Τραγωδία στα Τέμπη: Τέσσερις υπουργοί στη Βουλή

Τραγωδία στα Τέμπη: Τέσσερις υπουργοί στη Βουλή

Στην Επιτροπή Θεσμών, Καραμανλής, Γεραπετρίτης, Σπίρτζης, Χρυσοχοΐδης

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Τραγωδία στα Τέμπη: Τέσσερις υπουργοί στη Βουλή-1

Επικοινωνία με Τασούλα

Ολες τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε έντονη πίεση από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση. Η πρώτη, μάλιστα, μία ημέρα νωρίτερα είχε ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών με διευρυμένο αντικείμενο και συγκεκριμένα «τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών» και περισσότερα πρόσωπα προς ακρόαση. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε και το πότε θα τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής. Ωστόσο, όπως έγραφε χθες η «Κ», πηγές που πρόσκεινται στον πρώην υπουργό έλεγαν πως όποτε κληθεί να μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών προφανώς και θα δώσει το «παρών», προαναγγέλλοντας την τοποθέτησή του. Πράγματι, το πρωί της Τρίτης ο κ. Καραμανλής πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει ο ίδιος τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και να τον ενημερώσει πως θα βρίσκεται στη διάθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου προκειμένου να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, η οποία έδειχνε προς την κατεύθυνση παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιονδήποτε ρόλο στην υπόθεση οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες. Την ώρα που λέμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι εξαφανισμένος, είναι αυτονόητο ότι και οι υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν, και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα πουν αυτά που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα θα τοποθετηθούν για τη σύμβαση 717 – Να κληθεί προκειμένου να δώσει απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη είχε ζητήσει ο Κ. Καραμανλής από τον Κ. Τασούλα.

Θέλει διεύρυνση

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του α΄ αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργου Κατρούγκαλου, κατηγορεί τη Ν.Δ. για «συγκάλυψη» και ζητάει διεύρυνση της επιτροπής. «Η Βουλή πράγματι πρέπει να διερευνήσει την πολύπαθη σύμβαση», λέει ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά «όχι μόνο αυτήν», και προσθέτει πως «όλα τα αίτια και οι υπαίτιοι της τραγωδίας πρέπει να έρθουν στο φως, τίποτα να μη μείνει στο σκοτάδι». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, δηλαδή και οι υφυπουργοί που είχαν στις αρμοδιότητές τους τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, όπως και ο γενικός γραμματέας, αλλά και «ο κ. Χατζηδάκης, ο πρώτος που υπέγραψε σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, την 10005/2007», καθώς και «η προηγούμενη και νέα διοίκηση των εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και, φυσικά, οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των οποίων οι έγκυρες προειδοποιήσεις είχαν τόσο ανεύθυνα αγνοηθεί».

Παράλληλα, αίτημα για συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής κατέθεσε χθες και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη δεν περιορίζονται στις όποιες προσωπικές ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν, αλλά και στις διαχρονικές ευθύνες που εντοπίζονται στις πολιτικές που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις». Για το ίδιο ζήτημα είχε αρχικώς καταθέσει αίτημα το ΜέΡΑ25. Χθες πάντως ο κ. Τασούλας, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι η πρώτη και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή