Μέτωπο από ΠΑΣΟΚ κατά της τοξικότητας

Μέτωπο από ΠΑΣΟΚ κατά της τοξικότητας

Πώς θα επιχειρήσει να διαφοροποιηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα στην πορεία προς τις εκλογές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φράση «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» συμπυκνώνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη η στρατηγική που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών και αυτή θα ακολουθήσει στην πορεία μέχρι τις εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του θεωρούν ότι το κόμμα τους στη δεδομένη συγκυρία δικαιώνεται για τις αποστάσεις που σταθερά κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα από την απόπειρα διάχυσης γενικευμένης τοξικότητας στον πολιτικό λόγο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μόνο λίγες ημέρες διήρκεσε η διάθεση των δύο κομμάτων να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης και ήδη έχει αρχίσει και πάλι το κλίμα να πολώνεται και η τοξικότητα να κυριαρχεί.

Στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για να αναδειχθεί ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής πρακτικής που σταθερά επιδίωξαν να προκρίνουν όλο το προηγούμενο διάστημα. Και ότι επιπλέον η κοινωνία, όντας σε κατάσταση σοκ από την πολύνεκρη τραγωδία, θα γυρίσει την πλάτη σε μια στείρα, τοξική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και θα είναι περισσότερο δεκτική στο να ακούσει ψύχραιμο πολιτικό λόγο, επιχειρήματα και προτάσεις. Κατ’ αρχάς, στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν ότι διαμορφώνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας να ξεφύγει το κόμμα από μια σχεδόν μονοθεματική ατζέντα, αυτή των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, και να ακουστεί για τις προτάσεις του σε ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Ανδρουλάκη είναι στη δεδομένη συγκυρία να αμυνθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια οριζόντιας διάχυσης ευθυνών. Ετσι, έσπευσαν να θέσουν άμεσα εκτός ψηφοδελτίων τον γιατρό Νικόλαο Χαυτούρα, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση χορήγησης ιατρικής άδειας στον επιθεωρητή του σταθμάρχη Λάρισας. Ηταν μια κίνηση τόσο συμβολική, για να καταδειχθεί ότι υπάρχουν αντανακλαστικά και δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη, όσο και ουσιαστική, καθώς εκτιμήθηκε ότι οποιαδήποτε παράταση στην επανεξέταση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας θα αξιοποιούνταν από τα άλλα κόμματα για να βάλουν το ΠΑΣΟΚ στο κάδρο των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

Πέραν αυτού, το κόμμα σύντομα θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις.

Σήμερα και αύριο, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ανδρουλάκη, θα συνεδριάσει στην Αθήνα το προεδρείο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών. Σήμερα θα συζητηθούν τα θέματα της κοινωνικής κατοικίας, της προστασίας πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και η εργασιακή επισφάλεια των νέων. Αύριο οι ευρωβουλευτές θα ξεναγηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης και θα ενημερωθούν για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ στη συνέχεια, σε κλειστή συνεδρίαση, θα συζητηθεί το θέμα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή