Στις 24 Μαρτίου παρουσιάζονται τα θραύσματα από το Βατικανό

Στις 24 Μαρτίου παρουσιάζονται τα θραύσματα από το Βατικανό

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η τελετή υποδοχής και ενσωμάτωσης των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η τελετή υποδοχής και ενσωμάτωσης των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το ΥΠΠΟΑ, επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα της “Κ”. Τα θραύσματα που βρίσκονται στις συλλογές των Μουσείων του Βατικανού εδώ και δύο αιώνες «δώρισε» ο Πάπας Φραγκίσκος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι σχετικές συμφωνίες μεταβίβασης των τριών θραυσμάτων και τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής τους υπογράφηκαν σήμερα στις 11.30 π.μ., στο Γρηγοριανό Μουσείο Κοσμικής Τέχνης του Βατικανού (Museo Gregoriano Profano), παρουσία του Καρδινάλιου Φερνάντο Βέργκεθ Αλθάγκα, προέδρου της Ποντιφικής Επιτροπής για το Κράτος του Βατικανού, του π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη, Συνεργάτη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας των Μουσείων του Βατικανού, Μπάρμπαρα Γιάτα. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης καθ. Νίκος Σταμπολίδης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αγία Εδρα Κάτια Γεωργίου και η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη Ελένη Σουρανή.

Τα τρία θραύσματα, που προέρχονται από τις νότιες μετόπες, τη βόρεια ζωφόρο και το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, απεικονίζουν δύο ανδρικά κεφάλια και ένα κεφάλι αλόγου. Ο Πάπας Φραγκίσκος τα «δώρισε» στις 16 Δεκεμβρίου 2022 στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «ως χειροπιαστό δείγμα της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει το οικουμενικό μονοπάτι της αλήθειας». Τα τρία θραύσματα αποδίδονται πάραυτα στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου και θα εκτίθενται. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή