνωση καταλήγει πως τα αίτια «θα διερευνηθούν όχι από τις επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες αρχές».

Από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση για τη σύνθεση της επιτροπής για δύο λόγους: Πρώτον, καθώς όπως λένε από τη Χαρ. Τρικούπη ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωσή του έχει ήδη βγάλει το πόρισμα πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και, δεύτερον, η επιτροπή έχει χαρακτηριστεί υπερκομματική και όχι διακομματική, άρα δεν υφίσταται λόγος εμπλοκής.

Η επιτροπή δύναται να καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, ενώ θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος του μηνός.

Τριμελής

Η κυβέρνηση, όπως προειπώθηκε, ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για «τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών». Η επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρος, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος, και Βασίλειος Προφυλλίδης, καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και έγραφε χθες η «Κ», η επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στον συντομότερο δυνατό χρόνο «και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν». Το «συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημαίνει «εντός του μήνα», καθώς το μέγεθος της τραγωδίας δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις.

Οι εκλογές

Την ίδια ώρα, η συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών θα έρθει στο προσκήνιο την εβδομάδα που μας έρχεται, καθώς εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει πως οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να τις προκηρύξει το αργότερο έως τις 19 Μαρτίου, δηλαδή δύο εβδομάδες από σήμερα. Οπως έγραφε και χθες η «Κ», έως τα μέσα της εβδομάδας δεν πρόκειται να παρθεί καμία απόφαση, αλλά αφού έχει γίνει και η τελευταία ταφή αδικοχαμένου πολίτη.

Τα μέλη της τριμελούς επιτροπής    

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη: Άκαρπες οι επαφές με τα κόμματα-1Τρεις ανθρώπους με παρουσία στον δημόσιο βίο επέλεξε ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης για μέλη της ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. Πρόκειται για τον Ιωάννη-Κωνσταντίνο Χαλκιά, επίτιμο πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρο, και μέλη τους Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, και Βασίλειο Προφυλλίδη, καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.     

Ο κ. Χαλκιάς αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών και το 1980 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο και Διοικητικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1983 διορίστηκε δικαστικός αντιπρόσωπος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το 1993 προήχθη σε πάρεδρο, το 2006 σε νομικό σύμβουλο και το 2014 σε αντιπρόεδρο ΝΣΚ. Από το 1983 έως το 2018 υπηρέτησε στα γραφεία νομικών συμβούλων στα υπουργεία Δικαιοσύνης (1983-1989), Εργασίας (1983-1985), Οικονομικών (1989-1990), Εξωτερικών (1990-1994), Αγροτικής Ανάπτυξης (1994-2015). Το 2015-2018 προΐστατο του γραφείου νομικού συμβούλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το 2018 προήχθη σε πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.    

Ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Austin Texas των ΗΠΑ και διδακτορικό σε Συστήματα Μεταφορών από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ohio State University των ΗΠΑ, κατόπιν εργάσθηκε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Northwestern University των ΗΠΑ και στο Transportation Research Center. Από το 1996 έως το 2004 κατείχε τη θέση Lοuis Berger Professor στον τομέα των Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston, Ilinois, ΗΠΑ. Από το 2004 είναι καθηγητής Παραγωγής και Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το διάστημα 2010-2015 υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης, το 2013-2015 υπήρξε μέλος και αργότερα πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Logistics (το 2014). Το 2020 ορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής και σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.    

Τέλος, ο Βασίλειος Προφυλλίδης είναι πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ, συγκοινωνιολόγος (DEA), διδάκτωρ του Πολυτεχνείου των Παρισίων (Ecole Nationale des Ponts et Chaussées) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Διετέλεσε συνεργάτης του υπουργείου Μεταφορών, του υπουργείου Δημοσίων Εργων, του ΟΣΕ, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των Γαλλικών Σιδηροδρόμων. Σήμερα είναι καθηγητής στο ΔΠΘ, όπου διδάσκει από το 1990. «Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλάβουμε τι συνέβη. Πρέπει να πέσει φως σε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος και να εξαντλήσουμε όλα τα όρια των επιστημονικών μας δυνατοτήτων», δήλωσε στο kathimerini.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή