Κατώτατος μισθός: Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Κατώτατος μισθός: Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Με σφοδρή κριτική απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφορικά με τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος από την 1η Απριλίου διαμορφώνεται στα 780 ευρώ. 

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σφοδρή κριτική απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφορικά με τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος από την 1η Απριλίου διαμορφώνεται στα 780 ευρώ. 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τομεάρχης Εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, χαρακτήρισε «ανεπαρκή και ψηφοθηρική» την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στη δήλωσή της η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρεται στον νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος, όπως είπε, «διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις,» ενώ σημειώνει πως «δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζομένους στο έλεος της αισχροκέρδειας». 

Στη δήλωσή της αναφέρεται και στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα εργασιακά, κάνοντας λόγο για «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, για θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό και για το ξεπάγωμα των τριετιών και την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας». 

Από την Ιεράπετρα, όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε την «ευχή να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό». Και πρόσθεσε πως ο κατώτατος μισθός «από εδώ και πέρα να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους. Και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας». 

«Δεν καλύπτουν τις απώλειες των λαϊκών εισοδημάτων, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την αύξηση των επιτοκίων οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», επισήμανε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα». Στηλίτευσε δε το ότι «με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου έχουν σταματήσει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τον υπουργό». 

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ύψος του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «με κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ εξαπατά τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, που χειμάζονται από τις ανατιμήσεις, την ένδεια και τη δυστυχία».

«Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ (…), σε ένα ποσοστό μάλιστα που δεν φτάνει καν τα επίπεδα του πληθωρισμού που πληρώνουν όσες και όσοι ζουν με τον κατώτατο μισθό, συνιστά απλώς έναν χυδαίο “Μαυρογιαλουρισμό” από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», σχολιάζει από την πλευρά του το ΜέΡΑ 25.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου ορίζεται στα 780 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού φτάνει στο 9,4%.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είπε επίσης ότι «το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι όμως στις αντοχές των επιχειρήσεων».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή