Θεωρείο: Τι θα πει στη Βουλή ο Καραμανλής

Θεωρείο: Τι θα πει στη Βουλή ο Καραμανλής

Για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ετοιμάζεται ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, με τις πληροφορίες να λένε πως η τοποθέτησή του θα περιλαμβάνει «όλες τις αποδείξεις, τα στοιχεία καθώς και τα έγγραφα, τα οποία θα είναι αποκαλυπτικά»

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ετοιμάζεται ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, με τις πληροφορίες να λένε πως η τοποθέτησή του θα περιλαμβάνει «όλες τις αποδείξεις, τα στοιχεία καθώς και τα έγγραφα, τα οποία θα είναι αποκαλυπτικά». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί θα είναι οι εξής: α) Θα αναφερθεί αναλυτικά στην περίφημη σύμβαση 717 και στην τηλεδιοίκηση που λειτουργούσε κανονικά το βράδυ του δυστυχήματος, β) θα καταθέσει χαρτιά που θα δείχνουν «ποια κυβέρνηση επένδυσε στον σιδηρόδρομο και ποια όχι», γ) θα μιλήσει αναλυτικά για τη σύμβαση με τη Hellenic Train, δ) θα απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» και ε) θα μιλήσει για το ποιες είναι οι δικές του ευθύνες.

Ο χρόνος της απάντησης

Το προηγούμενο διάστημαυπήρξε κριτική στον πρώην υπουργό για το γεγονός ότι δεν είχε μιλήσει, με την αντιπολίτευση (αλλά και στελέχη του κόμματός του) να τον προτρέπει να τοποθετηθεί. Πηγές του πρώην υπουργού απαντούν πως το ζήτημα δεν ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, όπως «μπαράζ εμφανίσεων», αλλά να βγει να μιλήσει επί της ουσίας για το δυστύχημα με επιχειρήματα, και «αυτό θα κάνει τη Δευτέρα».

Στήριξη εκ Σερρών

Ενας από εκείνους που στήριξαν και την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή, πάντως, ήταν ο επίσης βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, που σε όλες τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του αναφέρθηκε στην απόφασή του να παραιτηθεί, «κάτι που τον τιμά και το αναγνωρίζουμε όλοι». Οσον αφορά το θέμα της υποψηφιότητάς του, ο Χατζηβασιλείου τόνισε πως «στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες ο λαός επιλέγει τους εκπροσώπους του» και «ο κ. Καραμανλής δεν διώκεται, ούτε καταδικάστηκε», άποψη που είχε εκφράσει πρώτος και ο Μάκης Βορίδης.

Προσοχή

Νεοδημοκράτης ψηφοφόρος ήταν εξαιρετικά θυμωμένος τις προάλλες γιατί έλαβε τηλεφώνημα στο σπίτι του με το οποίο τον ενημέρωναν ότι «χάρη στις προσπάθειες του υποψήφιου βουλευτή και υπουργού… ενισχύθηκε η δύναμη του τοπικού σας αστυνομικού τμήματος».

Καλό είναι οι υπουργοί που διεκδικούν τον σταυρό μας να είναι λίγο προσεκτικοί, γιατί οι ψηφοφόροι, ακόμη και οι φανατικοί οπαδοί τους, εξοργίζονται όταν βλέπουν να εργαλειοποιείται με αυτόν τον τρόπο το κράτος κατά την προεκλογική περίοδο.

Κοινή άσκηση

Μοιάζει πια κοινότοπο και μονότονο, αλλά ποιος πίστευε πριν από λίγα χρόνια ότι Ελλάδα, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία θα συμφωνούσαν σε συνολικά 58 κοινές δραστηριότητες σε στρατιωτικό επίπεδο για το υπόλοιπο 2023. Στρατιωτικοί από τις τρεις χώρες υπέγραψαν πριν από λίγες μέρες νέο σχέδιο κοινής δράσης με 25 ασκήσεις, 15 εκπαιδεύσεις και 18 «λοιπές δράσεις», όπως αναφέρονται. Ειδικά στην Κύπρο, οι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς έχουν πια εξοικειωθεί πλήρως με την παρουσία των Ισραηλινών. 

Γκάγκα για Επικρατείας

Το Επικρατείας της Ν.Δ. δεν έχει ακόμη αρχίσει να διαμορφώνεται, καθώς είθισται να είναι το τελευταίο το οποίο «κλείνει» πριν από τις εκλογές και αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος προσώρας έχει να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Αυτή τη στιγμή η μόνη σίγουρη επιλογή είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Από εκεί και πέρα ακούγεται και το όνομα της Μίνας Γκάγκα, καθώς η αν. υπουργός έχει στοιχεία που «αρέσουν» στο Μαξίμου. Πλην του γεγονότος ότι είναι γυναίκα, έχει αξιολογηθεί θετικά και ο τρόπος που πολιτεύεται.

Νέος αρχηγός στην ΕΛΑΣ

Αλλαγή σκυτάλη στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε το Σάββατο αιφνιδίως το ΚΥΣΕΑ, τοποθετώντας στη θέση του αρχηγού τον Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο. Ο κ. Μαυρόπουλος θα αντικαταστήσει, μετά από ομόφωνη απόφαση του οργάνου, τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν εδώ και καιρό σκέψεις για αντικατάσταση του κ. Σκούμα. Η απόφαση πάντως, έλεγαν πηγές της «Κ», δεν συνδέεται με τον προβληματισμό που υπάρχει για τις επιχειρησιακές επιδόσεις των ΜΑΤ κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Ο «Γεννηματάς»

Υποψήφιος της Ν.Δ. σε νομό της Πελοποννήσου έχει τοπικά το προσωνύμιο «ο Γεννηματάς» λόγω της λατρείας του στο… ΠΑΣΟΚ και στον αείμνηστο πολιτικό του Κινήματος. Πώς τα φέρνει ο καιρός!

Εκνευρισμός στο Μαξίμου

Σας έγραφα και χθες για τον εκνευρισμό που υπάρχει στο Μαξίμου για το γεγονός ότι κορυφαίοι υπουργοί δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση μετά την τραγωδία, γεγονός που συζητιόταν έντονα, αλλά ο Αδωνις επέλεξε να το πει και δημόσια ανοίγοντας τη συζήτηση. Το ρεπορτάζ προχώρησε και, όπως μου είπε αρμόδια πηγή, ο εκνευρισμός προϋπήρχε των Τεμπών, καθώς και στην κρίση των πυρκαγιών του 2021 και στις υποκλοπές πάλι μία χούφτα ήταν εκείνοι που βγήκαν μπροστά να στηρίξουν χωρίς να είναι στις τυπικές αρμοδιότητές τους. Η ειρωνεία είναι πως και στις δύο αυτές κρίσεις ο πρώην υπουργός Καραμανλής ήταν από αυτούς που βγήκαν στα ΜΜΕ να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή