Στο τραπέζι η μείωση των δρομολογίων – Ανακοινώσεις σήμερα από Γεραπετρίτη

Στο τραπέζι η μείωση των δρομολογίων – Ανακοινώσεις σήμερα από Γεραπετρίτη

Σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων δρομολογεί η κυβέρνηση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις Μεταφορές Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως είχε προαναγγείλει από την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διοίκησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συνέντευξη Τύπου του υπουργού θα κινηθεί σε τέσσερα επίπεδα:

– Πρώτον, στην αποτίμηση της τραγωδίας τόσο για το τι πήγε στραβά όσο και για τη μετέπειτα διαχείριση.

– Δεύτερον, σε άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση δεν συζητάει τη διακοπή της λειτουργίας του σιδηροδρόμου, αλλά μέτρα τα οποία θα αυξάνουν την ασφάλεια και θα ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ατυχήματος.

Μια σκέψη άμεσης υλοποίησης είναι η αύξηση των σταθμαρχών, με δεδομένο πως το σύστημα «τηλεασφάλειας» δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, οπότε ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί. Με δεδομένο όμως ότι το προσωπικό είναι συγκεκριμένο και ελλιπές, για να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των σταθμαρχών μπορεί να χρειαστούν μείωση δρομολογίων και ενίσχυση κεντρικών σταθμών, όπως αυτός της Λάρισας, όπου έγινε το μοιραίο λάθος που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα.

– Ο τρίτος άξονας αφορά την τάχιστη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 που αφορά την «τηλεασφάλεια» των τρένων. Πρόκειται για τη σύμβαση που ενώ υπεγράφη το 2008, το 2009 σταμάτησε λόγω λεηλασίας των καλωδίων, ενώ το 2014, όταν ξαναξεκίνησε, έφθασε στο 30% της υλοποίησης έως το 2017. Από το 2019 έως σήμερα η υλοποίησή του έφθασε στο 70%, κάτι που δεν αποδείχτηκε αρκετό για να αποτρέψει το τραγικό δυστύχημα.

Σήμερα, μετά τον χαμό 57 ανθρώπων, γίνεται επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης της εργολαβίας, με στόχο, όπως προειπώθηκε, να γίνει αυτό έως τον Σεπτέμβριο.

Ο τελευταίος άξονας, και πιο μακροπρόθεσμος, αφορά την εγκατάσταση του ETCS (European Train Control System), του συστήματος που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών, κάνοντας δυνατή τη μέγιστη εποπτεία, χωρίς όμως και πάλι να σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητη η ανθρώπινη παρουσία.

Υπουργικό συμβούλιο

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την τραγωδία και τις θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η επίσκεψη, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, είναι στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών συναντήσεών τους και δεν συνδέεται με σενάρια εκλογών, όπως υπέθεσαν κάποιοι.

Οι εκλογές άλλωστε, όπως έγραφε και χθες η «Κ», είναι σχεδόν βέβαιο πως πάνε για Μάιο, καθώς θεωρείται φύσει αδύνατον σε ένα μήνα από σήμερα να στηθούν κάλπες.

Αυτή η προοπτική συνεπάγεται προκήρυξη εκλογών την επόμενη εβδομάδα, χρονικό διάστημα πολύ σύντομο από την τραγωδία, καθώς ακόμα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό το σοκ του δυστυχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή