Ελληνοτουρκικά: Νέα βήματα στη θετική ατζέντα

Ελληνοτουρκικά: Νέα βήματα στη θετική ατζέντα

Ο Κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε στην Αγκυρα και με τον Μ. Τσαβούσογλου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση και της τουρκικής πλευράς να υποστηρίξει την ανάγκη για γρήγορες και «εύκολες» νίκες στα ελληνοτουρκικά αναδεικνύει η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αγκυρα προκειμένου να συζητήσει με τον ομόλογό του Μπουράκ Ακσαπάρ για τη θετική ατζέντα. Μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, οι κ. Φραγκογιάννης και Ακσαπάρ ενημέρωσαν τον κ. Τσαβούσογλου για τα 25 σημεία της θετικής ατζέντας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε την ένθερμη υποστήριξή του στη διαδικασία. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο χθεσινός, 4ος γύρος συζητήσεων επί του κοινού σχεδίου δράσης στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας είχε δρομολογηθεί σε συνάντηση που είχαν μόλις προ ολίγων εβδομάδων οι κ. Τσαβούσογλου και Φραγκογιάννης στην Ντόχα.

Οι συζητήσεις για τη θετική ατζέντα έρχονται στον απόηχο της συμφωνίας Αθήνας και Αγκυρας για την αλληλοϋποστήριξη στην προσπάθεια ανάδειξης Ελλάδας και Τουρκίας σε θέσεις διεθνών οργανισμών (μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ελλάδα και γενικής γραμματείας Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την Τουρκία), αλλά και του άτυπου μορατόριουμ ασκήσεων μεγάλης κλίμακας στο Αιγαίο για τους επόμενους προεκλογικούς και θερινούς μήνες. Χθες, οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις 25 θεματικές της θετικής ατζέντας, μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, της πολιτικής προστασίας, των ναυτιλιακών υποθέσεων, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Αθήνα και Αγκυρα συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει να διερευνηθούν πρόσθετα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης και το πλαίσιο για τα ζητήματα τα οποία μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνίες που είναι δυνατόν να υπογραφούν όταν πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, όπως αναδείχθηκε και στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις επαφές των δύο αντιπροσωπειών, Ελλάδα και Τουρκία συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει να διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές που θα ενταχθούν στη διαδικασία της θετικής ατζέντας. Στην τουρκική αντιπροσωπεία βρισκόταν και ο τέως πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ο οποίος αντικατέστησε τον νυν πρέσβη Τσαγατάι Ερτσιγές στη θέση του πολιτικού διευθυντή για αεροναυτιλιακά ζητήματα.

Εκείνο που απομένει να φανεί είναι ποιο είναι το περιθώριο περαιτέρω συναντήσεων και πρωτοβουλιών προτού ανακηρυχθούν και επισήμως εκλογές στην Ελλάδα. Αν και οι εκλογές θα διεξαχθούν σχεδόν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία, το περιθώριο περαιτέρω επαφών περιορίζεται σε λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα.

Ηδη ο κ. Τσαβούσογλου έχει στείλει πρόσκληση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να τον επισκεφθεί στην Αγκυρα, ενώ ανάλογη παραίνεση είχε απευθύνει στον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο προ ημερών και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Πάντως, στην παρούσα φάση έχει καθαρό προβάδισμα η προσέγγιση διά της παραδοσιακής διπλωματικής οδού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή