Το χρονικό της υπόθεσης Πολάκη

Το χρονικό της υπόθεσης Πολάκη

Από την ανάρτηση «στοχοποίησης» δικαστών, τραπεζιτών και δημοσιογράφων και το παρ' ολίγον διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην επιστολή απολογίας και την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολιτική-εσωκομματική «περιπέτεια» που άνοιξε πριν από περίπου έναν μήνα, φαίνεται πως ολοκληρώθηκε απόψε για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο λόγος για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος μετά την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος θα είναι τελικά υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Στη συνεδρίασή της, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει στις εκλογικές λίστες o κ. Πολάκης μετά και τη δημόσια αυτοκριτική που έκανε ο βουλευτής Χανίων μέσω επιστολής που απέστειλε.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το όργανο έλαβε υπόψη του την επιστολή που κοινοποίησε ο Παύλος Πολάκης, στην οποία δίνει εξηγήσεις για τις πρόσφατες αναρτήσεις του, αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες και επαναβεβαιώνει τον απόλυτο σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Είχε προηγηθεί αναφορά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στο όργανο του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην επιστολή του Παύλου Πολάκη είπε χαρακτηριστικά πως αποτελεί ένα γεγονός που «μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής».

Δεν άργησε και η αντίδραση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Π.Γ., ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια φωτογραφία του μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα γράφοντας: «Μαζί για τη μεγάλη νίκη. Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Για να ανασάνει η χώρα. Για Δικαιοσύνη παντού» και τη συνόδευσε με δύο υστερόγραφα: «ΥΓ1: Σιγά μην τους κάναμε το χατίρι, ΥΓ2: Η Κρήτη δείχνει πάντα τον δρόμο».

Η πρώτη «μπαλωθιά» για την υποψηφιότητα Χαιρετάκη

Στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το 75% των ψηφοδελτίων του, ο Παύλος Πολάκης δημοσίευσε μια οργισμένη ανάρτηση εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν περιλαμβανόταν στα ονόματα που ανακοινώθηκαν αυτό του Μιχάλη Χαιρετάκη.

«Προφανώς από “λάθος” ο Μιχάλης Χαιρετάκης δεν συμπεριελήφθη παρά τη χθεσινή εισήγηση της πολιτικής γραμματείας στην ανακοίνωση των ονομάτων για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Χανιά. Μέχρι να διορθωθεί το “λάθος” δεν ισχύει ούτε η δική μου υποψηφιότητα», είχε γράψει ο βουλευτής Χανίων.

Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν τότε πως οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι συλλογικές και την τελική απόφαση για τη κατάρτισή τους έχουν τα όργανα του κόμματος. Σημείωναν επίσης πως η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική για όλα τα στελέχη, βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πως όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά.

Η αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα θα πήγαινε ένα βήμα παραπέρα την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μια νέα ανάρτηση του κ. Πολάκη, η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις.

Η ανάρτηση-επικήρυξη και η παραπομπή στα όργανα του κόμματος

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημοσιεύσει μια ανάρτηση μέσω της οποίας στοχοποιούσε δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζικούς και επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών ζητώντας «εκκαθαρίσεις», ώστε – όπως έγραφε «να είναι αλλιώς την άλλη φορά».

Στην διαδικτυακή «προκήρυξή» του ο Παύλος Πολάκης ζητούσε να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο η μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, απαιτούσε την απόλυση του Γιώργου Πιτσιλή από την ΑΑΔΕ, κατηγορούσε Μέσα Ενημέρωσης και δεσμευόταν για επαναφορά των ρυθμίσεων του νόμου Παππά.

Στις 28 Φεβρουαρίου, έπειτα από πολύωρη κοινή συνεδρίαση, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ομόφωνα «να εισηγηθούν στην Πολιτική Γραμματεία τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης αναμέτρησης». Ο κ. Πολάκης είχε παραπεμφθεί τότε και στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Μετά το βαρύ πένθος από την τραγωδία στα Τέμπη, όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκαν, επομένως και το θέμα Πολάκη «πάγωσε».

Η επιστολή απολογίας που άλλαξε το κλίμα

Η υπόθεση επανήλθε μετά τη χθεσινή επιστολή που απέστειλε ο Παύλος Πολάκης προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Π.Γ. του κόμματος.

Στην επιστολή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε αναφορικά με την επίμαχη ανάρτησή του, πως «επ’ ουδενί αποτελούσε απάντηση σε προηγούμενη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα».

«Με την ανάρτησή μου εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», ανέφερε – μεταξύ άλλων – στην επιστολή του.

Σήμερα, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της «αποκατάστασης» Πολάκη στα ψηφοδέλτια ο Μιχάλης Χαιρετάκης ανακοίνωσε γραπτά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «σε αυτόν τον αγώνα δεν χρειάζονται μικροπολιτικές, εγωισμοί, θέσεις, καρέκλες και μηχανισμοί».

Για να φτάσουμε λίγη ώρα αργότερα στην «αναγνώριση» της αυτοκριτικής του Παύλου Πολάκη από τον Αλέξη Τσίπρα και στην ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία τόνιζε ότι «το όργανο έλαβε υπόψη του την επιστολή που κοινοποίησε ο Παύλος Πολάκης, στην οποία δίνει εξηγήσεις για τις πρόσφατες αναρτήσεις του, αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες και επαναβεβαιώνει τον απόλυτο σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Επίθεση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσιοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τα όσα τραγελαφικά έγιναν με τον κ. Πολάκη, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, ότι ο “πολακισμός” είναι ταυτισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα» σχολίασε το κυβερνών κόμμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημείωνε σκωπτικά ότι «η δήθεν μετριοπαθής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λήγει άδοξα, είχε ξεκινήσει υπό ημερολογιακά δυσοίωνους όρους, καθώς είχε συμπέσει με την Κυριακή της Αποκριάς».

Το σημερινό «γαϊτανάκι» ανακοινώσεων συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια νέα ανακοίνωση-απάντηση στη ΝΔ, η οποία ανέφερε πως «σε μια στιγμή που η τραγωδία των Τεμπών απαιτεί χαμηλούς τόνους, ενσυναίσθηση και αναζήτηση της αλήθειας, η Ν.Δ επιλέγει τον δρόμο της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις εσωτερικές του διεργασίες».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή