Θεωρείο: Ο άγνωστος «Χ»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πολιτική ρευστότητα που κυριαρχεί, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η τελική απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη. Γνωστός συνταγματολόγος εξέφραζε σε συνομιλητές του τον προβληματισμό του για την πρόσφατη τροπολογία, εκτιμώντας ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αντίθετα, συνάδελφός του δηλώνει βέβαιος πως η τροπολογία είναι «δεμένη» και δεν μπορεί να κατέλθει ο Κασιδιάρης. Η απόφαση θα είναι κρίσιμη, καθώς τα εκτός (ή εντός) Βουλής κόμματα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.

Η είδηση του Γεραπετρίτη

Την περασμένη Κυριακή η «Κ» αποκάλυψε πως ο σταθμάρχης Λαρίσης είχε απενεργοποιήσει το ηλεκτρονικό σύστημα και το είχε γυρίσει στο χειροκίνητο. Την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, έκανε μία αποκάλυψη που πέρασε στα ψιλά: είπε πως ακόμη κι αν υπήρχαν όλα τα τεχνολογικά συστήματα, από τη στιγμή που η διαδικασία έγινε χειροκίνητα, απενεργοποιούνται όλα. «Δυστυχώς, ακόμη και σε αυτό το σύστημα, στο ETCS (σ.σ. σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος), ακόμη και εκεί μπορεί να παρακαμφθεί με ανθρώπινο παράγοντα. Πάντα ο άνθρωπος έχει τον τελευταίο λόγο», είπε και πρόσθεσε πως η λειτουργία αυτόματης αλληλεπίδρασης σταματάει το τρένο όταν δει κόκκινο και θα περιμένει ειδική εντολή. «Εδώ δόθηκε η ειδική εντολή για παράκαμψη του κόκκινου», κατέληξε.

Φιλέλλην

Η στήλη έχει σημειώσει ουκ ολίγες φορές πως ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της χώρας είναι ο φιλελληνισμός, που ανθεί σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, που υπηρετεί πλέον την πατρίδα του στο Πεκίνο. Εκεί υποδέχθηκε τον «γείτονά» του, όπως είπε, Ευγένιο Καλπύρη, που είναι ο Ελληνας πρέσβης στην κινεζική πρωτεύουσα. Ο Μπερνς δήλωσε «περήφανος φιλέλληνας» –είναι γνωστό πως είναι και Παναθηναϊκός–, εξέφρασε την ανυπομονησία να συνεχιστεί η βαθιά και ιστορική σχέση των δύο χωρών και κατέληξε λέγοντας στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάς!».

Τουρκογενές συμπόσιο

Στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων, με τον Τσαβούσογλου να σημειώνει πως «πρέπει να ενισχύσουμε την ενότητά μας» και «η παρουσία της “ΤΔΒΚ” ανάμεσά μας σήμερα ως παρατηρητής είναι πολύ σημαντική από αυτή την άποψη». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν έκρυψε τα αισθήματά του, δηλώνοντας πως «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι αναπόσπαστο κομμάτι των τουρκόφωνων κρατών» και είναι έτοιμος «να αναπτύξουμε σχέσεις σε κάθε πεδίο με τα τουρκικά κράτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή