Τσίπρας: Νέα διαπραγμάτευση με τους Ιταλούς

Τσίπρας: Νέα διαπραγμάτευση με τους Ιταλούς

«Πίσω ολοταχώς» εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως κάνουν από την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το δυστύχημα στα Τέμπη. Το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου εμφανίζεται απολογούμενο για την εθνική τραγωδία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. «Πίσω ολοταχώς» εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως κάνουν από την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το δυστύχημα στα Τέμπη. Το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου εμφανίζεται απολογούμενο για την εθνική τραγωδία. Ποια είναι η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Η ατζέντα να μην αλλάξει παρά τις προσπάθειες που, όπως εκτιμούν, ήδη κάνει το Μαξίμου. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε (στο Mega). Εκανε λόγο για ένα κράτος που δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Ελληνα πολίτη. Χαρακτήρισε αδιανόητη τη σύγκρουση τρένων όταν υπάρχει διπλή σιδηροδρομική γραμμή και επανέλαβε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει το σύστημα τηλεδιοίκησης σε ποσοστό 72% όταν παρέδωσε την εξουσία.

Οσον αφορά τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΣΕ την περίοδο 2015-2019, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Σε κρίσιμες στιγμές την ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά την αναλάβαμε και με το παραπάνω και για υποθέσεις που δεν αφορούσαν τα δικά μας πεπραγμένα». Δείχνοντας πως τα αντιπολιτευτικά βέλη για τη λειτουργία του ΟΣΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα συνεχιστούν, σημείωσε πως μέχρι το 2019 υπήρχε πύργος ελέγχου στα τρένα. «Μετά το 2019 δεν είχαμε τίποτα. Διαλύθηκε, δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τόσες απευθείας αναθέσεις. Περίπου 10 δισ. ευρώ. Δεν μπορούσε να κάνει άλλη μία για τη Λάρισα;».

Οι σιδηρόδρομοι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να γνωστοποιήσει τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες.

Για το επόμενο βήμα μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους σιδηροδρόμους ανέφερε: «Σε πρώτη φάση θα επαναδιαπραγματευτούμε με τους Ιταλούς, η σύμβαση να προβλέπει τα 800 εκατομμύρια επενδύσεων που είχαν δεσμευτεί στο μνημόνιο συνεργασίας. Και το ελληνικό Δημόσιο φυσικά να ολοκληρώσει τα έργα ασφάλειας στο δίκτυο». Σε σχέση με την πιθανότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής σημείωσε πως αν έρθουν φάκελοι ή δικογραφίες στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή θα αποφασίσει επ’ αυτού. Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική και στον Ισίδωρο Ντογιάκο επισημαίνοντας πως «θα είχα παραιτηθεί στη θέση του αν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπουργού».

Στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως η εσωστρέφεια έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της Νέας Δημοκρατίας, που πλέον δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τον Κώστα Καραμανλή. «Η πλειοψηφία και ο τέως υπουργός Μεταφορών σύρθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», σχολίαζαν κομματικές πηγές. Στον Κώστα Καραμανλή αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για έναν εξαφανισμένο υπουργό «που δεν έχει δώσει εξηγήσεις».

Οι εκλογές

Συζήτηση μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», έχει γίνει και για τον χρόνο των εκλογών. Αρκετοί και μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει την 21η Μαΐου ή θα πάρει και άλλο χρόνο προκειμένου εξαλείψει τη ζημιά που έχει υποστεί. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την όποια συζήτηση για εκλογές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο «ντροπιαστική για τη δημοκρατία μας». Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει την ημερομηνία που θα στήσει τις κάλπες και πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει τις εκλογές. Απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις και με βάση τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν φθορά της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε πως «αν υπάρχει μια φορά στα τελευταία χρόνια που αυτό το σενάριο φαντάζει απολύτως εφικτό, είναι τώρα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή