Μπέσνικ Μπισλίμι: Ευκαιρία η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Μπέσνικ Μπισλίμι: Ευκαιρία η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στο «αποφασιστικό βήμα» της αναγνώρισης του Κοσόβου, εκμεταλλευόμενη το «μομέντουμ» που δημιουργεί η συμφωνία της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για το ευρωπαϊκό σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεών τους, στέλνει ο Μπέσνικ Μπισλίμι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στο «αποφασιστικό βήμα» της αναγνώρισης του Κοσόβου εκμεταλλευόμενη το «μομέντουμ» που δημιουργεί η συμφωνία της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για το ευρωπαϊκό σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεών τους στέλνει ο Μπέσνικ Μπισλίμι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, που χθες βρέθηκε στην Αθήνα για επαφές με Ελληνες αξιωματούχους, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Θα θέλαμε να ενισχύσουμε τη φιλία μας με την Αθήνα και έχουμε επιδείξει υπομονή επενδύοντας σε αυτή τη σχέση, ακόμα και όταν η αναγνώριση δεν ήταν στο τραπέζι. Τώρα που η Σερβία έχει πρακτικά δεσμευθεί να αναγνωρίσει το Κόσοβο και σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι είναι το καλύτερο και για εκείνη, η Αθήνα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να ενισχύσει τις κοινές μας προσπάθειες για σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου απαντά και στις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει μια αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα, σε σχέση με το Κυπριακό. «Η περίπτωση του Κοσόβου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Κύπρο», επισημαίνει και υπογραμμίζει πως τυχόν «εξίσωση» των Κατεχόμενων της Κύπρου με το Κόσοβο βλάπτει το ζήτημα του Κυπριακού, καθώς η χώρα του έχει ήδη αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των μελών των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αποφεύγονται αυτοί οι παραλληλισμοί», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου, μετά και την πρόσφατη αίτηση ένταξης στην Ε.Ε., ο κ. Μπισλίμι –που είναι άλλωστε αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και ανάπτυξη– αναφέρει πως αυτό που αναμένει είναι «να μην μπλοκάρει καμία χώρα την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, κάτι που η ίδια η Σερβία έχει ήδη συμφωνήσει». Για τη χώρα του αναφέρει, μάλιστα, ότι «είναι ήδη πρωτοπόρος στα Δυτικά Βαλκάνια» σε ό,τι αφορά κάποιους διεθνείς δείκτες, που σχετίζονται με τη δημοκρατικότητα, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Ιδιαιτερότητα

Στην ορολογία της Ε.Ε. υπάρχει ήδη ο όρος των Εξι Δυτικών Βαλκανίων (WB6), κάτι που ξεκάθαρα δηλώνει ότι θεωρεί το Κόσοβο μελλοντικό μέλος της.

Ιδιαιτερότητα του Κοσόβου, βέβαια, σε σχέση με άλλες χώρες που υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. αποτελεί η μη αναγνώρισή του από πέντε κράτη-μέλη της. Ο Μπέσνικ Μπισλίμι εκτιμά ότι και αυτές οι χώρες μπορούν πλέον –εφόσον υπάρχει ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της Πρίστινας να εμπλακεί εποικοδομητικά στη διαδικασία του διαλόγου με το Βελιγράδι– «να αναθεωρήσουν τη θέση τους και να μας στηρίξουν περαιτέρω σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των θεσμών μας, αλλά και την επίτευξη σύγκλισης ως προς τα ευρωπαϊκά κριτήρια». Αλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά, «στην ορολογία της Ε.Ε. υπάρχει ήδη ο όρος των Εξι Δυτικών Βαλκανίων (WB6), κάτι που ξεκάθαρα δηλώνει ότι θεωρεί το Κόσοβο μελλοντικό μέλος της».

Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να προχωρήσει το ευρωπαϊκό (γαλλογερμανικό) σχέδιο, που συμφώνησαν επί της αρχής Βελιγράδι και Πρίστινα, την περασμένη Δευτέρα, για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους, με τον επόμενο γύρο των συνομιλιών να έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Απαραίτητος όρος

Για το Κόσοβο απαραίτητος όρος είναι η πλήρης εξομάλυνση μέσω αμοιβαίων αναγνωρίσεων, ενώ για τη Σερβία κρίσιμη προϋπόθεση να δεχθεί η Πρίστινα να δημιουργήσει μία Ενωση Δήμων, που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους και η οποία θα δώσει στους Σέρβους του Κοσόβου έναν βαθμό αυτονομίας. «Υπάρχει ήδη το κατάλληλο πλαίσιο, που συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό.

Το Κόσοβο δεν θα αποφύγει τις ευθύνες που του αναλογούν και θα εξασφαλίσει πως όλες οι μειονότητες στο Κόσοβο θα είναι ασφαλείς και θα ευημερούν», αναφέρει ο κ. Μπισλίμι, χωρίς όμως να διευκρινίζει το πώς θα επιτευχθεί η εφαρμογή αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή